Allergie voor conserveermiddel

Je bent allergisch voor conserveermiddelen: wat nu?

Je bent allergisch voor één of meer conserveermiddelen.
Deze zijn hieronder aangekruist.

 • 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • Diazolidinyl urea
 • Formaldehyde
 • Midazolidinyl urea
 • Methyldibromo glutaronitrile
 • Methyl(chloro)isothiazolinone
 • Parabenen (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben)
 • Quaternium-15
 • 1,2-Benzisothiazolin-3-one
 • Iodopropynyl butylcarbamate
 • Overige: …………………………………………………………...

Wanneer je hiermee in contact komt, kun je eczeem krijgen. Je moet dus contact met de conserveermiddelen waar je allergisch voor bent (de aangekruiste dus) vermijden. Deze informatie kan je daarbij helpen. Je bent niet allergisch voor de niet-aangekruiste conserveermiddelen. Deze zijn dus wél veilig voor jou.

Er is een aparte folder voor formaldehyde. Er is ook een folder ‘Contacteczeem’ waarin je meer kunt lezen over allergisch contacteczeem. Je vind deze folders op de website van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie: www.nvdv.nl.

Wat zijn conserveermiddelen?

Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Producten waar water in zit kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen, stopt een fabrikant één of meer conserveermiddelen in deze producten.

In welke producten komen conserveermiddelen voor?

Conserveermiddelen komen voor in alle producten waar water in zit. Allergisch contacteczeem door conserveermiddelen krijg je vooral door het gebruik van verzorgende producten voor jouw huid (cosmetica) en toiletartikelen. Ook in schoonmaak- , wasmiddelen en hobby artikelen (lijm, verf of lak op waterbasis etc.) kunnen conserveermiddelen zitten.

In welke beroepen kom je in contact met conserveermiddelen?

 • In de metaalindustrie wordt bij het bewerken van metaal (verspaningswerkzaamheden) veel snijolie, ook wel koelvloeistof genoemd, gebruikt met daarin conserveermiddelen.
 • In een schildersbedrijf worden steeds meer soorten verf op basis van water gebruikt waar conserveermiddelen in zitten.
 • Ook in de industrie waar met producten op basis van water gewerkt wordt, zoals de papierindustrie, worden producten met conserveermiddelen gebruikt.

Welke klachten geeft allergisch contacteczeem door conserveermiddelen en hoe ziet allergisch contacteczeem door conserveermiddelen eruit?

Als jouw huid in contact komt met een product waar een conserveermiddel in zit, krijg je rode plekken met schilfers op jouw huid die jeuken. Soms zijn er ook pukkels te zien en kan de huid nat worden.

De plekken zitten bijvoorbeeld in het gezicht en de hals als je een dag- of nachtcrème gebruikt. De plekken kunnen ook op het gehele lichaam zitten, als je daar een bodymilk smeert. Het zit onder de oksels als je deodorant gebruikt. Het zit rondom de anus bij het gebruik van vochtige toiletdoekjes.

Werknemers in de metaalindustrie of schilders zullen het eczeem vooral op de handen, de onderarmen en soms in het gezicht krijgen.

Krijg je eczeem alleen maar door contact met conserveermiddelen?

Soms wordt het eczeem inderdaad alleen veroorzaakt door contact met het conserveermiddel. Ook al kom je helemaal niet meer met conserveermiddelen in contact, het kan toch gebeuren dat het eczeem niet helemaal verdwijnt. Dat komt doordat eczeem soms meer oorzaken heeft.

Naast deze contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water en zeep.

Daarnaast hebben sommige mensen aanleg voor allergische aandoeningen zoals eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is altijd belangrijk en nuttig om producten waarin het conserveermiddel zit waarvoor je allergisch bent te vermijden, maar hierdoor zal het eczeem helaas niet altijd helemaal over gaan.

Hoe kun je een allergische reactie door conserveermiddelen voorkomen?

Het belangrijkste is om het contact met het conserveermiddel zo veel mogelijk te vermijden. Op cosmetica staat tegenwoordig vermeld wat erin zit. Je kunt dus op de verpakking lezen of het product voor jou veilig is. Op hobby producten zoals latexverf, wordt de samenstelling niet vermeld en is het ook nauwelijks mogelijk om te weten te komen welk conserveermiddel erin zit.

Zijn er andere stoffen die je moet vermijden?

Van alle in deze folder genoemde conserveermiddelen zitten alleen de parabenen (E214 t/m E219) soms in enkele voedingsmiddelen. Dit geeft bij mensen die allergisch zijn voor parabenen geen problemen. Het is dus niet nodig op de verpakking van voedingsmiddelen hiernaar te zoeken en je kunt gewoon alles eten.

Hoe weet je welke producten veilig zijn?

Het is verplicht dat op cosmetica en toiletartikelen vermeld staat welke stoffen erin zitten. Toch kan het gebeuren dat de samenstelling van een product voor jou onbekend is. In dat geval kun je een gebruikerstest doen. Je moet dan maximaal veertien dagen lang, tweemaal per dag het product in jouw elleboogplooi smeren. Als er hierna nog geen roodheid, bulten

en/of jeuk ontstaan zijn, dan is het product zeer waarschijnlijk veilig voor jou.

Deze test mag niet uitgevoerd worden met cosmetica zoals shampoo, zeep en badschuim.

Een gebruikerstest met stoffen die bij hobby’s of in beroepen gebruikt worden, mag alleen gedaan worden in overleg met jouw dermatoloog.