Pijn op de Borst sneltraject

Cardiologie

Download / print

Jouw afspraak

Je wordt voor onderzoek verwacht in het Anna Ziekenhuis locatie Geldrop, Bogardeind 2.

Datum: ______________________________

  Tijdstip Afdeling Route
Bloedonderzoek   Bloedafname Route 6
Echocadiografie   Functieafdeling Route 9
Consult1:   Poli cardiologie Route 8
CT-onderzoek   Radiologie Route 22
Consult 2:   Poli cardiologie Route 8

Afhankelijk van het beleid worden na het consult verdere afspraken gemaakt.

Inleiding

In samenspraak met jou, jouw huisarts en de polikliniek cardiologie is besloten dat je deel zal nemen aan het ‘Pijn op de Borst’ sneltraject.

In deze folder vind je begeleidende informatie en adviezen ten aanzien van:

  • Het ‘Pijn op de borst’ sneltraject. 
  • De verschillende onderzoeken op de functieafdeling:
    • Electrocardiogram (ECG)
    • Echocardiografie 
  • Bloedonderzoek. 
  • CT- onderzoek van het hart. 
  • Kwaliteitsverbetering. 
  • Contactinformatie bij vragen of problemen

Wat is pijn op de borst

Patiënten die last hebben van pijn op de borst omschrijven het gevoel vaak als een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek.
Indien een persoon pijn op de borst klachten ervaart gaat dit vaak gepaard met angstgevoelens en stress, omdat personen snel van een hartkwaal uitgaan. Echter, worden de pijn op de borst klachten niet altijd veroorzaakt door een hartkwaal. Het is daarom van groot belang dat er snel een diagnose gesteld kan worden, zodat patiënten zo kort mogelijk in onzekerheid hoeven te verkeren.

Het ‘Pijn op de borst’ sneltraject in

Het Anna ziekenhuis biedt patiënten met pijn op de borst klachten een versnelde service aan: het ‘Pijn op de borst’ sneltraject. Dit houdt in dat de verschillende onderzoeken die benodigd zijn voor diagnose, in één dagdeel plaatsvinden.

Het ‘Pijn op de borst’ sneltraject is geschikt voor patiënten met pijn op de borst klachten, die na beoordeling van de cardioloog, een indicatie hebben voor een eventueel CT-onderzoek van het hart.

De stappen van het traject kort op een rij

  • Jouw huisarts heb je naar de cardioloog verwezen met pijn op de borst klachten. 
  • Op basis van de verwijsbrief beoordeelt de cardioloog of je eventueel in aanmerking komt voor een CT-scan van het hart. 
  • Je wordt gebeld voor een afspraak. Het ‘Pijn op de borst’ sneltraject vindt altijd plaats op een maandag, woensdag of vrijdag.
  • Je krijgt aanvullende informatie toegestuurd.
  • Op de dag van de afspraak meld je je in het Anna Ziekenhuis, locatie Geldrop.
  • Je meldt je bij de functieafdeling voor het volgende onderzoek:
    • echocardiografie. 
  • Je meldt je bij de bloedafname voor het bloedonderzoek. 
  • Vervolgens meld je je bij de poli long/cardio voor het eerste gesprek met de cardioloog.
  • Op basis van de uitslagen van de onderzoeken, wordt samen met de cardioloog besloten of een aanvullend CT- onderzoek van het hart nodig is.
  • Bij een indicatie voor het CT onderzoek, meld je je bij de apotheek. Hier kan je de medicatie METOPROLOL ophalen die nodig is voor het uitvoeren van een CT-onderzoek. De METOPROLOL dien je 1 uur voor het onderzoek in te nemen.
  • Je meldt je bij de afdeling radiologie voor het CT-onderzoek van het hart.
  • Na het CT-onderzoek is er een tweede gesprek met de cardioloog op de poli. Hier wordt de uitslag van het CT-onderzoek besproken. Op basis van alle onderzoeken wordt een diagnose en behandelplan gemaakt. 
  • Na het gesprek met de cardioloog zal de poli assistente met je de eventuele vervolgafspraken inplannen en met je de laatste informatie doornemen. Hierna mag je naar huis toe.

