Afdeling

Parkinsonpoli

De ziekte van Parkinson kan je kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Voor het leren omgaan met jouw ziekte en voor algemene Parkinsonzorg, kun je terecht op de Parkinsonpolikliniek bij de Parkinsonverpleegkundige. Deze gespecialiseerde verpleegkundige ondersteunt en begeleidt niet alleen patiënten, maar ook hun partner/naaste en andere hulpverleners die te maken hebben met mensen met de ziekte van Parkinson.

Over de Parkinsonpoli

De Parkinsonpoli is onderdeel van de polikliniek neurologie van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Wanneer je in ons ziekenhuis onder behandeling bent voor de ziekte van Parkinson kan jouw neuroloog je doorverwijzen naar de Parkinsonverpleegkundige. Je kunt ook zelf om een verwijzing vragen. De neuroloog geeft je uitgebreid informatie over jouw aandoening en de behandeling.

Parkinsonverpleegkundige

Van de Parkinsonverpleegkundige krijg je informatie en hulp bij jouw praktische vragen. Zij biedt je een luisterend oor voor alle problemen die met jouw ziekte samenhangen. Ze is ook de schakel tussen jou en jouw andere hulpverleners. Zij heeft regelmatig overleg met de verschillende behandelaars die betrokken zijn bij jouw zorg, zoals de neuroloog, fysiotherapeut, logopedist, jouw huisarts en de ergotherapeut.

Daarnaast kent de Parkinsonverpleegkundige de weg naar instanties zoals de thuiszorg, de gemeente of de patiëntenvereniging. De verpleegkundige kan je ondersteunen bij uiteenlopende vragen, bijvoorbeeld over jouw medicijnen, moeheid en het regelen van huishoudelijke hulp of woningaanpassingen.

Patiënten Educatie Programma Parkinson

Tweemaal per jaar vindt in het Anna Ziekenhuis de cursus Patiënten Educatie Programma Parkinson (PEPP) plaats. Dit is een cursus van de Parkinson Vereniging waarbij jij en jouw partner/naaste in het dagelijks leven beter leren omgaan met de psychosociale gevolgen van de ziekte van Parkinson. Deze cursus voor patiënten en partners bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten in groepsverband. Er is een groep voor patiënten en een groep voor partners. De bijeenkomsten voor beide groepen vinden gelijktijdig en op dezelfde locatie plaats. Je kunt onze Parkinsonverpleegkundige vragen naar meer informatie.

Handige informatie

Marjolijne

“Haast past niet bij Parkinson”

Lees het hele verhaal