Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

header_chrirugie.jpg
St. Anna Logo

Wanneer bij u borstkanker (mammacarcinoom) is vastgesteld, is het noodzakelijk de kwaadaardige tumor uit uw lichaam te verwijderen. Dit gebeurt meestal met een operatie en aanvullende behandelingen.

Het verwijderen van uw hele borst (ook borstamputatie, ablatio mamma of mastectomie genoemd) is noodzakelijk indien:

  • de tumor te groot is ten opzichte van de grootte van uw borst om borstsparend te opereren;
  • er meerdere tumoren verspreid in uw borst zitten;
  • geen bestraling (radiotherapie) op uw borst mogelijk is;
  • borstkanker Gen-draagster: BRCA 1 en 2 Gen.

Voor een borstamputatie verblijft u 2 dagen en 1 nacht in ons ziekenhuis. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg uw aangedane borst en daarbij meestal nog 1 of meerdere lymfeklieren uit uw oksel. Of alleen de schildwachtklier(en), of alle lymfeklieren uit uw oksel (okselkliertoilet of -dissectie).

Bij een borstamputatie is het eventueel mogelijk om in dezelfde operatie een nieuwe borst te laten maken (directe borstreconstructie). Bij deze ingreep werken de algemeen chirurg en de plastisch chirurg nauw samen. Voor een borstverwijdering met een directe borstreconstructie verblijft u 4 tot 7 dagen in ons ziekenhuis.

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een borstverwijdering bij borstkanker?

In het Anna Ziekenhuis zijn de wachttijden tussen de diagnose borstkanker en de operatie meestal kort. Uw operatie wordt uitgevoerd door chirurgen die gespecialiseerd zijn in borstkankerzorg. Tijdens uw zorgtraject heeft u altijd een één-op-ééncontact met uw specialist. Ook heeft u vanaf het moment van uw diagnose tot en met de nazorg een mammacareverpleegkundige als vast aanspreekpunt. Het verwijderen van een borst is vaak een emotioneel moment. Zij biedt u ondersteuning hierbij. Zij coördineert ook uw zorg, verleent psychische en emotionele ondersteuning en wondzorg. U kunt bij haar terecht met vragen over uw ziekte, de behandeling, wondgenezing en wondproblemen. Wij besteden veel aandacht aan goede voorlichting, persoonlijke begeleiding en nazorg, ook voor uw naaste(n). Bij St. Anna Borstzorg bent u onder behandeling van een goed op elkaar ingespeeld mammateam van professionals uit verschillende disciplines. 

Het proces

Operatiedag borstverwijdering bij borstkanker

Op de dag van uw operatie meldt u zich bij de receptie (hoofdingang) van het Anna, tenzij u andere instructies heeft gekregen. De receptionist verwijst u naar de afdeling. Daar krijgt u van de verpleegkundige informatie over het verloop van de dag en uw verblijf in het ziekenhuis.

    Niet vergeten

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Contactgegevens van naaste
  • Actueel medicatieoverzicht

Naar de operatieafdeling en toediening verdoving (algehele narcose)

Vanuit de afdeling brengen wij u per bed, terwijl u gekleed bent in operatiekleding, naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus (een naald met daaraan een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving. Uw operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Nadat de anesthesioloog u onder narcose heeft gebracht, start de operatie.

De operatie met borstverwijdering en verwijdering lymfeklieren

De chirurg verwijdert uw gehele borst met tepel. De onderliggende borstspier blijft gespaard. Meestal haalt de chirurg ook lymfeklieren uit uw oksel weg. In het wondgebied krijgt u 2 dunne slangetjes (drains) waarmee overtollig wondvocht (bloed en lymfe) wegvloeit in een vacuüm opvangsysteem. De operatie duurt ongeveer 2 à 3 uur. De snee (en later het litteken) ligt horizontaal tussen uw borstbeen en oksel. Het weggesneden weefsel gaat naar de afdeling pathologie voor nader onderzoek.

Na de operatie

Als u op de afdeling bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus in de loop van de dag of de volgende ochtend. Uw chirurg bepaalt wanneer de drain(s) verwijderd mogen worden. Soms al tijdens uw opname. Anders gaat u met ontslag met de drains en komt u later voor de verwijdering ervan terug naar de polikliniek. In het operatiegebied kan ophoping van wondvocht ontstaan. Het kan nog enkele weken nodig zijn dit vocht weg te laten zuigen op de polikliniek.

    Niet vergeten

  • Leefregels volgen

Controleafspraak en uitslag van het weefselonderzoek

Binnen 7 tot 10 dagen na uw operatie komt u voor controle bij de chirurg en de mammacareverpleegkundige. Zij inspecteren uw wond en u krijgt de uitslag van het weefselonderzoek. Wanneer extra nabehandelen nodig is, hoort u welke medische behandelingen voor u het beste zouden zijn, bijvoorbeeld bestraling (radiotherapie), hormoontherapie, chemotherapie of immunotherapie. Voor deze aanvullende behandelingen komt u onder behandeling bij een oncoloog in het Anna.

    Niet vergeten

  • Neem een naaste mee
Tips van onze specialisten
_MG_9925-ZKH-Dorothy Heijmans.png

Dorothy Heijmans

verpleegkundig specialist mamma

Gebruik de B Bewust Checklist

Ter voorbereiding op uw gesprek met mij of één van mijn collega's, kunt u de B Bewust Checklist van de Borstkanker Vereniging gebruiken. U vindt hier allerlei voorbeeldvragen. 

Dorothy HeijmansBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.