AA-Joint behandeling

9893.jpg
St. Anna Logo

De AA-joint is een halsgewricht van twee nekwervels. AA is een afkorting van Atlanto, (wat de atlas of drager betekent) en Axial, (wat as betekent). Dit gewricht zorgt ervoor dat we ons hoofd kunnen bewegen: van voor naar achteren, van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit gewricht geeft vaak klachten na een ongeluk (trauma). U heeft bijvoorbeeld hoofdpijn en pijn in de nek, maar ook last van stijfheid en duizeligheid of een zwaar gevoel. Een warmtebehandeling in het AA-gewricht kan dan een oplossing zijn.

Wat is een AA-Joint warmtebehandeling?

Bij een warmtebehandeling wordt een naald naast de zenuw ingebracht. De naald verwarmen we met elektrische stroom. De zenuw verandert hierdoor van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door. De functie van de zenuw blijft wel behouden. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de behandeling is ingewerkt. Tot die tijd kunt u pijnklachten houden.

AA-Joint behandeling bij het Anna Ziekenhuis

Op de polikliniek pijnbestrijding doen we er alles aan om uw pijnklachten tegen te gaan. De polikliniek pijnbestrijding van het Anna Ziekenhuis is door de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie (NVA) gecertificeerd als pijnkliniek. De NVA hanteert hierbij criteria voor de organisatie, uitvoering van behandelingen en opleidingseisen van betrokken medische professionals. U kunt er dus vanuit gaan dat u een warmtebehandeling krijgt in een veilige omgeving.

AA joint proces

Voor de behandeling

Voor de behandeling zijn röntgenbeelden nodig. Het is daarom belangrijk dat u het van tevoren aangeeft als u zwanger bent of kan zijn. Als u een antistollingsmiddel gebruikt is het noodzakelijk dat u contact opneemt met de trombosedienst. U hoeft voor de behandeling niet nuchter te zijn. U kunt na de behandeling niet autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Zorg ervoor dat er iemand is die u na de behandeling thuis kan brengen.

    Niet vergeten

  • Meld het als u zwanger bent.
  • Neem iemand mee die u kan begeleiden.

De behandeling

Met behulp van röntgenbeelden markeren we met een stift de plaats waar we u prikken. We verdoven uw huid met een injector, een apparaat waarmee met hoge druk verdovingsvloeistof in de huid wordt gebracht. Hierdoor voelt u geen prik, maar een drukkend gevoel. Daarna plaatst de arts het naaldje over de wervel tot aan de ingang van het gewricht. Dit aftasten geeft een vreemd gevoel. Als het naaldje in het gewricht zit voelt u niets. Met kleine stroomstootjes testen we de naald. Als de test goed is, starten we de warmtebehandeling gedurende zes minuten. De temperatuur van de warmtebehandeling is ongeveer 42 graden. U krijgt een pleister of gaasje op de plaats waar u geprikt bent.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u met uw begeleider mee naar huis. De dag van de behandeling kunt u niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Na een behandeling kunt u duizelig zijn. Dit gaat vanzelf over. De pleister of het gaasje mag u ’s avonds verwijderen en u mag na de behandeling weer douchen. De eerste weken na de behandeling kunt u last hebben van napijn, zoals een branderig gevoel bij de prikplaats of de pijnklacht verergert iets. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken.

Controleafspraak

De inwerktijd van de behandeling kan tot maximaal twee maanden duren. Sommige patiënten reageren sneller en merken na een paar weken al resultaat. Twee maanden na de behandeling komt u terug op de polikliniek pijnbestrijding voor een controleafspraak.

    Niet vergeten

  • Maak een controleafspraak voor over twee maanden.
Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.