St. Anna Logo

Wanneer u door kanker een borst moet missen, kunt u een borstreconstructie overwegen. Een nieuwe borst kan de kwaliteit van uw leven verbeteren. Vrijwel bij iedere vrouw is een borstreconstructie mogelijk. Een borstreconstructie vindt soms plaats tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie wordt verricht. Of binnen 6 tot 12 maanden na de borstverwijdering, of na beëindiging van uw bestralingsbehandeling en/of chemotherapie. Ook reconstructie van de tepel is mogelijk. Meestal gebeurt dit 6 tot 12 maanden na de borstreconstructie. De plastisch chirurg verricht de operatie.

 

Een borstreconstructie in het Anna Ziekenhuis

Een borstreconstructie is zowel lichamelijk als geestelijk een zware ingreep. Het is belangrijk dat u nauwkeurig weet wat u kunt verwachten van de ingreep en het resultaat. Uw arts bespreekt daarom uitvoerig uw verwachtingen, de mogelijkheden voor een borstreconstructie in uw situatie en welke operatiemethode voor u het meest geschikt is. In het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunnen de plastisch chirurgen namelijk verschillende operatietechnieken toepassen om een nieuwe borst te maken. Ook krijgt u informatie over de mogelijke kosten. In principe vergoeden alle zorgverzekeraars een borstreconstructie na borstkanker. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen hoe deze zorg voor u geregeld is.

Het proces

Preoperatieve screening

Bij bureau opname bespreekt u met de anesthesieverpleegkundige en/of de anesthesioloog uw gezondheid en een door u vooraf ingevulde vragenlijst. Dan volgt lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, krijgt u hiervoor afspraken. Bijvoorbeeld voor bloedonderzoek, een afspraak bij de geneesmiddelenpoli en onderzoek bij de internist. Daarna bespreekt u de verdoving. U krijgt tijdens de operatie een algehele verdoving (narcose).

  Niet vergeten

 • Meld gebruik bloedverdunners

Voorbereidingen thuis

Als u te zwaar bent, zal de plastisch chirurg u adviseren eerst af te vallen. Roken is niet toegestaan vanaf 6 weken voor de operatie. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, stopt u hiermee volgens instructies van uw arts minstens 1 week voor de operatie. Voor de operatie mag u geen pijnstillers zoals Aspirine of Naprosyne en dergelijke nemen. Deze middelen verhogen het risico op nabloedingen na de operatie.

  Niet vergeten

 • Stoppen met roken
 • Tijdelijk stoppen met bloedverdunners

De dag van de opname

Neem een pyjama met een voorsluiting en een zachte sportbeha mee. Dat vergemakkelijkt na de operatie de wondverzorging. U meldt zich volgens afspraak op de verpleegafdeling. Een verpleegkundige geeft u uitleg over de operatie en het verblijf op de afdeling. Daarna trekt u operatiekleding aan. Wij brengen u per bed naar de operatieafdeling.

  Niet vergeten

 • Nuchter zijn
 • Pyjama met voorsluiting kopen
 • Zachte sportbeha meenemen

De operatie

Op de operatieafdeling krijgt u een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving. Daarna dient de anesthesioloog uw narcose toe. De plastisch chirurg voert de borstreconstructie volgens de methode die vooraf met u besproken is. Tijdens de operatie plaatst de chirurg dunne slangetjes (drains) in het operatiegebied die uitkomen in een plastic flesje. Met deze drains wordt overtollig wondvocht en bloed afgevoerd.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery), waar we uw lichaamsfuncties controleren. Als uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. U heeft drains voor het afvoeren van wondvocht. Ook heeft u nog een infuus in uw arm voor de toediening van vocht. Wanneer u niet misselijk bent, mag u na korte tijd beginnen met drinken en eten.

De dag(en) na de operatie

Enkele dagen na de operatie verwijdert de verpleegkundige de drains. Soms gaat u met de drains in naar huis. Na het verwijderen van het verband kunt u een zachte sportbeha dragen. Als voor uw borstreconstructie de methode met buikhuid en buikvet gebruikt is, dan draagt u tot 6 weken na de operatie een stevige step-in of een pantybroekje. U moet deze zelf kopen en meebrengen.

Ontslag uit het ziekenhuis

Bij uw ontslag bespreekt de plastisch chirurg en/of de verpleegkundige met u wat u thuis kunt verwachten en wanneer u contact kunt of moet opnemen met het ziekenhuis. U krijgt leefregels mee.Als u met drains in naar huis gaat, mogen deze weggehaald worden als per 24 uur minder dan 30cc afloopt. U neemt dan contact op met de polikliniek. De eerste 6 weken na de operatie moet u het kalm aan doen zodat de wond goed kan genezen.

  Niet vergeten

 • Leefregels

Controleafspraak

Na ongeveer 2 weken komt u naar de polikliniek op controle bij de plastisch chirurg en/of de verpleegkundige. Zo nodig verwijdert de verpleegkundig ook uw hechtingen.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.