Cardioversie

Cardiologie

Download / print

Wat is cardioversie

Cardioversie is een behandeling voor patiënten met hartritmestoornissen. Tijdens de cardioversie gebruikt de cardioloog een apparaat om een elektrische schok door de hartspier te geleiden om zo het normale hartritme te herstellen. Cardioversie kan gebruikt worden voor verschillende hartritmestoornissen, meestal wordt het toegepast bij boezemfibrilleren of bij boezemflutter.

Waar wordt de behandeling gegeven

De behandeling vindt plaats op een kamer nabij de hartbewaking, route 91. Op de dag van de behandeling kan je je daar melden.

Hoe bereid je je voor

  • Je mag de dag van het onderzoek vanaf 00.00 uur niet meer eten en drinken. Wel neem je jouw medicijnen in met een beetje water.
  • Wij raden je aan jouw sierraden thuis te laten.
  • De eerste 24 uur na de cardioversie mag je niet deelnemen aan het verkeer en niet zelfstandig autorijden of fietsen. Regel daarom iemand die je naar huis kan brengen.

De behandeling

Voor de cardioversie verwijder je al jouw halssieraden en eventueel jouw kunstgebit.

De verpleegkundige plakt stickers op jouw borst. Daarna word je aangesloten op een monitor. Op de monitor is jouw hartritme te zien.
Om jouw arm krijg je een manchet van een bloeddrukmeter. Deze manchet pompt regelmatig op om jouw bloeddruk te meten.
In jouw andere arm wordt een infuusnaaldje ingebracht, waardoor medicijnen kunnen worden toegediend.

De anesthesioloog komt om jou een slaapmiddel te geven en jouw ademhaling te regelen. Door de medicijnen val je snel in een kortdurende slaap. Hierdoor merk je niets van de behandeling.

Direct na de behandeling word je wakker. Je hoort dan van jouw arts of jouw hartritme zich genormaliseerd heeft.

Zodra je goed wakker bent mag je weer eten en drinken.

Let op
Jouw hartritme wordt altijd gecontroleerd. Mocht je een sinusritme hebben dan volgt er geen cardioversie.

Duur van de behandeling
De opname voor deze behandeling duurt minimaal twee uur. De cardioversie zelf duurt slechts enkele minuten.

Na de behandeling

  • Dezelfde dag mag je meestal naar huis.
  • De eerste 24 uur na de cardioversie mag je niet deelnemen aan het verkeer en niet zelfstandig autorijden of fietsen.
  • Vaak blijf je medicijnen gebruiken, ook als de ingreep succesvol was. Tijdens de eerstvolgende poliklinische controle bespreekt jouw arts met jou of je kan minderen of zelfs stoppen met jouw medicijnen.
  • Neem die dag geen belangrijke beslissingen, voer geen belangrijke transacties uit.
  • Gebruik geen alcoholische dranken.
  • Je kan thuis weer alles doen zoals je gewend was.
  • Je kan last hebben van een branderig gevoel op de plaatsen waar de elektrische schok is toegediend. Deze plaatsen kunnen ingesmeerd worden met een verkoelende zalf.
  • Soms komt de ritmestoornis na een paar dagen of weken terug. Neem dan contact op met de secretaresse van jouw cardioloog om een vervroegde afspraak te maken.
  • Wanneer je lichamelijke klachten hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts.

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen?
Voor medische vragen: op deze afdeling gebruiken we BeterDichtbij. Dit is een app waarmee je berichten kunt sturen naar je dokter of verpleegkundige. Je krijgt altijd binnen 3 werkdagen antwoord. Als patiënt krijg je een uitnodiging voor BeterDichtbij via e-mail. Heb je die niet gehad of kun je die niet meer vinden? Laat het ons dan weten: loop even langs de polikliniek of vul het contactformulier in op de website.

Je kunt ook bellen naar de polikliniek cardiologie van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer: 040 - 286 4880.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je ook terecht op www.mijncardioloog.nl.