Baarmoeder verwijderen

St. Anna Logo

Wanneer u klachten heeft die samenhangen met uw baarmoeder (uterus), kan samen met u de keuze worden gemaakt om uw baarmoeder te verwijderen (uterusextirpatie). Dit kan bijvoorbeeld bij hevige menstruatieklachten, vleesbomen (myomen) in de baarmoeder, pijn in de onderbuik, een verzakking, afwijkende cellen of kanker van de baarmoeder of de baarmoederhals. Ook als zich baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte (endometriose) of in de spierwand van de baarmoeder (adenomyose)bevindt, kan een baarmoederverwijdering noodzakelijk zijn. Er zijn meerdere manieren om de baarmoeder operatief weg te halen. Welke operatiemethode voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw baarmoeder.

Baarmoeder verwijderen in het Anna Ziekenhuis

In het voortraject krijgt u van uw gynaecoloog uitgebreide informatie over de reden voor de eventuele baarmoederverwijdering en de operatiemogelijkheden. Bij goedaardige aandoeningen zijn er vaak alternatieve behandelingen mogelijk naast een eventuele baarmoederverwijdering. Ook deze alternatieven worden met u besproken. U kunt de tijd nemen om na te denken en de voor- en nadelen goed overwegen. Kiest u voor een baarmoederverwijdering, dan bekijkt de gynaecoloog met u welke operatiemethode voor u het beste lijkt. Ook bespreekt uw arts met u of het weghalen van de eileiders en/of de eierstokken nodig is.

De gynaecoloog zal een operatietechniek voorstellen waarbij voor u de minste risico's bestaan en uw operatie en herstel optimaal zullen verlopen. Dat kan een ingreep via de schede (vaginaal) zijn, via een kijkoperatie door uw buikwand (laparoscopisch) of met een open buikoperatie via een horizontale of verticale snede in de buikwand (abdominaal). Een operatie via de schede heeft in principe de voorkeur bij een goedaardige aandoening. Als dat in uw situatie niet mogelijk is, verricht de gynaecoloog een kijkoperatie (laparoscopische baarmoederverwijdering). Als ook dat niet kan, gebeurt de verwijdering via een snede in de buikwand. Zowel bij een baarmoederverwijdering via de schede als bij een kijkoperatie bestaat altijd een kleine kans dat de gynaecoloog tijdens de ingreep alsnog moet overgaan tot een operatie via een snede in de buikwand. 

Lees voor uitgebreide informatie de folder 'Baarmoeder verwijderen'.

Bezoek aan de anesthesioloog

Enkele weken tot dagen voorafgaand aan uw operatie komt u ter voorbereiding bij de anesthesioloog. Dit is de arts die u de verdoving (narcose) toedient bij uw operatie. De anesthesioloog bekijkt uw gezondheidssituatie en bepaalt of er nog aanvullend onderzoek of maatregelen gewenst zijn. U krijgt daar zo nodig afspraken voor. Ook bespreekt de anesthesioloog met u de vorm van verdoving die u tijdens de operatie krijgt (algehele narcose of een ruggenprik). Vanaf de dag van uw operatie blijft u gemiddeld 3 tot 7 dagen op de verpleegafdeling gynaecologie van ons ziekenhuis. De duur van uw ziekenhuisverblijf hangt af van de techniek die bij uw baarmoederverwijdering is toegepast.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.