Kindergeneeskunde voor complete en kindgerichte medische zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar

Afdeling

Kindergeneeskunde

Als je kind gezondheidsklachten, een aandoening of ontwikkelingsstoornissen heeft, kan je kind op de afdeling kindergeneeskunde terecht voor onderzoek en behandeling. Speciaal voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Je kind krijgt een eigen kinderarts

Zodat persoonlijke aandacht en het opbouwen van een vertrouwensrelatie mogelijk is. Tijdens je afspraak bespreek je (zo mogelijk met je kind) en de kinderarts de gezondheidsklachten van jouw kind. Daarna doet de dokter vaak lichamelijk onderzoek bij je kind. Eventueel krijg je afspraken voor aanvullend onderzoek. Als ouder krijg je uitgebreide informatie over onderzoek, diagnose en behandeling van jouw kind. Kinderen informeren we zo goed mogelijk op basis van hun leeftijd.

Over onze kinderartsen

Al onze kinderartsen houden zich bezig met algemene kindergeneeskunde. Zij onderzoeken en behandelen (ernstig) zieke kinderen en daarnaast kinderen/jongvolwassenen bij wie de normale ontwikkeling of groei verstoord is of dreigt te raken. Elke kinderarts heeft zich gespecialiseerd in meerdere aandachtsgebieden. De specialisaties zijn:

  • hartproblematiek
  • chronische hoofdpijnklachten
  • kinderdiabetes (suikerziekte)
  • kinderen met overgewicht
  • ontwikkeling van kinderen
  • hormonale stoornissen en groeiproblemen (endocrinologie)
  • plas- en poepproblemen
  • gedrags- en opvoedingsproblematiek
  • ziekten bij pasgeborenen (neonatologie)

Onderzoek en behandeling vinden plaats op de polikliniek (of op andere afdelingen in ons ziekenhuis), in dagbehandeling of tijdens opname op onze kinder-jeugdafdeling of de neonatologie.

Speciale spreekuren

Tijdens een bezoek op een speciaal spreekuur ontmoet jouw kind na de kinderarts beurtelings meestal nog enkele andere deskundigen. Bijvoorbeeld een gespecialiseerde verpleegkundige, de psycholoog, urotherapeut, kinderfysiotherapeut, diëtist, of een pedagogisch medewerker. Dankzij dit traject, een zogenaamde carrousel, hoef je met je kind niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Tijdens een vervolgafspraak krijg je van de kinderarts de uitslag van alle onderzoeken, eventueel een diagnose en een behandeladvies. Dat kan een multidisciplinair zorgprogramma zijn. Jouw kind blijft bij dezelfde kinderarts onder behandeling. Daarnaast kunnen bij de zorg voor jouw kind meerdere behandelaars betrokken zijn.

Handige informatie

Er zijn folders speciaal voor kinderen en er is een apart boekje over het verwijderen van amandelen. Daarnaast krijgt jouw kind bij opname in het Anna Ziekenhuis het ‘BeterBoek. Over mijn ziekenhuisopname’. Dit voorlichtingsdagboek is een hulpmiddel bij de verwerking van alles wat er in het ziekenhuis gebeurt. In de folder Helpend taalgebruik bij ingrepen van Kind & Zorg vind je meer informatie over hoe je met taal je kind kunt helpen bij een ingreep. 

Andere handige linkjes:

Onze afdeling heeft twee bronzen smileys

  • Bronzen smiley kinderafdeling: zorg gericht op de behoeften van kinderen met bewaking van de rechten van het kind.
  • Bronzen smiley dagbehandeling: zorg gericht op de behoeften van kinderen met bewaking van de rechten van het kind.