Beademing

9893.jpg
St. Anna Logo

Bij ernstige ademhalingsproblemen of ademnood is direct behandeling nodig, zodat u letterlijk lucht krijgt. Als zuurstof of medicijnen geen verbetering brengen, is ademhalingsondersteuning met apparatuur noodzakelijk. Voor beademing via beademingsapparatuur kunt u in het Anna Ziekenhuis terecht op de unit intensive care (IC). De IC is onderdeel van de afdeling intensive care & coronary care unit (IC/CCU).

 

Beademing op de unit intensive care (IC) in het Anna Ziekenhuis

Beademing vindt plaats op de unit intensive care (IC) van de afdeling IC/CCU. Op onze IC zijn drie vormen van beademing mogelijk.

Niet-invasieve beademing ofwel Non-invasive Positive Pressure Ventilation (NPPV)

Bij de niet- invasieve beademing of NPPV ademt u via een transparant masker over uw gezicht dat met een slang is aangesloten op een beademingsapparaat. Het apparaat blaast zuurstof onder druk in uw longen. Door die druk blijven de longblaasjes open en wordt de gasuitwisseling normaal. Het zuurstofgehalte in uw bloed stijgt weer en het koolzuurgehalte daalt. Ademen kost u minder kracht en energie. U kunt gewoon praten. Het masker mag af en toe even af zodat u kunt eten en drinken. Tijdens de beademing vinden regelmatig controles en bloedafname plaats. Op basis van de uitslagen regelt de intensivist of de verpleegkundige de instelling van uw beademing.

Reguliere invasieve beademing

Wanneer uw aandoeningen zeer ernstig zijn, is beademing op een invasieve manier noodzakelijk. Invasief wil zeggen dat een buisje in uw keel wordt ingebracht dat de doorgang naar uw longen openhoudt. Via het buisje wordt u aangesloten op de beademingsmachine, die uw ademhaling overneemt. Hierdoor komt de lucht en zuurstof uit de machine direct in uw longen terecht. Het kan zijn dat u tijdens de beademing continu slaapmedicijnen krijgt. Met een buisje in uw keel kunt u niet eten. Daarom krijgt u vloeibare voeding (sondevoeding) via een maagslang of vloeistof via een infuus in een bloedvat. Gedurende de beademing kunt u niet praten, omdat het buisje in de keel tot voorbij de stembanden zit. Bij de reguliere invasieve beademing regelt de arts of verpleegkundige de instellingen van de beademingsmachine op basis van controles, de uitslagen van uw bloed en de getallen op de monitor.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.