Behandelen heupklachten zonder operatie

chevron_left Orthopedie
9893.jpg

Waarom kiezen voor Behandelen heupklachten zonder operatie?

  • Niet opereren als dat niet nodig is
  • Speciaal Beweegprogramma Artrose
  • Hulp bij bewegen met artrose
St. Anna Logo

U heeft heupklachten, bijvoorbeeld door artrose. Vaak proberen wij samen met u een operatie zo lang mogelijk uitstellen. U volgt dan een zogenoemde conservatieve behandeling. Met als doel om gewoon weer lekker te kunnen bewegen met zo min mogelijk pijn. Uw orthopeed bespreekt met u welke behandelingen uw klachten mogelijk kunnen verminderen. Een behandeling zonder operatie dus. In het Anna Ziekenhuis zijn verschillende behandelingen mogelijk. Onze specialisten bespreken deze graag met u op het speciale artrosespreekuur.

Injectie in de heup bij artrose

Een mogelijke behandeling bij een versleten heup is een injectie met een pijnstiller en ontstekingsremmer. Deze behandeling kunt u krijgen om de pijn te verlichten als u een operatie uitstelt. Maar ook als niet helemaal duidelijk is of de klachten die u heeft van uw heup komen. De injectie in de heup krijgt u op de afdeling Radiologie. Na 6 weken komt u weer voor controle op de polikliniek. Dan bespreken we of u door de injectie minder klachten heeft.

Medicijnen tegen artrose in de heup 

Artrose is slijtage van het kraakbeen. Er bestaan dan ook helaas geen medicijnen tegen artrose. Wel kan het slikken van paracetamol of andere pijnstillers helpen tegen de pijn in uw heup. Samen bekijken we welke medicijnen voor u geschikt zijn en hoe vaak en hoe lang u deze moet slikken. Zo kunnen pijnstillers helpen om beter te bewegen. 

Behandelen heupklachten met fysiotherapie

Ondanks de pijn kunnen oefeningen bij een versleten heup een positief effect hebben op uw pijnklachten. Dit kan bijvoorbeeld in een persoonlijk beweegprogramma. U geeft aan welke doelen u wilt bereiken. Samen met de fysiotherapeut gaat u hier 1 op 1 mee aan de slag. U krijgt oefeningen voor spierkracht, stabiliteit en om soepel te blijven. U kunt natuurlijk ook kiezen om zelf aan de slag te gaan met oefeningen voor uw heup. U krijgt dan eenmalig uitleg en advies van een fysiotherapeut.

Artrose beweegprogramma Anna Ziekenhuis

Speciaal voor mensen met een versleten heup biedt het Anna Ziekenhuis het Beweegprogramma Artrose. U kunt dit programma volgen als u last heeft van artrose in uw heup of knie. Onder begeleiding van een beweegcoach of fysiotherapeut proberen we uw klachten te verminderen. U ervaart hoe leuk het kan zijn om lekker te bewegen. Tegelijkertijd werkt u aan het versterken van uw heup en aan uw conditie. Zo wordt u fitter en kunt u meer ondernemen in uw dagelijks leven. Mocht een nieuwe heup op den duur toch onvermijdelijk zijn, dan helpt een goede conditie ook bij de revalidatie na de heupoperatie. 

Leven met een versleten heup

Veranderingen in uw gewoontes en leefstijl kunnen ook helpen de pijn in uw heup te verminderen. In het Anna Ziekenhuis kunnen wij u hierbij begeleiden. Samen met een leefstijlcoach of fysiotherapeut kijkt u welke veranderingen u kunt maken. Heeft u overgewicht? Een diëtiste kan u ondersteunen bij het veranderen van uw eetpatroon of uw voeding.

Veelgestelde vragen

Hebben jullie een fysiotherapeut gespecialiseerd in de heup?

Ja. De fysiotherapeuten die u begeleiden bij het Beweegprogramma Artrose hebben veel ervaring met heupklachten, zoals een versleten heup. De persoonlijke oefeningen zijn goed afgestemd op uw klachten en situatie. Daarbij traint u met lotgenoten zodat u ook op veel steun en begrip kunt rekenen vanuit de groep. 

Hoelang werkt een injectie met pijnstilling bij artrose?

Dat verschilt. Soms merkt u na 2 tot 3 dagen effect van de pijnstiller, maar dit kan ook langer duren. De ontstekingsremmer gaat na ongeveer 2 weken werken. En kan dan een paar weken of zelfs maanden effect hebben.

Hoelang kan ik een heupoperatie uitstellen met deze behandelingen?

Het is niet precies te zeggen hoelang u een heupoperatie kunt uitstellen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de ernst van uw klachten, hoe u uw klachten ervaart en welk effect deze behandeling(en) hebben op uw klachten. 

Het proces

Uitstellen operatie bij heupklachten

Wilt u een heupoperatie liever nog even uitstellen? Dan overlegt u samen met uw specialist welke behandeling mogelijk is. Vaak helpt een combinatie van behandelingen goed.

    Niet vergeten

  • Voor een afspraak met de specialist heeft u een verwijzing van de huisarts nodig

Terug naar de polikliniek bij heupklachten

We houden goed in de gaten of uw klachten met deze behandelingen verbeteren. Als dat nodig is komt u na 2 tot 3 maanden weer op de polikliniek om de resultaten te bespreken.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.