Continue glucose monitoring (CGM)

St. Anna Logo

Als u diabetes mellitus type 1 of door zwangerschap diabetes mellitus type 2 heeft, is het van groot belang dat u voortdurend inzicht heeft in uw bloedglucosewaarden. Dat is ook het geval als u een hypoglykemie of hypo (een tekort aan suiker) niet tijdig voelt aankomen, of wanneer u last heeft van onverklaarbare sterk wisselende glucosewaarden. In die situaties kan ‘continue glucose monitoring’ (CGM) voor u een geschiktere meetmethode zijn. Hiermee kunt u continu uw bloedsuikerwaarden meten.

 

Wat is continue glucose monitoring (CGM)?

Continue glucose monitoring (CGM) is een meetmethode waarbij automatisch elke 5 minuten in uw onderhuids weefsel de hoeveelheid glucose) wordt gemeten. De uitslag daarvan is een goede maat voor de hoeveelheid glucose in uw bloed. De meting gaat via een sensor die op uw huid geplakt is. Meestal op uw buik. In de sensor zit een naaldje dat om de 5 minuten een dun metalen draadje (zo dun als een haar) net onder uw huid schiet. De sensor is verbonden met een zendertje op uw huid. Deze zender stuurt de informatie naar een draadloos apparaatje of insulinepomp met een display waarop u de bloedglucosewaarden afleest. Wanneer u afwijkende waarden heeft, geeft het apparaatje een melding via geluid of trillen. De sensor vervangt u steeds na ongeveer na 1 of 2 weken.

 

Continue glucose monitoring (CGM) in het Anna Ziekenhuis

Wanneer u informatie wilt of graag wilt overstappen op continue glucose monitoring, kunt u hiervoor terecht op de diabetespolikliniek in het Anna Ziekenhuis. Onze diabetespolikliniek is een pomp- en sensorexpertisecentrum. Dat wil zeggen dat wij veel ervaring hebben met insulinepomptherapie en continue glucose monitoring.

Om in aanmerking te komen voor CGM moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Hiervoor is in samenwerking met de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een landelijk protocol opgesteld met algemene richtlijnen. Uw internist of diabetesverpleegkundige kan u hierover informatie geven. Wanneer continue glucose monitoring geschikt is voor u leert u de methode toepassen onder begeleiding van de diabetesverpleegkundige. Dit gebeurt poliklinisch. Daarna komt u met regelmaat voor controle naar de diabetespolikliniek.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.