Buikwandcorrectie of lower body lift

9893.jpg
St. Anna Logo

Door ouder worden, overgewicht (obesitas), extreem afvallen en zwangerschappen of een buikoperatie, kan de huid van de buik verslappen. Bij ernstige verslapping kan een huid-vetoverschot ontstaan dat als een huidplooi (vetschort) over uw buik gaat hangen. Een huidoverschot kan ook voorkomen bij de flanken, heupen en billen. Door een vetschort of huidoverschot kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals beperkingen bij het bewegen en smetplekken onder de huidplooien, een negatief lichaamsbeeld en sociaal vermijdingsgedrag. Dan kan een buikwandcorrectie of lower bodylift een oplossing voor uw klachten zijn. U komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie als uw gewicht minimaal een jaar stabiel is en u niet rookt.

 

Wat is een buikwandcorrectie of lower bodylift?

Er zijn verschillende operaties om huid-vetoverschot bij de buik (en de flanken en billen) weg te snijden, van minder belastend tot ingrijpend. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de buikwandcorrectie duurt een operatie 1,5 tot 6,5 uur. Een eventuele navelbreuk of littekenbreuk herstellen we tijdens de operatie meteen. Soms zuigen we tijdens de operatie ook onderhuids vetweefsel (liposuctie) weg. U ondergaat de buikwandcorrectie onder algehele verdoving (narcose) en verblijft meestal 1 nacht in ons ziekenhuis.

 

Buikwandcorrectie of lower bodylift in het Anna Ziekenhuis

U kunt bij ons kwalitatief goede zorg verwachten en een persoonlijke benadering. U blijft steeds bij dezelfde arts onder behandeling. Waar nodig werken onze plastisch chirurgen samen met andere specialisten in ons ziekenhuis, zoals chirurgen, internisten, oncologen en kinderartsen. Daarnaast hebben zij overleg met collega’s in andere ziekenhuizen en werken zij in maatschapverband samen met 10 plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant.

Het proces

Preoperatieve screening

Bij bureau opname bespreekt u met de anesthesieverpleegkundige en/of de anesthesioloog uw gezondheid en een door u vooraf ingevulde vragenlijst. Dan volgt lichamelijk onderzoek. Als aanvullend onderzoek nodig is, krijgt u hiervoor afspraken. Bijvoorbeeld voor bloedonderzoek, een afspraak bij de geneesmiddelenpoli en eventueel voor onderzoek bij de internist, cardioloog of longarts. Daarna bespreekt u de verdoving. U krijgt tijdens de operatie een algehele verdoving (narcose).

    Niet vergeten

  • Meld gebruik bloedverdunners

Voorbereidingen thuis

U mag 6 maanden niet roken, vanaf 3 maanden voor de operatie tot en met minimaal drie maanden na de operatie. Als u niet stopt met roken dan opereren wij u niet. In overleg met de plastisch chirurg bestelt u drukkleding (compressiepak) dat u na de operatie draagt. Deze elastische kleding geeft ondersteuning tijdens uw herstel. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, stopt u hiermee tijdelijk vanaf een bepaald tijdstip volgens de instructies van uw arts.

    Niet vergeten

  • Verplicht stoppen met roken
  • Tijdelijk stoppen met bloedverdunners
  • Drukkleding kopen

De dag van de opname

U blijft nuchter zoals besproken met Bureau Opname. U meldt zich volgens afspraak op de verpleegafdeling. U heeft het compressiepak meegenomen. Een verpleegkundige geeft u uitleg over de operatie en het verblijf op de afdeling en meet uw temperatuur, polsslag en bloeddruk. Soms wordt nog bloed afgenomen. U krijgt een injectie ter voorkoming van trombose (bloedstolselvorming). Daarna trekt u operatiekleding aan. Wij brengen u per bed naar de operatieafdeling.

    Niet vergeten

  • Nuchter zijn
  • Drukkleding meenemen

Voorbereiding op de operatie

Op de operatieafdeling krijgt u een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat van uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving. De anesthesioloog dient uw narcose toe. Zo nodig wordt het operatiegebied geschoren. De plastisch chirurg maakt vóór de operatie op uw lichaam een tekening (het operatieplan) met lijnen die aangeven hoe de operatie gaat verlopen. Deze tekening wordt gefotografeerd en later aan uw dossier toegevoegd.

De operatie

De plastisch chirurg voert de operatie uit zoals vooraf met u besproken is. Tijdens de operatie plaatst de chirurg ook dunne slangetjes (drains) in het operatiegebied die uitkomen in een plastic flesje. Met deze drains wordt overtollig wondvocht en bloed afgevoerd. Als de operatie langer duurt kan het zijn dat er een slangetje in uw blaas wordt ingebracht voor de afvoer van urine. U hoeft dan niet zelf te plassen. De chirurg sluit de wond meestal met oplosbare hechtingen. Daaroverheen komt een pleister en als drukverband een elastische buikband.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery), waar we uw lichaamsfuncties controleren. Als uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. U heeft drains voor het afvoeren van wondvocht en misschien een urinekatheter. Ook heeft u nog een infuus in uw arm voor de toediening van vocht. Wanneer u niet misselijk bent, mag u na korte tijd beginnen met drinken en eten.

Verblijf in het ziekenhuis

De duur van uw verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van de omvang van uw operatie en de hoeveelheid wondvocht die u heeft. Na 1 of 2 dagen na de operatie verwijdert de verpleegkundige de drains. Soms gaat u met de drains in naar huis. U draagt de drukkleding dag en nacht. Als er geen complicaties optreden kunt u meestal na 1 dag naar huis. Het is belangrijk dat u in de eerste week voldoende rust neemt en uw lichaam zo min mogelijk belast.

Ontslag uit het ziekenhuis

Bij uw ontslag bespreekt de plastisch chirurg en/of de verpleegkundige met u wat u thuis kunt verwachten en wanneer u contact kunt of moet opnemen met het ziekenhuis. U krijgt leefregels mee.Als u met drains in naar huis gaat, mogen deze verwijderd worden als per 24 uur minder dan 30cc afloopt. U neemt dan contact op met de polikliniek.

Controleafspraak en nazorg

De eerste 6 weken doet u kalm aan, zodat de wond goed kan genezen. De compressiekleding draagt u dag en nacht gedurende 6 tot 8 weken. Na 2 weken komt u naar de polikliniek plastische chirurgie voor wondcontrole door de plastisch chirurg en/of de verpleegkundige. Pas na 8 weken mag u weer gaan sporten als de genezing voorspoedig verloopt. Littekens moet u de eerste 6 maanden tijdens het zonnebaden met kleding of een sunblock beschermen.

    Niet vergeten

  • Leefregels volgen
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.