Neoadjuvante chemotherapie bij borstkanker

St. Anna Logo

Samen met uw behandelend specialist is gekozen voor neoadjuvante chemotherapie. Dit is chemotherapie voorafgaand aan een operatie.

In deze folder leest u meer over de neoadjuvante chemotherapie.

Waarom vooraf chemotherapie

Als ten tijde van de diagnose al duidelijk is dat chemotherapie nodig zal zijn, dan kan ervoor gekozen worden om chemotherapie te geven voorafgaand aan uw borstoperatie. Hiervoor zijn twee redenen:

 1. Als de wens voor een borstsparende operatie aanwezig is. Hierbij is de chemotherapie bedoeld om de tumor te verkleinen, waardoor bij de operatie veel minder borstklierweefsel weggenomen hoeft te worden.
 2. Om te zien of voor de juiste chemotherapie gekozen is. Wordt de tumor tijdens de behandeling kleiner, dan is de juiste chemotherapie gekozen. Als de chemotherapie onvoldoende of geen resultaat heeft, kan gekozen worden voor een andere behandeling.

Onderzoeken en afspraken

Voor aanvang van de neoadjuvante chemotherapie vinden een aantal onderzoeken en afspraken plaats. Uw specialist zal u uitleggen welke onderzoeken en afspraken voor u noodzakelijk zijn.

Over deze onderzoeken en afspraken ontvangt u mondelinge informatie en de bijbehorende patiënteninformatiefolder.

De verschillende onderzoeken

 • MRI mammae.
 • Echo mammae.
 • Inbrengen van een jodiumzaadje (markering van de tumor) in borst    en/of oksel. In de oksel noemen we dit MARI-klier procedure.
 • Petscan (vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven).

Niet alle onderzoeken zijn noodzakelijk, dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Afspraken

 • Radiotherapeut
  Dit betreft een kennismakingsgesprek vóór aanvang van de chemotherapie. Dit gesprek is noodzakelijk omdat de mogelijkheid bestaat dat u na de chemotherapie en operatie ook in aanmerking komt voor radiotherapie (bestraling).
  Radiotherapie vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
  Wij maken voor u deze afspraak met de radiotherapeut.

 

 • Internist-oncoloog
  Voor de behandeling van chemotherapie wordt u verwezen naar de internist-oncoloog. Tijdens het eerste gesprek met de internist-oncoloog krijgt u informatie over de soort chemotherapie (afhankelijk van het type borstkanker) en het aantal behandelingen dat u zal krijgen.

 

 • Oncologieverpleegkundige
  Voordat u start met de behandelingen met chemotherapie heeft u een intakegesprek met een oncologieverpleegkundige, waarin zij uitgebreid ingaat op de behandeling en eventuele bijwerkingen van de voor u voorgeschreven chemotherapie.

Evaluatie van de behandeling

Om vast te stellen of de tumor reageert op de behandeling met chemotherapie wordt tussentijds en op het einde van de behandeling met chemotherapie een MRI/echo van de borsten gemaakt. Elke MRI/echo wordt besproken in een multidisciplinair team, dat onder andere bestaat uit de chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut, radioloog en patholoog.
Hierna krijgt u de uitslag van uw behandelend specialist in aanwezigheid van de mammacare verpleegkundige. Tijdens dit gesprek vindt ook de verdere planning van uw behandeling plaats.

Operatie

Drie tot vijf weken na uw laatste chemotherapiebehandeling wordt u ingepland voor uw borst/oksel operatie. De keuze van deze operatie wordt van te voren met u besproken, samen met uw behandelend chirurg.

U krijgt van de mammacare verpleegkundige nog folders met aanvullende informatie over de voor u geplande ingreep. Ook volgt er voorafgaande aan de ingreep een intakegesprek met de mammacare verpleegkundige en een preoperatieve screening door een anesthesie medewerker