Bloedonderzoek

Download / print

Als je lichamelijke klachten hebt, kan je (huis)arts of verloskundige besluiten bloedonderzoek te doen. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, kan je (huis)arts of verloskundige meer te weten komen over de oorzaak van je klachten. Ook kan het verloop van een ziekte, zwangerschap en behandeling worden gevolgd of kan een ziekte mogelijk worden voorkomen. 

Voor een bloedonderzoek heb je een verwijzing nodig van jouw huisarts, verloskundige, trombosedienst of specialist.

Je kunt snel en meestal zonder afspraak terecht.

Alleen als de huisarts, verloskundige of specialist dit aangeeft, bijvoorbeeld voor een LTT, OGTT is een afspraak nodig.  Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 040 286 4866.

Je kunt je melden bij de balie van het (bloed)afnamelaboratorium in ons ziekenhuis in Geldrop (route 6) of op een van de externe afnamelocaties.

Wil je extra privacy? In het Anna Ziekenhuis in Geldrop of Eindhoven kun je bloed laten prikken in een eigen cabine.

Wij zorgen er altijd voor dat de uitslagen van jouw bloedonderzoek snel bij jouw (huis)arts of verloskundige terecht komen.

Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 als 12e van Nederland geaccrediteerd is. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en ons kwaliteitssysteem regelmatig getoetst wordt. Als patiënt ben je bij ons dus verzekerd van kwaliteit.

Het proces

Voorbereiding thuis

Voor een aantal bloedonderzoeken moet je nuchter zijn. Deze onderzoeken zijn op het aanvraagformulier te herkennen aan een (n) of (nuchter) achter het aangevraagde onderzoek. Als je nuchter moet zijn, mag je op de avond voor het bloedonderzoek vanaf 24.00 uur niet meer eten en drinken. Je mag wel een beetje water drinken (maximaal 2 glazen) en jouw medicijnen innemen met een beetje water. Neem jouw aanvraagformulier mee als je komt bloedprikken. Als de gegevens op het formulier niet kloppen, kun je deze voor het bloedprikken laten aanpassen bij de informatiebalie.

Niet vergeten

  • Kijk of je nuchter moet zijn
  • Kijk of jouw gegevens kloppen
  • Neem het aanvraagformulier mee

Aanmelden bij de balie

Op de afnamelocatie van jouw keuze, meld je je bij de balie. Een laborante van het afnamelaboratorium neemt jouw aanvraagformulier in ontvangst en vraagt of de gegevens op het formulier juist zijn. De laborante geeft je een nummer en vraagt je plaats te nemen in de wachtkamer. Vervolgens zal de laborante het aangevraagde onderzoek invoeren in de computer en dit koppelen aan jouw gegevens.

In de wachtkamer

We proberen het wachten zo kort mogelijk te houden. Je bent aan de beurt als het nummer dat je van de laborante aan de balie hebt gekregen verschijnt op het elektronische nummerbord. Een laborante ontvangt je bij binnenkomst en begeleidt je naar een prikcabine. Het kan zijn dat iemand die zich later heeft gemeld dan jij, eerder wordt geholpen. De dokter van deze patiënt heeft snel uitslagen nodig. Wij vragen hiervoor jouw begrip.

Voor het prikken

Jouw aanvraagformulier en etiketten zijn voorzien van jouw gegevens. Om verwisselingen uit te sluiten zal de laborante je nogmaals vragen naar jouw naam en geboortedatum. Als we zeker zijn dat we de juiste onderzoeken en de juiste persoon hebben, plakken we de etiketten met jouw gegevens op de buisjes. Wil je liever liggend bloed laten prikken? Geef dit dan aan. In alle cabines hebben we een comfortabele prikstoel die in een handomdraai in een liggende positie kan worden gezet. In de externe afnamelocaties hebben we helaas deze stoelen niet. Als je liever liggend geprikt wilt worden, vragen wij je naar het afnamelaboratorium in het Anna Ziekenhuis te komen.

Niet vergeten

  • Aangeven of je wil liggen

Het bloedprikken

De laborante zoekt een geschikte ader voor de bloedafname en zal vervolgens de ader aanprikken. Afhankelijk van de aangevraagde onderzoeken sluiten we een of meer buisjes aan. Deze buisjes lopen automatisch vol en we kunnen ze wisselen zonder dat we je opnieuw hoeven te prikken. Kun je niet zo goed tegen bloed prikken? Dan kunnen we je ook liggend prikken in het afname laboratorium in het Anna Ziekenhuis in Geldrop en in Eindhoven als je dat comfortabeler vindt. Op de externe afnamelocaties hebben we helaas deze mogelijkheid niet.