Borstverkleining via operatie

header_chrirugie.jpg
St. Anna Logo

Wanneer u grote of zware borsten heeft, kunt u daarvan in het dagelijks leven veel hinder ondervinden. Grote borsten zitten soms gewoon letterlijk in de weg of ze veroorzaken lichamelijke klachten zoals pijn in uw rug, nek en schouders. Of uw borsten doen pijn tijdens het sporten. Het kan zijn dat uw huid gaat smetten in de onderste borstplooi. Mogelijk voelt u zich onzeker of heeft u moeite met het vinden van de juiste kleding of passende beha. Als u de grootte van de borsten wilt verbergen door een beetje voorovergebogen te lopen, gaat u een slechte houding ontwikkelen. Wanneer u dergelijke klachten heeft, kan een borstverkleining voor u een uitkomst zijn.

 

Hoe gaat een borstverkleinende operatie in zijn werk?

Een borstverkleinende operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Om de borsten kleiner te maken verwijdert de plastisch chirurg klierweefsel, vetweefsel en huid. Hierdoor ontstaat een vermindering van het volume van de borst. Dit gebeurt volgens een methode waarbij de natuurlijke vorm van de borst zoveel mogelijk behouden blijft. De tepels krijgen een nieuwe plek op de borst, passend bij de nieuwe vorm van de borst.

Zoals bij elke operatie ontstaan ook bij een borstverkleining littekens. Deze lopen rond de tepelhof, van de tepelhof af naar beneden en in de onderste borstplooi. Soms is het mogelijk een operatie uit te voeren waarbij geen litteken in de onderste borstplooi ontstaat. Uw arts zal (als dat kan) altijd kiezen voor een operatiemethode waarbij zo min mogelijk littekens overblijven. In overleg met u bekijkt uw plastisch chirurg welke cupmaat voor u ideaal zal zijn. Meestal verkleint de chirurg uw borsten 1 of meer cupmaten. Het streven is een cupmaat te realiseren die bij uw lichaam past. Dit is afhankelijk van uw figuur, vooral van de omtrek van uw borstkas. Als u graag een grotere of kleinere cupmaat wenst, kunt u dit altijd bespreken met uw plastisch chirurg. Na de borstverkleining zijn uw borsten beter in verhouding tot de rest van uw lichaam.

 

Een borstverkleining via een operatie in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u terecht voor een borstverkleinende operatie. Omdat het belangrijk is dat u nauwkeurig weet wat u kunt verwachten van de ingreep en het resultaat, bespreekt uw plastisch chirurg uitvoerig met u uw verwachtingen en de mogelijkheden voor een borstverkleining in uw situatie. Ook krijgt u informatie over mogelijke kosten. Als uw klachten ontstaan door te zware of grote borsten is dit meestal een medische indicatie voor een borstverkleinende operatie. Toch is het mogelijk dat de behandeling niet of maar gedeeltelijk wordt vergoed. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen hoe dit voor u geregeld is.

 

Het proces

Preoperatieve screening

Bij bureau opname bespreekt u met de anesthesieverpleegkundige en/of de anesthesioloog uw gezondheid en een door u vooraf ingevulde vragenlijst. Dan volgt lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, krijgt u hiervoor afspraken. Bijvoorbeeld voor de geneesmiddelenpoli. Daarna bespreekt u de verdoving. U krijgt tijdens de operatie een algehele verdoving (narcose).

  Niet vergeten

 • Meld gebruik bloedverdunners

Voorbereidingen thuis

Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot en met 2 weken na de operatie. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, stopt u hiermee (in overleg met uw arts) minstens 1 week voor de operatie. Voor de operatie mag u geen pijnstillers zoals Aspirine of Naprosyne en dergelijke nemen. Deze middelen verhogen het risico op nabloedingen na de operatie. U mag alleen Paracetamol innemen als pijnstiller. U koopt een passende sportbeha in uw nieuwe cupmaat, het liefst met voorsluiting.

  Niet vergeten

 • Stoppen met roken
 • Tijdelijk stoppen met bloedverdunners
 • Sportbeha kopen

De dag van de opname

Op de dag van uw operatie mag u geen bodylotion gebruiken. U neemt de sportbeha mee naar het ziekenhuis. U meldt zich volgens afspraak bij de afdeling kortverblijf/dagbehandeling. Een verpleegkundige geeft u uitleg over de operatie en het verblijf op de afdeling. Daarna trekt u operatiekleding aan. Wij brengen u per bed naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving.

  Niet vergeten

 • Nuchter zijn
 • Geen bodylotion gebruiken
 • Sportbeha meenemen

De borstverkleinende operatie

De plastisch chirurg tekent op uw borsten het operatiepatroon af en haalt daarna een gedeelte van de huid en borstklierweefsel weg. Uw tepel wordt meestal wat hoger geplaatst. Tijdens de operatie plaatst de chirurg dunne slangetjes (drains) in het operatiegebied die uitkomen in een plastic flesje. Met deze drains wordt overtollig wondvocht en bloed afgevoerd. Aan het eind van de operatie worden uw borsten verbonden met een steunend en drukkend verband. De operatie duurt gemiddeld 2 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery), waar we uw lichaamsfuncties controleren. Als uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. U heeft een verband rond de borsten en drains voor het afvoeren van wondvocht. Ook heeft u nog een infuus in uw arm voor de toediening van vocht. Wanneer u niet misselijk bent, mag u na korte tijd beginnen met drinken en eten.

De dag(en) na de operatie

De borsten zijn gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk. De eerste dagen kunt u pijnstillers nodig hebben. Ook kan een stekend gevoel optreden. De dag na de operatie verwijdert de verpleegkundige zo mogelijk al de drains en het drukkende verband. Er zitten pleisters op de sneden. Daarna trekt u uw sportbeha aan. U draagt de eerste 3 weken dag en nacht een sportbeha, ter ondersteuning van de borsten en voorkoming van zwelling. Daarna draagt u 3 weken alleen overdag een sportbeha.

De dag van ontslag

Op de dag na de operatie mag u naar huis. De plastisch chirurg en/of de verpleegkundige bespreekt met u wat u thuis kunt verwachten en wanneer u contact kunt of moet opnemen met het ziekenhuis. U krijgt leefregels mee.Als u met drains in naar huis gaat, mogen deze weggehaald worden als per 24 uur minder dan 30cc afloopt. U neemt dan contact op met de polikliniek.U mag gewoon douchen. Pleisters blijven zitten tot uw controleafspraak. Als ze eerder loslaten mag u ze verwijderen.

  Niet vergeten

 • Douchen mag
 • Leefregels volgen
 • Sportbeha dag en nacht dragen

Controleafspraak en nazorg

Na ongeveer 2 weken komt u op controle bij de plastisch chirurg op de polikliniek plastische chirurgie. Zo nodig worden uw pleisters verwijderd en de knoopjes van de oplosbare hechtingen. Daarna kunt u de littekens het beste 2 keer per dag insmeren met vitamine E crème. Geleidelijk aan verbleken de littekens en ze worden zachter. U draagt nog steeds een sportbeha en u volgt nog de leefregels die u bij ontslag uit het ziekenhuis heeft gekregen.

  Niet vergeten

 • Littekens insmeren met crème
 • Leefregels volgen
 • Sportbeha dragen
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.