Electrocardiogram (ECG)

Het ECG of hartfilmpje is een grafische weergave van de elektrische activiteit in jouw hartspier. Via een ECG-apparaat (elektrocardiograaf) kunnen we deze elektrische activiteit registreren en omzetten in een soort grafiek. We kunnen het ECG direct bekijken op een beeldscherm of printen op registratiepapier.

Het ECG geeft informatie over:

  • hartritme/-geleidingsstoornissen;
  • zuurstofgebrek van de hartspier; 
  • een acuut of eerder doorgemaakt infarct;
  • vergroot hart (hypertrofie).

Echocardiografie

Echocardiografie is een methode van onderzoek, waarbij het hart met behulp van – voor de mens onhoorbaar – hoogfrequent geluid zichtbaar kan worden gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt een apparaatje (de transducer) tegen de borst gehouden. De transducer zendt (ultra)geluid uit met een frequentie van twee tot drie miljoen trillingen per seconde. Het hart weerkaatst het geluid dat als een echo door hetzelfde apparaatje wordt opgevangen en vervolgens op een monitor wordt omgezet in beeld. Zodoende krijgt jouw cardioloog een indruk van de bouw en de werking van jouw hart. Het kan voorkomen dat je tijdens het onderzoek het geluid van het bloed dat door jouw hart stroomt hoort.

Het onderzoek
Je ligt in zijligging op een onderzoektafel. Voordat het onderzoek begint wordt een laagje gelei op jouw borst aangebracht. De gelei voelt wat koud aan en zorgt voor een goed contact tussen jouw lichaam en de transducer. De geluidsgolven worden daardoor optimaal doorgegeven. De via de transducer verkregen informatie wordt op de computer vastgelegd en later door jouw cardioloog bestudeerd.

Duur van het onderzoek
Het gehele onderzoek kan ongeveer dertig minuten duren.

Bloedonderzoek

Voor het stellen van een goede diagnose is het noodzakelijk dat een bloedonderzoek uitgevoerd wordt. Je kan je melden bij de bloedafname einde route (6).

CT-onderzoek van het hart

Met een CT-scanner is het mogelijk om opnamen te maken van dwarsdoorsneden van jouw lichaam. Dit gebeurt met behulp van röntgenstralen.

Contrastmiddel

Tijdens het onderzoek wordt bij je een contrastmiddel ingespoten via een ader in jouw arm. Dit is over het algemeen een veilig middel. Toch is er bij een kleine groep patiënten een kans op nierbeschadiging. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jouw nierfunctie is. Als jouw nierfunctie nog niet bekend is, of langer dan 6 maanden geleden is bepaald, heb je van jouw cardioloog een formulier gekregen om bloed te laten prikken.

Meld het zo snel mogelijk als je allergisch bent voor contrastmiddelen.

Voorbereiding voor het onderzoek 

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag je geen koffie, thee of cola drinken en/ of chocolade eten of drinken, omdat het innemen van deze middelen jouw hartslag kan versnellen.

Nuchter zijn
Vanaf twee uur voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je helemaal niets meer mag eten, drinken en niet meer roken.

Medicijnen
Sommige patiënten hebben als voorbereiding, op advies van de aanvragende cardioloog, een hartslagvertragend medicijn nodig (zogenaamde bèta-blokker). Meestal is dit Metoprolol (ook wel Selokeen genoemd). Neem je dit medicijn volgens de voorschriften van jouw arts 1 uur voor het onderzoek in. Dit medicijn kan je voorafgaand ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis.

Kleding en sieraden
Omdat metalen voorwerpen de opnamen kunnen storen, kun je sieraden het beste thuis laten. Wij raden je aan tijdens het onderzoek een makkelijk zittend T-shirt te dragen.

