Contact

Bogardeind 2
5664 EH Geldrop

Antoon Coolenlaan 1-03
5644 RX Eindhoven

T: 040 - 286 40 40

 

Inschrijven eNieuwsbrief

Aangenaam Anna

IJzerstapeling (hemochromatose) en aderlaten

Ons lichaam heeft ijzer nodig. Bij een tekort aan ijzer ontstaat bloedarmoede. Bij sommige mensen echter neemt het lichaam meer ijzer op uit voeding dan het nodig heeft. Dit ijzer stapelt zich op in het lichaam. Deze ziekte wordt in de nederlandse taal "ijzerstapelingsziekte" genoemd en in het latijn " hemochromatose".

Klachten bij ijzerstapeling

Het lichaam kan het te veel aan ijzer dat zich in het lichaam opstapelt niet zelf afvoeren. In het begin heeft dit vaak geen ernstige gevolgen. Het ijzer wordt dan veilig opgeslagen, voornamelijk in de lever. De ijzerstapeling blijft echter doorgaan en deze stapeling van ijzer is schadelijk voor het lichaam. Een te hoog ijzergehalte in uw bloed kan dan klachten geven als vermoeidheid, gewrichtsklachten, leverfunctieafwijkingen en buikklachten.

Aderlaten

Wanneer de hoeveelheid gestapeld ijzer in uw lichaam te groot is, dan is het noodzakelijk om regelmatig een grotere hoeveelheid bloed bij u af te nemen; dit heet aderlaten. Wanneer bloed bij u is afgenomen reageert het lichaam door het aanmaken van een nieuwe hoeveelheid bloed. Voor het aanmaken van dit nieuwe bloed is ijzer nodig. Het lichaam onttrekt dit dan aan het in het lichaam opgeslagen, gestapelde ijzer. Hierdoor daalt het teveel aan gestapeld ijzer weer.

Hoe vaak aderlaten?

Per persoon verschilt de hoeveelheid gestapeld ijzer in het lichaam. Daardoor verschilt ook het aantal aderlatingen dat nodig is om patiënten te "ontijzeren" van persoon tot persoon. Hoe groter de ijzerstapeling, hoe vaker een patiënt moet aderlaten.

Dieet en leefwijze

Tijdens aderlaten moet u ervoor zorgen dat u voldoende drinkt, minimaal 1,5 - 2 liter per dag. Ook gezonde voeding is belangrijk tijdens de periode van aderlaten, omdat ook belangrijke eiwitten verloren gaan.
Verder is het belangrijk dat u zelf actief de opname van ijzer uit de voeding beperkt. Tijdens onze voorlichtingsavond zal hier uitgebreid aandacht aan besteed worden.

Informatieavond

Op donderdag 10 februari van 19.30 - 21.30 uur (zaal open vanaf 19:00 uur) organiseert het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop een informatieavond over ijzerstapelingsziekte. Deze avond gaan deskundigen in op de oorzaken van ijzerstapeling en behandeling met aderlating.
Belangstelling? Meldt u dan aan via onze site www.st-anna.nl/informatiebijeenkomsten of telefonisch bij patiëntenvoorlichting, telefoonnummer: 040 -286 4874.

Meer informatie

Voor meer informatie over ijzerstapeling en aderlaten kunt u contact opnemen met patiëntenvoorlichting, geopend op maandag tot en met donderdag van 9.00 - 16.00 uur en vrijdag van 9.00 - 12.30 uur. Telefoon: 040 -286 4874, e-mail: patiëntenvoorlichting@st-anna.nl.

Zie ook www.hemochromatose.nl »

Februari 2011

Voer a.u.b. een woord in om te zoeken.

A A A

Volg ons op:

Zijn uw juiste mobiele nummer en e-mailadres bij ons bekend?
Ziekenhuiszorg, wat betaalt u?
Open dag 2017