Nazorg bij borstkanker

Chirurgie

Download / print

Na jouw behandeling van borstkanker start je met het nazorgtraject. In deze informatie lees je meer over het nazorgtraject, wat je kan verwachten en wie je kan benaderen bij vragen en/of klachten. Daarnaast staan de meest voorkomende mogelijke gevolgen van jouw behandeling in deze informatie beschreven.

Hoe ziet het nazorgtraject eruit?

Persoonlijk nazorgplan
Tijdens jouw eerste controle afspraak (follow-up consult) na jouw behandeling bespreekt de mammacare verpleegkundige (MCV) samen met jou de behandeling die je hebt ondergaan, hoe je deze ervaren hebt en jouw mogelijke behoefte aan nazorg. Aan de hand hiervan wordt een persoonlijk nazorgplan opgesteld. Dit plan wordt regelmatig met jou besproken en zo nodig aangepast.

Persoonlijk nazorgplan 
Het nazorgtraject bestaat uit follow-up consulten (zie figuur 1). Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan in figuur 1 is beschreven. Tijdens de follow-up consulten wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Verder is er aandacht voor emotionele, sociale, praktische en spirituele problemen die je mogelijk ervaart. Ook wordt jaarlijks een borstfoto (mammografie) gemaakt. Wij helpen je met klachten die als gevolg van jouw behandeling zijn ontstaan en bij het verwerken van jouw ziekte. Specifieke klachten kan je bespreken met de chirurg, mammacare verpleegkundige (MCV) of verpleegkundig specialist (VS). Er wordt eerst besproken of jij zelf iets tegen de klachten kan doen. Zo nodig word je doorverwezen naar een gespecialiseerde zorgverlener.

De follow-up consulten vinden plaats op de mammapolikliniek van het Anna Ziekenhuis. In overleg met jou vinden de afspraken plaats bij een chirurg samen met de mammacare verpleegkundige (MCV) of bij de verpleegkundig specialist (VS). Vanaf hier gebruiken we de afkorting MCV en VS.

 

 

Lastmeter

Met de lastmeter wordt in kaart gebracht hoe het met je gaat en welke problemen je mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Tijdens het nazorgtraject vul je de lastmeter meerdere keren in. De MCV, VS of chirurg bespreekt de antwoorden met jou en kan je, zo nodig, doorverwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener. Je krijgt de lastmeter van de MCV of de VS. Je kunt de lastmeter ook vinden op de website van het Anna Ziekenhuis: www.annaziekenhuis.nl/lastmeter of op www.lastmeter.nl.

Gevolgen van de behandeling

Borstkanker en de daarbij behorende behandelingen kunnen klachten en ongemakken met zich mee brengen. Soms kunnen klachten tijdens de behandeling ontstaan; hierover ben je vaak voor jouw behandeling geïnformeerd. Soms treden klachten pas jaren na afloop van een behandeling op.

Steeds meer mensen overleven borstkanker. Hierdoor ontstaat steeds meer inzicht in de mogelijke gevolgen die de behandeling van borstkanker op lange termijn kan hebben. Onder deze ‘late gevolgen’ verstaan we de langdurige veranderingen die je kan ervaren op psychisch en/of lichamelijk gebied, door borstkanker en/of na de behandeling voor borstkanker, waardoor jouw dagelijks functioneren gehinderd wordt.

De meest voorkomende gevolgen na behandeling van borstkanker zijn: 

  • vermoeidheid 
  • zenuwpijn 
  • overgangsverschijnselen
  • angst
  • litteken(s)
  • lymfeoedeem
  • osteoporose
  • depressie
  • gewichtstoename
  • na chemotherapie: cognitieve klachten zoals geheugen- en concentratiestoornissen

De gevolgen hangen af van de soort behandeling die je hebt gehad en van jou als persoon.

Bij specifieke klachten kan een professional je hulp bieden. Bespreek de klachten die je ervaart met jouw behandelend chirurg, MCV en/of VS. Zij kunnen jou mogelijk doorverwijzen of hulp bieden.

Op de volgende pagina’s zijn mogelijke gevolgen van de behandeling aan borstkanker voor jou op een rij gezet. Daarnaast staat beschreven wat je zelf kan doen en wanneer en met wie je contact kan opnemen.
De gevolgen zijn beschreven per behandeling:

  • borstoperatie
  • chemotherapie
  • radiotherapie
  • immunotherapie.

De mogelijke gevolgen na hormoontherapie (endocriene therapie) kan je lezen onder het kopje: ‘Endocriene (hormonale) therapie bij borstkanker’.

Overige klachten

Het is mogelijk dat je andere klachten ervaart dan in deze informatie staat beschreven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de mammapolikliniek van het Anna Ziekenhuis.

Praktische, emotionele, sociale, spirituele problematiek

Naast lichamelijke klachten ten gevolge van een behandeling kan je ook te maken krijgen met praktische, emotionele, sociale of spirituele problemen, zoals je hebt kunnen lezen bij de informatie over de lastmeter.

Op de volgende pagina’s kan je kijken of bepaalde situaties herkenbaar zijn en wat je zelf kan doen.

Contactgegevens

De mammacareverpleegkundigen
Kristianne van den Boom
Jolanda van Rooy

De spreekuren van de mammacare verpleegkundige
(alleen voor geplande afspraken)
Maandag 08:30 - 11:30 uur
Dinsdag 08:30 - 11:30 uur en 13.00 - 16.30 uur
Donderdag 08:30 - 11:30 uur en 13:00 - 16:30 uur
Vrijdag 08:30 - 11:30 uur en 13:00 - 16:30 uur

Telefonische spreekuren
Maandag 11:45 - 12:15 uur
Dinsdag 11:45 - 12:15 uur
Vrijdag 11:45 - 12:15 uur

De mammacare verpleegkundige is tijdens het telefonisch spreekuur bereikbaar op telefoonnummer: 040 - 286 46 49

Let op: alleen tijdens deze telefonische spreekuren mag je bellen met dit nummer. Indien je buiten deze tijden belt, bel je tijdens het reguliere spreekuur en wordt de telefoon niet opgenomen.

Overige bereikbaarheid:
Van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur kun je bellen met de polikliniek chirurgie: 040 - 286 48 72 (optie 2 = medische vraag). 

Je kunt ook contact met ons opnemen via onderstaand mailadres: casemanager.mammapathologie@st-anna.nl

Bij dringende en acute zaken kan je in de avonduren en in het weekend contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH),
telefoon 040 - 286 48 34.