Ziekte van Bowen

Wat is de ziekte van Bowen?

Bij de ziekte van Bowen (andere namen morbus Bowen of plaveiselcelcarcinoom in situ) zijn kwaadaardige huidcellen te vinden alleen in de bovenste laag van de huid. Het is geen gevaarlijke ziekte. Omdat de ziekte van Bowen in zeldzame gevallen naar diepere lagen van de huid kan groeien, wordt het in principe altijd behandeld.

Hoe krijg je de ziekte van Bowen?

Veel blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak van de ziekte van Bowen. Daarnaast heb je meer risico om deze ziekte te krijgen als je afweerremmende medicijnen gebruikt. Mensen met een licht huidtype die snel door de zon verbranden, krijgen vaker de ziekte van Bowen.

Welke klachten geeft de ziekte van Bowen en hoe ziet de ziekte van Bowen eruit?

Ziekte van Bowen jeukt niet en doet geen pijn. Het is een rode schilferende huidvlek die heel langzaam tot een grootte van enkele centimeters kan groeien. Op aan de zon blootgestelde lichaamsdelen zoals hoofd, gezicht, armen en handen kan de ziekte van Bowen ontstaan. Ook kan het ontstaan op plekken van het lichaam die minder aan de zon zijn blootgesteld, zoals rug en benen.

Is de ziekte van Bowen besmettelijk?

De ziekte van Bowen is niet besmettelijk.

Hoe weet jouw arts of je de ziekte van Bowen hebt?

Meestal kan jouw arts door het kijken naar de huidplek, vermoeden dat het om de ziekte van Bowen gaat. De ziekte van Bowen lijkt vaak op andere huidziekten.

Vaak wil de arts daarom zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen, wordt de huid plaatselijk verdoofd. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Welke behandelingen van de ziekte van Bowen zijn er?

De behandeling is afhankelijk van jouw leeftijd, de medicijnen die je gebruikt, hoe groot de plek is en waar de ziekte van Bowen op jouw lichaam zit. De mogelijkheden zijn:

Wegschrappen en wegbranden
Dit is een behandeling waarbij de ziekte van Bowen met een scherpe lepel weggeschrapt en daarna dicht gebrand. Deze behandeling kan littekens veroorzaken.

Bevriezen met vloeibare stikstof
Dit is een eenmalige behandeling waarbij de ziekte van Bowen van buitenaf wordt bevroren met vloeibare stikstof. Het is een snelle behandeling, welke wel vaak littekens achterlaat.

Wegsnijden na verdoving van de huid
De huidarts snijdt de plek waar de ziekte van Bowen zit weg. Jouw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Het wondje wordt meestal gehecht. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Wanneer de ziekte van Bowen niet helemaal verwijderd is, moet de arts vaak nog een keer een extra stukje huid wegsnijden of op een andere manier nabehandelen.

Fluorouracil crème (= Efudix®)
Deze crème remt de groei van de ziekte van Bowen cellen. Hierdoor gaan deze cellen dood. Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond). Daarna groeit er gezonde huid terug. Deze behandeling kan thuis worden toegepast. Meer informatie over fluorouracil crème kun je aan jouw arts vragen.

Imiquimod crème (= Aldara®)
Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor de ziekte van Bowen wordt opgeruimd. Tijdens de behandeling met imiquimod crème kan er roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) ontstaan. Daarna groeit er gezonde huid terug. Deze behandeling kan thuis worden toegepast. Meer informatie over imiquimod crème kun je aan jouw arts vragen.

Fotodynamische therapie (= Photodynamic therapy (PDT))
Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op de plaats waar de ziekte van Bowen zich bevindt. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Na drie uur worden deze plekken belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de cellen met de ziekte van Bowen dood. Deze behandeling wordt veelal in het ziekenhuis gedaan. Meer informatie over fotodynamische therapie kun je aan jouw arts vragen.

Is de ziekte van Bowen te genezen of blijf je er altijd last van houden?

De ziekte van Bowen is te genezen. Je kunt wel nieuwe plekken van de ziekte van Bowen krijgen.

Wat kun je zelf nog doen?

  • Houd zelf jouw huid goed in de gaten.
  • Als je zorgen hebt over rode bultjes/plekjes die blijven groeien, maak dan een afspraak met jouw huisarts of dermatoloog.
  • Bescherm jouw huid goed tegen de zon om nieuwe ziekte van Bowen plekken te voorkomen.
  • Zie voor meer informatie ook de folder ‘Zonlicht en de huid:
    Verstandig omgaan met de zon’.