Chemotherapie is een behandeling van kanker met geneesmiddelen (cytostatica). Cytostatica doden de kankercellen of remmen de celdeling ervan. Er zijn verschillende manieren om de cytostatica toe te dienen. Bijvoorbeeld via een injectie of in tabletvorm. Meestal gebeurt het via een infuus. Hierbij druppelt vloeistof met cytostatica via een slangetje rechtstreeks in uw ader. Welke toedieningswijze geschikt is, hangt af van de soort kanker die u heeft, het stadium ervan en de chemotherapie die u ondergaat. Ook uw gezondheid speelt daarbij een rol.
Hoe werkt chemotherapie?
Heeft u met uw oncoloog chemotherapie via een infuus afgesproken? Dan komt u gedurende langere periode volgens een schema naar ons ziekenhuis voor de toediening van de cytostatica (chemokuur). Soms verblijft u daarvoor op de verpleegafdeling oncologie of u krijgt uw chemokuur op ons oncologisch dagcentrum. Vaak bestaat een chemokuur uit een combinatie van diverse cytostatica aangevuld met andere medicijnen, bijvoorbeeld om bijwerkingen tegen te gaan.
Meestal heeft u meerdere chemokuren nodig. Tussen elke kuur zit een periode van rust, zodat uw lichaam zich kan herstellen.
Chemotherapie is een ingrijpende behandeling, die lichamelijk, geestelijk en emotioneel een zware belasting kan betekenen. Cytostatica doden niet alleen de tumorcellen, maar ook een deel van uw gezonde lichaamscellen. Daarnaast veroorzaken de medicijnen bijwerkingen. Die hoeven niet altijd op te treden. Moeheid, haaruitval, smaakveranderingen, een kapotte mond, misselijkheid en algehele malaise zijn bijwerkingen die meestal niet uit te schakelen zijn.
Chemotherapie in het Anna Ziekenhuis
Zowel voorafgaand, tijdens de chemotherapie als bij de nazorg ontvangt u persoonlijke zorg door deskundige behandelaars. U ondergaat de chemokuur terwijl u ontspannen op een bed ligt of in een gemakkelijke stoel zit. U kunt daarbij altijd een naaste meenemen voor ondersteuning of gezelligheid. Patiëntveiligheid staat bij ons voorop. Gespecialiseerde verpleegkundigen begeleiden uw behandeling onder supervisie van onze oncologen. Tijdens een kuur vinden regelmatig diverse controles plaats, onder andere van uw bloed. Om haaruitval tijdens de chemokuur tegen te gaan, kunt u eventueel als behandeling een hoofdhuidkoeling krijgen. Als u hiervoor in aanmerking komt, bespreekt uw oncoloog of verpleegkundige dit met u voordat u met de chemotherapie start.