Fumaraten

Uw dermatoloog heeft met u gesproken over fumaraten. Dit wordt ook wel fumaarzuur genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u deze altijd bespreken met uw dermatoloog.

Wat zijn fumaraten?

Fumaraten zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis (zie ook de folder ‘Psoriasis’). Fumaraten worden sinds 1981 in Nederland gebruikt en zijn in 1959 voor het eerst bij psoriasis gegeven. In Nederland is dit middel geregistreerd onder de merknaam Skilarence.

Het doel van een behandeling met fumaraten is om uw psoriasis tot rust te brengen. Wanneer blijkt dat u goed op de tabletten reageert en de bloed- en eventuele urinecontroles goed blijven, kunnen de tabletten jarenlang gebruikt worden.

Hoe werken fumaraten?

Fumaarzuur is een stof die de aanmaak van psoriasisplekken remt en de ontsteking vermindert. De psoriasis wordt daardoor rustiger.

Hoe goed werken fumaraten?

Het effect van fumaraten merkt u niet meteen. Meestal na 6 tot 8 weken, en soms pas na 3 maanden, merkt u dat de psoriasis iets rustiger wordt. Hoe goed het werkt, is vaak ook afhankelijk van de dosering, dus hoeveel tabletten u per dag slikt.

Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 1 op de 4 patiënten na 4 maanden geen psoriasisplekken meer te zien zijn. En bij meer dan de helft (50 tot 70%) is er een forse verbetering, maar zijn er nog wel (enkele) plekken te zien. Als u naast fumaraten ook crèmes en zalven op de psoriasisplekken smeert, is dit percentage nog hoger.

Psoriasis geneest niet door de behandeling met fumaraten. Na het steeds minder gebruiken (afbouwen) of stoppen met deze medicijnen kunnen de plekken weer terugkomen.

Wanneer schrijft uw dermatoloog fumaraten voor?

 • Als u een uitgebreide vorm van psoriasis heeft.
 • Als crèmes of zalven onvoldoende werken.
 • Als lichttherapie onvoldoende werkt.

Wanneer mag u geen fumaraten krijgen?

 • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Bij bloedziekten / leverziekten / ernstige nierziekten.
 • Als u een maag of darmziekte heeft, bijvoorbeeld chronische diarree.

Zijn er bijwerkingen?

Tijdens het gebruik van fumaarzuurtabletten kunt u last krijgen van bijwerkingen. Niet iedereen krijgt bijwerkingen. De kans op bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid, de hoeveelheid fumaraten en de combinatie met eventuele andere medicijnen die u gebruikt.

De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen (dit komt bij minimaal 1 op de 10 mensen voor, maar mogelijk zelfs bij de helft) zijn:

 • Diarree;
 • Opvliegers (flushing), dat wil zeggen plotselinge warmte en rood worden van het gelaat en soms ook het lichaam;
 • Hoofdpijn.

Deze bijwerkingen zijn vooral in de eerste weken van de behandeling aanwezig. Ze verdwijnen meestal vanzelf.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen (minimaal 1 op de 100 mensen) zijn:

 • Buikkrampen;
 • Winderigheid;
 • Verminderd aantal witte bloedcellen.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor lange termijn risico’s voor de algehele gezondheid bij deze behandeling. Patiënten die tot nu toe behandeld zijn met fumaraten lijken bijvoorbeeld geen verhoogd risico te hebben op infecties of kanker.

Waarom moet u uw bloed laten controleren als u fumaraten gebruikt?

Bij gebruik van fumaraten is er een kleine kans op niet-blijvende schade aan lever, nieren of beenmerg. Voordat u fumaraten gaat gebruiken, laat uw dermatoloog uw bloed controleren.
Tijdens het gebruik wordt uw bloed regelmatig geprikt. Het doel hiervan is om rode en witte bloedlichaampjes, leverfunctie, cholesterol en nierfunctie te controleren. Fumaraten kunnen hier namelijk invloed op hebben. Ook als u fumaraten jaren gebruikt, zal in principe 2x per jaar uw bloed gecontroleerd worden.

Wanneer moet u uw arts waarschuwen?

U moet uw arts waarschuwen als u last krijgt van:

 • Ernstige maag- en darmklachten;
 • Wanneer u wilt stoppen met fumaraten.

U moet dit in overleg met uw dermatoloog doen. Soms verdwijnt een deel van de bijwerkingen bij een verlaging van de hoeveelheid fumaraten.

Kunnen fumaraten samen met andere medicijnen gebruikt worden?

In het algemeen kunnen fumaraten met alle andere medicijnen gebruikt worden. Meestal wordt het niet samen gegeven met bepaalde andere medicijnen tegen psoriasis zoals ciclosporine.

Hoeveel tabletten moet u nemen?

Fumaraten bestaan uit tabletten en bevatten altijd dimethylfumaraat (DMF). In Nederland zijn 2 vormen van tabletten beschikbaar.

Er zijn de tabletten die uitsluitend DMF bevatten. Deze tabletten bestaan uit 30 mg, 120 mg of 240 mg DMF.

Ook bestaan er samengestelde preparaten. Deze bestaan uit DMF en monoethyl-fumaraatzouten (MEF). De tabletten bevatten ook 30 of 120 mg DMF. Deze zijn gecombineerd met 75 mg of 95 mg MEF.

Opbouwschema Fumaraten

Als u goed reageert, wordt daarna samen met u gezocht naar de dosis die voor u persoonlijk geschikt is. Meestal betekent dit dat de dosis langzaam wordt verminderd. De behandeling wordt gestopt als er binnen een halfjaar nadat u gestart bent nog geen vermindering van de psoriasis is.

Wat kunt u zelf wel / niet doen?

 • U mag met dit middel autorijden.
 • Als u maag-darmklachten heeft, adviseren we u de tabletten tijdens het eten of met melk in te nemen .
 • Als u tijdens de eerste weken veel klachten heeft van opvliegers (flushing), laat dit uw dermatoloog weten. Samen kunt u bespreken of vermindering van de hoeveelheid in te nemen tabletten (dosering) of het innemen van bepaalde medicijnen zoals antihistaminica ('hooikoorts-tablet') nodig is.
 • Omdat fumaraten niet zijn toegestaan tijdens zwangerschap moeten vrouwen een zwangerschap voorkomen door goede anticonceptie. Als vrouwen de ‘pil’ (orale anticonceptie) gebruiken en wanneer zij in het begin van de behandeling met fumaraten moeten braken of diarree krijgen, dan kan het zijn dat de ‘pil’ minder effectief is en dus minder goed beschermt tegen zwanger worden. Extra bescherming (zoals condooms) is dan noodzakelijk om niet zwanger te worden.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge

informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u vragen, neem dan contact op met de:

polikliniek dermatologie, telefoonnummer 040 - 286 4862.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.