Ziekte van Bowen

Wat is de ziekte van Bowen?

Bij de ziekte van Bowen (andere namen morbus Bowen of plaveiselcelcarcinoom in situ) zijn kwaadaardige huidcellen te vinden alleen in de bovenste laag van de huid. Het is geen gevaarlijke ziekte. Omdat de ziekte van Bowen in zeldzame gevallen naar diepere lagen van de huid kan groeien, wordt het in principe altijd behandeld.

Hoe krijgt u de ziekte van Bowen?

Veel blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak van de ziekte van Bowen. Daarnaast hebt u meer risico om deze ziekte te krijgen als u afweerremmende medicijnen gebruikt. Mensen met een licht huidtype die snel door de zon verbranden, krijgen vaker de ziekte van Bowen.

Welke klachten geeft de ziekte van Bowen en hoe ziet de ziekte van Bowen eruit?

Ziekte van Bowen jeukt niet en doet geen pijn. Het is een rode schilferende huidvlek die heel langzaam tot een grootte van enkele centimeters kan groeien. Op aan de zon blootgestelde lichaamsdelen zoals hoofd, gezicht, armen en handen kan de ziekte van Bowen ontstaan. Ook kan het ontstaan op plekken van het lichaam die minder aan de zon zijn blootgesteld, zoals rug en benen.

Is de ziekte van Bowen besmettelijk?

De ziekte van Bowen is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u de ziekte van Bowen heeft?

Meestal kan uw arts door het kijken naar de huidplek, vermoeden dat het om de ziekte van Bowen gaat. De ziekte van Bowen lijkt vaak op andere huidziekten.

Vaak wil de arts daarom zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen, wordt de huid plaatselijk verdoofd. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Welke behandelingen van de ziekte van Bowen zijn er?

De behandeling is afhankelijk van uw leeftijd, de medicijnen die u gebruikt, hoe groot de plek is en waar de ziekte van Bowen op uw lichaam zit. De mogelijkheden zijn:

Wegschrappen en wegbranden
Dit is een behandeling waarbij de ziekte van Bowen met een scherpe lepel weggeschrapt en daarna dicht gebrand. Deze behandeling kan littekens veroorzaken.

Bevriezen met vloeibare stikstof
Dit is een eenmalige behandeling waarbij de ziekte van Bowen van buitenaf wordt bevroren met vloeibare stikstof. Het is een snelle behandeling, welke wel vaak littekens achterlaat.

Wegsnijden na verdoving van de huid
De huidarts snijdt de plek waar de ziekte van Bowen zit weg. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Het wondje wordt meestal gehecht. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Wanneer de ziekte van Bowen niet helemaal verwijderd is, moet de arts vaak nog een keer een extra stukje huid wegsnijden of op een andere manier nabehandelen.

Fluorouracil crème (= Efudix®)
Deze crème remt de groei van de ziekte van Bowen cellen. Hierdoor gaan deze cellen dood. Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond). Daarna groeit er gezonde huid terug. Deze behandeling kan thuis worden toegepast. Meer informatie over fluorouracil crème kunt u aan uw arts vragen.

Imiquimod crème (= Aldara®)
Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor de ziekte van Bowen wordt opgeruimd. Tijdens de behandeling met imiquimod crème kan er roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) ontstaan. Daarna groeit er gezonde huid terug. Deze behandeling kan thuis worden toegepast. Meer informatie over imiquimod crème kunt u aan uw arts vragen.

Fotodynamische therapie (= Photodynamic therapy (PDT))
Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op de plaats waar de ziekte van Bowen zich bevindt. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Na drie uur worden deze plekken belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de cellen met de ziekte van Bowen dood. Deze behandeling wordt veelal in het ziekenhuis gedaan. Meer informatie over fotodynamische therapie kunt u aan uw arts vragen.

Is de ziekte van Bowen te genezen of blijft u er altijd last van houden?

De ziekte van Bowen is te genezen. U kunt wel nieuwe plekken van de ziekte van Bowen krijgen.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Houd zelf uw huid goed in de gaten.
  • Als u zorgen heeft over rode bultjes/plekjes die blijven groeien, maak dan een afspraak met uw huisarts of dermatoloog.
  • Bescherm uw huid goed tegen de zon om nieuwe ziekte van Bowen plekken te voorkomen.
  • Zie voor meer informatie ook de folder ‘Zonlicht en de huid:
    Verstandig omgaan met de zon’.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u vragen, neem dan contact op met de
Polikliniek dermatologie, telefoonnummer 040 - 286 4862.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.