Behandeling zwangerschapsdiabetes

St. Anna Logo

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die kan voorkomen tijdens een zwangerschap. Dit heeft te maken met zwangerschapshormonen. Zwangerschapsdiabetes is te behandelen door aanpassing van uw voeding. Mocht het suikergehalte ondanks een dieet toch te hoog blijven dan kan insuline nodig zijn. 

Heeft u zwangerschapsdiabetes en is behandeling hiervoor nodig is? Dan wordt u door de afdeling gynaecologie aangemeld in de Beter Dichtbij App. U kunt deze app downloaden op uw telefoon. Zodra u hierin bent aangemeld en de app hebt geinstalleerd krijgt u een verwijzing naar twee filmpjes. Deze gaan over voeding en de relatie met zwangerschapsdiabetes en u krijgt een instructie te zien van het gebruik van een bloedglucosemeter. 

De instructiefilmpjes kunt u ook hier bekijken:

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

 

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies


De bloedglucosemeter krijgt u na het aanmelden via de Beter Dichtbij App thuisgestuurd. Zodra u de meter in huis hebt en de instructie hebt bekeken, vragen we u om twee opeenvolgende dagen de volgende waarden te meten:

– Nuchter (zodra u wakker bent).

– 60 min. na het starten van het ontbijt

– 60 min. na het starten van de lunch

– 60 min. na het starten van het avondeten.

 

De streefwaarden hierbij zijn:

Nuchter: een waarde van maximaal 5.3

60 min na aanvang maaltijd: een waarde van maximaal 7.8

Als u dit twee dagen hebt bijgehouden, kunt u de gemeten waarden doorsturen via de Beter Dichtbij App. Als het nodig is, neemt de diëtist contact met u op om uw voedingspatroon persoonlijk door te nemen.

Mocht insuline noodzakelijk zijn, dan verwijst de diëtist u door naar de diabetesverpleegkundige.

Als u vragen heeft, kunt u deze via de Beter Dichtbij App aan de diëtisten stellen.

 

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.