Aambeien behandelen

9893.jpg

Waarom kiezen voor Aambeien behandelen?

  • Speciaal spreekuur aambeien en anale klachten
  • Kleine behandelingen meteen mogelijk
  • Meestal in 1 behandeling van uw klachten af
St. Anna Logo

Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen. Meestal zullen we de aambeien afbinden. Dit heet een rubberbandligatie. Er is geen verdoving nodig en u kunt daarna gewoon weer naar huis. Alleen als de aambeien erg groot zijn is een operatie soms de beste oplossing. Hiervoor gaat u onder narcose, maar kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Direct behandeld op het spreekuur aambeien

Anna Ziekenhuis heeft een speciaal spreekuur voor aambeien en andere anale klachten. De artsen op dit spreekuur zien veel mensen met aambeien en vinden niets gek. Bij een kort onderzoek voelt de arts met een vinger in en rond uw anus. Soms is een onderzoek met een kijkbuisje (proctoscopie) nodig. De arts kan daarna direct tijdens de afspraak de aambeien behandelen, en een verdoving of narcose is daarbij niet nodig. Zo hoeft u geen nieuwe afspraak hiervoor te maken.

Aambeien verwijderen met elastiekjes

Bij het afbinden van de aambeien worden hele kleine elastiekjes gebruikt. Zo worden ze vastgezet aan de binnenkant van de anus. Door het elastiekje zakt de aambei niet meer naar beneden. Na een aantal dagen sterft het weefsel van de aambei af. Samen met het elastiekje verliest u dit gewoon als u naar de wc gaat. Er worden meestal 3 of 4 elastiekjes gebruikt. De meeste patiënten zijn na die behandeling snel van de klachten af. Soms is het nodig dat de behandeling later nog een keer wordt herhaald.

Operatie aambeien

Bij erg grote aambeien, of als het afbinden meerdere keren niet heeft geholpen, is een operatie nog een mogelijkheid. Hiervoor komt u naar de Dagbehandeling. Als u weer goed wakker bent uit de narcose, mag u dezelfde dag naar huis.

Tips na behandeling aambeien

Na de behandeling voor het verwijderen van de aambeien is het handig om een paar leefregels te volgen. Zo is het belangrijk om de ontlasting zacht te houden. Veel water drinken, volkorenbrood en groenten eten helpt hierbij. Wat buikpijn in de eerste weken is normaal. Hiervoor kunt u paracetamol slikken.

Meer informatie over het onderzoek, de rubberbandligatie en de operatie bij aambeien vindt u in de folder 'leefregels na behandeling' of in de handige Patient Journey App. 

Veelgestelde vragen over het verwijderen van aambeien

Hoelang duurt de behandeling van aambeien?

De behandeling waarbij de aambeien met elastiekjes worden afgebonden duurt vrij kort. Ongeveer 10 tot 15 minuten. Als het om erg veel kleine aambeien gaat, kan het zijn dat dit in verschillende keren gebeurt. Dan komt u een paar keer terug.

Doet rubberbandligatie (afbinden aambeien) pijn?

Voor de behandeling met elastiekjes is geen verdoving nodig. U kunt het wel even voelen als de chirurg de aambei vastpakt (aanzuigt). De arts let goed op of het niet te pijnlijk voor u is en zal dat ook steeds aan u vragen.

Heb ik pijn na de behandeling van (inwendige) aambeien?

De eerste dagen na de behandeling kunt u een onprettig gevoel of wat kramp in uw onderbuik voelen. Soms lijkt het of u steeds naar de wc moet. Pijn in uw onderbuik kan de eerste 2 weken voorkomen. Hiervoor kunt u paracetamol slikken. In onze folder Leefregels na behandeling aambeien of in de Patient Journey app leest u meer.

Het proces

Afspraak op het spreekuur aambeien en anale klachten

De proctologisch chirurg van het spreekuur is gespecialiseerd in aambeien. Hij of zij ziet dus dagelijks mensen met deze klachten. Tijdens de afspraak op de polikliniek kunnen de aambeien direct worden behandeld.

    Niet vergeten

  • Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

Rubberbandligatie (aambeien afbinden)

Met kleine, rubberen elastiekjes worden de aambeien afgebonden. Er is geen verdoving nodig.

Na de behandeling voor aambeien

Na de afspraak kunt u gewoon weer naar huis. U krijgt nog wat tips mee voor thuis. Bijvoorbeeld voor eetgewoontes en hygiëne na de behandeling.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.