Zwangerschap
Als je (mogelijk) zwanger bent vragen wij je dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Het onderzoek

  • In de onderzoekskamer kom je op een verschuifbare tafel te liggen. Het te onderzoeken gedeelte van jouw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scan. In het toestel zit een röntgenbuis die om je heen draait en meerdere opnamen maakt, uit steeds een andere hoek. Je hoort hierbij een zoemend geluid van het apparaat.
  • De CT-scanner wordt bediend vanuit een andere ruimte. Daar bevindt zich de radiologisch laborant die je daarbij voortdurend in de gaten houdt. 
  • Blijf gedurende het hele onderzoek ontspannen en stil liggen. De opnamen kunnen namelijk mislukken als je je beweegt. 
  • Het onderzoek bestaat uit twee gedeelten:
    • Het eerste gedeelte is een opname om vast te stellen hoeveel kalkophopingen er in de kransslagaders aanwezig zijn. Bij teveel kalk kan de tweede opname van de kransslagaders niet doorgaan. De binnenkant van de bloedvaten komt namelijk dan niet goed in beeld.
    • Het tweede gedeelte is een opname van het hart en de kransslagaders zelf.

Duur van het onderzoek
De tijdsduur is afhankelijk van het aantal opnamen. Meestal duurt een onderzoek tussen de 5 en 30 minuten.

Na het onderzoek

  • Wanneer tijdens het onderzoek contrastmiddel bij jou wordt ingespoten via een ader in jouw arm, is het belangrijk dat je na het onderzoek goed drinkt. Het contrastmiddel onttrekt namelijk vocht aan jouw lichaam, 3 tot 5 glazen water extra is voldoende. 
  • Soms wordt gevraagd om na het onderzoek nog 15 minuten rustig te blijven zitten. Daarna kan je naar huis gaan.
  • Je mag de eerste uren na het onderzoek geen auto rijden. Het is dus verstandig om vooraf vervoer naar huis terug te regelen.
  • Mochten na het onderzoek onvoorzien toch complicaties optreden, dan kan je altijd contact opnemen met de Spoedeisende hulp of tijdens kantoortijden met de poli cardiologie. De telefoonnummers staan onderaan vermeld.

Bijwerkingen/complicaties
De hoeveelheid röntgenstralen die wordt gebruikt bij het maken van de scan is zo gering dat daar geen schadelijk effect van is te verwachten.
Als contrastmiddel via de bloedbaan wordt ingespoten, kan dat een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik geven. Dit trekt na enkele minuten weer weg.

Wil je meer weten over contrastvloeistof? Vraag dan aan de balie van de afdeling radiologie naar de folder ’Jodiumhoudend contrastmiddel’.
Deze informatie is ook te vinden op www.annaziekenhuis.nl of www.cbo.nl.

Kwaliteitsverbetering

Het Anna Ziekenhuis streeft er naar om een zo goed mogelijke kwaliteit te garanderen. Het is daarom van belang dat de cardioloog een goed inzicht krijgt in jouw kwaliteit van leven en patiëntervaring nadat je het zorgproces hebt doorlopen.

Wij zijn sinds kort gestart met het afnemen van Patiënt Reported Outcome Measures (PROMS). Dit zijn digitale vragenlijsten om een continue inzicht te krijgen in de gezondheidsstatus van de patiënt.

De polikliniek assistente zal na jouw laatste afspraak je hier meer informatie over verschaffen.

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen?
Voor medische vragen: op deze afdeling gebruiken we BeterDichtbij. Dit is een app waarmee je berichten kunt sturen naar je dokter of verpleegkundige. Je krijgt altijd binnen 3 werkdagen antwoord. Als patiënt krijg je een uitnodiging voor BeterDichtbij via e-mail. Heb je die niet gehad of kun je die niet meer vinden? Laat het ons dan weten: loop even langs de polikliniek of vul het contactformulier in op de website.

Je kunt ook bellen naar de polikliniek cardiologie van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer: 040 - 286 4880.

Vragen over onderzoeken
Indien je vragen hebt over de verschillende onderzoeken kun je ons bereiken op onderstaande telefoonnummers.

  • Poli cardiologie 040 - 286 48 80 (tussen 8.30 en 12.30 uur)
  • Afdeling radiologie 040 - 286 48 32
  • Functieafdeling 040 - 286 48 33

Meer informatie
Voor meer informatie kun je ook terecht op www.mijncardioloog.nl.