Neoadjuvante antihormonale- of chemotherapie bij borstkanker

Chirurgie

Download / print

Samen met je behandelend chirurg is gekozen voor een neoadjuvante behandeling voorafgaand aan een operatie. Dit kan gaan om antihormonale therapie of chemotherapie. In deze folder lees je meer over de neoadjuvante behandelingen.

Waarom vooraf antihormonale- of chemotherapie

Als ten tijde van de diagnose al duidelijk is dat antihormonale- of chemotherapie nodig zal zijn, kan ervoor gekozen worden om dit voorafgaand aan de borstoperatie te geven. Hiervoor zijn 3 redenen:

  1. Als de wens voor een borstsparende operatie aanwezig is. Hierbij is de behandeling bedoeld om de tumor te verkleinen, waardoor bij de operatie veel minder borstklierweefsel weggenomen hoeft te worden.

  2. Om te zien of voor de juiste behandeling is gekozen. Wordt de tumor tijdens de behandeling kleiner, dan is er voor de juiste anti-hormonale of chemotherapie gekozen. Als er onvoldoende of geen resultaat is, kan gekozen worden voor een andere behandeling. Of eventueel eerder te opereren.

  3. Om minder uitgebreid in de oksel te opereren. Als bij de diagnose aangedane klieren in de oksel zijn gevonden, kan het betekenen dat deze bij een operatie allemaal verwijderd moeten worden. Indien de klieren door de voorbehandeling weer genormaliseerd (of kleiner/minder) zijn, kan het zijn dat er slechts 1 of 2 klieren verwijderd moeten te worden.

Onderzoeken en afspraken

Voor aanvang van de neoadjuvante behandeling vinden een aantal onderzoeken en afspraken plaats. Je chirurg zal je uitleggen welke onderzoeken en afspraken voor jou specifiek noodzakelijk zijn. Over deze onderzoeken en afspraken ontvang je mondelinge informatie en de daarbij behorende patiënten-informatiefolder.

Onderzoeken

  • Mammografie
  • Echo mammae
  • MRI mammae
  • Punctie borst en/of oksel
  • PET-scan (deze scan wordt gemaakt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven)
  • Inbrengen van een jodiumzaadje (markering van de tumor) in de borst en/of oksel, in de oksel noemen we dit MARI-klier procedure

Niet alle onderzoeken zijn noodzakelijk, dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Afspraken

  • Radiotherapeut
    Dit betreft een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is noodzakelijk omdat de mogelijkheid bestaat dat je na de voorbehandeling en operatie ook in aanmerking komt voor radiotherapie (bestraling). Radiotherapie vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Je krijgt hiervoor een oproep.

  • Mammacare verpleegkundige
    Bij neoadjuvante antihormonale therapie krijg je een afspraak bij de mammacare verpleegkundige om uitgebreid de behandeling en bijwerkingen te bespreken en je hierin te begeleiden.

  • Internist-oncoloog
    Voor de behandeling met chemotherapie word je verwezen naar de internist-oncoloog. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de soort chemotherapie (dit is afhankelijk van het type borstkanker) en het aantal behandelingen dat je zult krijgen. Bij antihormonale therapie is deze afspraak niet nodig.
  • Oncologie verpleegkundige
    Voordat je start met de behandelingen met chemotherapie heb je een intakegesprek met een oncologie verpleegkundige, waarin zij uitgebreid ingaat op de behandeling en eventuele bijwerkingen van de voor jou voorgeschreven chemotherapie. Bij antihormonale therapie is deze afspraak niet nodig.

Evaluatie van de behandeling

Om vast te stellen of de tumor reageert op de behandeling wordt meestal tussentijds en/of op het einde van de behandeling een echo of MRI gemaakt van de borst en/of oksel.

De uitslag van de echo of MRI halverwege de behandeling krijg je van jouw chirurg. Bij dit gesprek is ook de mammacare verpleegkundige aanwezig. Op het eind van de voorbehandeling wordt de echo of MRI besproken in een multidisciplinair team (samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven) bestaande uit onder andere de chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut, radioloog en patholoog.

Na deze bespreking krijg je de uitslag van jouw behandelend chirurg in aanwezigheid van de mammacare verpleegkundige. Tijdens dit gesprek met de mammacare verpleegkundige vindt ook de verdere planning van jouw behandeling plaats.

Operatie

Bij voorbehandeling met antihormonale therapie wordt na 6 of soms na 9 maanden de operatie ingepland. De keuze voor deze operatie wordt van te voren met je besproken samen met jouw behandelend chirurg.

Drie tot vijf weken na jouw laatste chemotherapie behandeling word je ingepland voor de operatie aan je borst/oksel. De keuze voor deze operatie wordt van te voren met je besproken samen met jouw behandelend chirurg.

Je krijgt van de mammacare verpleegkundige aanvullende informatie over de voor jou geplande ingreep. Ook volgt er voorafgaand aan de ingreep een intakegesprek met de mammacare verpleegkundige en een pre-operatieve screening door een anesthesiemedewerker.

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Als je nog vragen hebt dan kun je tijdens het telefonisch spreekuur contact opnemen met de mammacare verpleegkundige. Zie de folder Mammacare verpleegkundige voor tijden en telefoonnummer. 

Bij geen gehoor kun je contact opnemen met de polikliniek chirurgie op telefoonnummer 040-2864872 (optie 2).

Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH) op telefoonnummer 040-2864834.