Bloeddruk verhogen met medicijnen (inotropica)

9893.jpg
St. Anna Logo

Wanneer uw bloeddruk (plotseling) daalt door aandoeningen of een ongeval, is er sprake van een ernstige tot gevaarlijke situatie. Daling van uw bloeddruk kan ontstaan door bloedverlies na letsel of na een operatie, door vochtverlies bij brandwonden, ondervoeding en uitdroging, hartritmestoornissen en bloedvergiftiging. Een lage bloeddruk is meestal ook een van de redenen waarom u wordt opgenomen op een afdeling met intensieve zorg. Voor uw herstel is namelijk snel een adequate behandeling van de bloeddrukdaling vereist. De behandeling van de lage bloeddruk bestaat allereerst uit toediening van vocht via een infuus in uw bloedbaan, zodat de hoeveelheid vocht (bloed) in de bloedvaten op een adequaat niveau komt. Als deze behandelwijze de bloeddruk niet doet stijgen of als uw lichaam grote hoeveelheden extra vocht niet aan kan, is toediening van drukverhogende medicijnen noodzakelijk.

 

Bloeddruk verhogen met medicijnen in het Anna Ziekenhuis

Op de afdeling intensive care & coronary care unit (IC/CCU) in het Anna Ziekenhuis in Geldrop behandelen onze artsen een bloeddrukdaling zo nodig met drukverhogende geneesmiddelen. Er zijn diverse soorten medicijnen die tot effect hebben dat de bloedvaten wat samenknijpen. Dit samenknijpen verhoogt de druk in de bloedvaten waardoor de algehele bloeddruk weer stijgt. Deze medicijnen zijn niet zonder bijwerkingen en kunnen bijvoorbeeld het hart extra belasten, waardoor ritmestoornissen kunnen ontstaan. Om die redenen zullen onze artsen op de IC en de CCU bij de behandeling met inotropica altijd naar een balans zoeken waarbij u baat heeft bij de dosering medicijnen, maar zo min mogelijk last krijgt van bijwerkingen.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.