Borstsparende behandeling bij borstkanker

header_chrirugie.jpg
St. Anna Logo

Als u heeft gehoord dat u borstkanker (mammacarcinoom) heeft, is het noodzakelijk om de kwaadaardige tumor uit uw lichaam te halen. Dit gebeurt meestal met een operatie en aanvullende behandelingen. Bij elke patiënt met borstkanker bekijken we zorgvuldig of borstsparend behandelen mogelijk is. Elke patiënt, maar ook elke tumor, is uniek. U komt in aanmerking voor een borstsparende behandeling als de tumor niet te groot is ten opzichte van uw borst, als er 1 tumor in uw borst zit of 2 tumoren dicht naast elkaar en als na de ingreep bestraling mogelijk is. 

 

Waarom een borstsparende behandeling in het Anna Ziekenhuis?

In het Anna Ziekenhuis streven we naar korte wachttijden. Wanneer u een operatie voor het verwijderen van borstkanker en lymfeklieren nodig heeft, kunt u op korte termijn bij ons terecht. Het schildwachtklieronderzoek en de operatie voor de verwijdering van de tumor(en) doen wij gelijktijdig. Ook als uw okselklier verwijderd moet worden, doen wij dit tijdens dezelfde operatie. Een borstsparende operatie gebeurt in een dagopname. 

Binnen het specialisme St. Anna Borstzorg ontvangt u patiëntgerichte zorg van een multidisciplinair mammateam. Hierin werken de chirurg, verpleegkundig specialist, mammacareverpleegkundigen, radioloog, patholoog, plastisch chirurgen en oncoloog nauw samen. U heeft altijd een één-op-ééncontact met uw specialist. Bij een borstoperatie is de mammacareverpleegkundige uw vaste aanspreekpunt. De specialisten van St. Anna Borstzorg hebben regelmatig overleg met collega’s van het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+.

Het proces

Voorbereiding: markering van de tumor met een radioactief jodiumzaadje

Als de tumor in uw borst niet voelbaar is, markeren we uw tumor voorafgaand aan uw operatie via een röntgenonderzoek (echografie) op de afdeling radiologie. Hierbij plaatst de radioloog een radioactief jodiumzaadje in uw borst en/of oksel op de plek van de tumor. Tijdens de operatie kan de chirurg met een detector via het jodiumzaadje het gezwel opsporen.

Schildwachtklieronderzoek op de afdeling radiologie

De dag voor uw operatie krijgt u een scintiegrafie; een scan waarmee we uw schildwachtklier kunnen onderzoeken. Tijdens het schildwachtklieronderzoek spuit de radioloog een kleine hoeveelheid radioactieve stof rond de tumor: u krijgt 1 of 2 injecties in uw borst en 1 injectie in de tepelhof. Het veroorzaakt in uw borst een branderig gevoel en maakt de tepelhof gevoelig. Vervolgens gaat u naar huis. Gedurende de dag verspreidt de radioactieve stof zich langzaam naar de lymfeklieren in uw oksel. Deze stof maakt de lymfeklieren zichtbaar wanneer we de volgende dag foto’s maken op de afdeling nucleaire geneeskunde.

    Niet vergeten

  • Ieder uur uw borst masseren

De dag van de operatie

U meldt zich op de dag van de operatie bij de receptie (hoofdingang) van het Anna Ziekenhuis, tenzij u andere instructies heeft gekregen. De receptionist verwijst u naar de afdeling dagopname of de verpleegafdeling. Daar krijgt u van de verpleegkundige informatie over het verloop van de dag.

    Niet vergeten

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Vervoer regelen
  • Een sportbeha meenemen

Naar de afdeling nucleaire geneeskunde voor foto’s en meting

Daarna brengen wij u, terwijl u al gekleed bent in operatiekleding, eerst per bed naar de afdeling nucleaire geneeskunde. Hier maakt een laborant foto’s van uw borst en oksel en we meten de activiteit van uw schildwachtklier. U ligt hierbij op uw rug op een onderzoekstafel. Dit onderzoek duurt in totaal 30 minuten. Met de informatie uit dit schildwachtklieronderzoek kan de chirurg de tumor en de lymfeklieren die met het gezwel in verbinding staan nauwkeurig verwijderen.

Naar de operatieafdeling en toediening verdoving (algehele narcose)

Vanuit de afdeling nucleaire geneeskunde brengen wij u weer per bed naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus (een naald met daaraan een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving. Uw operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Nadat de anesthesioloog u onder narcose heeft gebracht, start de operatie.

Borstsparende operatie (lumpectomie) en weghalen lymfeklieren

De chirurg spuit blauwe kleurstof in rond de tepelhof, als extra controle bij het vinden van de schildwachtklier en de andere verdachte lymfeklieren. Daarna snijdt de chirurg de tumor met een rand gezond weefsel eromheen uit uw borst en verwijdert lymfeklieren uit uw oksel. Of alleen de schildwachtklier plus enkele okselklieren (schildwachtklieroperatie) of alle lymfeklieren uit uw oksel (een okselkliertoilet of okselklierdissectie). Het weggesneden weefsel gaat naar de afdeling pathologie voor onderzoek op kanker en uitzaaiingen.

Na de operatie

De verpleegkundige helpt u bij het aantrekken van de sportbeha die u heeft meegenomen. Afhankelijk van uw ingreep mag u aan het eind van de dag naar huis of anders de dag erna. U krijgt leefregels mee. U draagt 2 weken dag en nacht een sportbeha, daarna nog 4 weken overdag. In uw borst kan ophoping van wondvocht ontstaan, die na dagen tot weken slinkt. Op de huid van uw borst, in uw urine en ontlasting zijn nog enkele weken kleursporen van de radioactieve stof zichtbaar.

    Niet vergeten

  • Leefregels volgen
  • Sportbeha dragen

Controleafspraak en uitslag van het weefselonder

Binnen 7 tot 10 dagen na uw operatie komt u voor controle bij de chirurg en de mammacareverpleegkundige. Zij inspecteren uw borst en de wond, en u krijgt de uitslag van het weefselonderzoek. Wanneer nabehandelen nodig is, hoort u welke medische behandelingen voor u het beste zouden zijn, bijvoorbeeld hormoontherapie, chemotherapie of immunotherapie. Voor deze aanvullende behandelingen komt u binnen St. Anna Borstzorg onder behandeling bij de oncoloog. Na een borstsparende operatie volgt altijd behandeling met bestraling (radiotherapie).

    Niet vergeten

  • Neem een naaste mee

Bestraling (radiotherapie) in het Catharina Ziekenhuis

Ongeveer 6 weken na uw operatie start uw behandeling met bestraling (radiotherapie). Tijdens uw eerste bezoek bij de radiotherapeut in het Catharina Ziekenhuis krijgt u informatie over de behandeling met radioactieve stralen en het aantal bestralingen dat u krijgt.

Tips van onze specialisten
_MG_9925-ZKH-Dorothy Heijmans.png

Dorothy Heijmans

verpleegkundig specialist mamma

Gebruik de B Bewust Checklist

Ter voorbereiding op uw gesprek met mij of één van mijn collega's, kunt u de B Bewust Checklist van de Borstkanker Vereniging gebruiken. U vindt hier allerlei voorbeeldvragen. 

Dorothy HeijmansBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.