Contact

Bogardeind 2
5664 EH Geldrop

Antoon Coolenlaan 1-03
5644 RX Eindhoven

T: 040 - 286 40 40

 

Inschrijven eNieuwsbrief

Aangenaam Anna

Harde ontlasting? Er is iets aan te doen

Verstopping is een veel voorkomend probleem. Een op de drie mensen heeft er wel eens last van, sommige mensen tobben er al jaren mee. Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde leefwijze is de belangrijkste. Door uw leefwijze aan te passen wordt de verstopping meestal verholpen. Soms is het nodig de arts te raadplegen.

Wat is verstopping?

Als u verstopping heeft, kunt u niet goed naar de wc. De ontlasting komt niet vaak genoeg (minder dan drie keer per week), de hoeveelheid is te klein, de ontlasting is te hard of alleen door hard te persen kwijt te raken.

Oorzaken

Verstopping wordt meestal veroorzaakt door verkeerde leefgewoontes zoals onregelmatig eten, te weinig drinken, vezelarme voeding en te weinig lichaamsbeweging. Verstopping komt ook voor bij bepaalde ziekten en gebruik van medicijnen zoals pijnstillers en slaapmiddelen. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan een blijvende verstopping veroorzaken. Ook tijdens zwangerschap of reizen komt verstopping vaak voor.

Wat kunt u zelf doen?

  • Het is in de regel niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Door uw eetgewoonte en leefwijze aan te passen kan verstopping meestal worden verholpen.
  • Eet drie hoofdmaaltijden per dag en sla het ontbijt niet over.
  • Drink per dag 2 liter, bijvoorbeeld koffie, thee, water, (suikervrije) limonade, melk en soep.
  • Gebruik gevarieerde vezelrijke voeding. Veel vezels zitten in bruine broodsoorten, volkoren graanproducten zoals havermout en muesli, groente, fruit en peulvruchten. Rauwe vezels werken beter dan gekookte. Kook daarom groente zo kort mogelijk en eet dagelijks rauwkost.
  • Zorg voor voldoende beweging. Ga bijvoorbeeld zoveel mogelijk te voet of met de fiets en neem de trap in plaats van de lift
  • Houd de ontlasting niet op. Ga naar het toilet zodra u aandrang voelt.
  • Laxeermiddelen en laxeerthee die de darmwand prikkelen kunt u beter niet gebruiken omdat ze de darmwand kunnen beschadigen. De verstopping gaat dan vaak niet meer over. U heeft bovendien steeds meer laxeermiddelen nodig voor hetzelfde effect.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als de bovengenoemde maatregelen niet helpen of bij plotselinge verstopping als u al wat ouder bent. Ook als u daarbij andere klachten heeft, zoals pijn, minder eetlust, gewichtsverlies of koorts of als er bloed bij de ontlasting zit is het nodig de huisarts te raadplegen. Zo nodig kan de huisarts u medicijnen geven, bijvoorbeeld middelen met dezelfde werking als voedingsvezels (bulkvormers).

Neem voor meer informatie contact op met patiëntenvoorlichting van het St. Anna Ziekenhuis, geopend op maandag tot en met donderdag van 9.00 - 16.00 uur en vrijdag van 9.00 - 12.30 uur, via 040-286 4874 of patientenvoorlichting@st-anna.nl of kijk op de website van de Maag-Lever-Darmstichting; www.mlds.nl.

Zie ook Maag - darm - leverziekten St. Anna Ziekenhuis »

December 2009

Voer a.u.b. een woord in om te zoeken.

A A A

Volg ons op:

Zijn uw juiste mobiele nummer en e-mailadres bij ons bekend?
Ziekenhuiszorg, wat betaalt u?
Open dag 2017