Melanoom

Wat is een melanoom

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. In groepjes bij elkaar vormen zij een moedervlek. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen.

In Nederland worden per jaar meer dan 5000 melanomen ontdekt. Het melanoom komt steeds vaker voor. Ontdekking en verwijdering van een melanoom is heel belangrijk. Als het melanoom is verwijderd, keert bij de meeste mensen de ziekte nooit terug.

Bij een aantal mensen keert het melanoom wel terug en kan het zich verspreiden (uitzaaien). Er is een grotere kans dat het melanoom zich kan verspreiden in het lichaam, als het melanoom dikker is. Deze dikte van het melanoom (Breslow-dikte) wordt onder de microscoop gemeten.

Hoe krijg je een melanoom

Melanomen kunnen overal in de huid ontstaan. Meestal ontstaat een melanoom in een moedervlek die al heel lang aanwezig is. En soms ontstaat een melanoom zonder dat er eerst een moedervlek aanwezig was.

Waarom iemand een melanoom krijgt is niet heel duidelijk. Er is een grotere kans op het krijgen van een melanoom als:

 • Eén of meerdere familieleden een melanoom hebben gehad (CDKN2A mutatie).
 • Je op jonge leeftijd vaak verbrand bent geweest.
 • Je veel onder de zonnebank bent geweest.
 • Je een lichte huid hebt met rood of lichtblond haar.
 • Je meer dan 5 ‘klinisch atypische’ moedervlekken hebt.
 • Je meer dan 100 moedervlekken hebt.
 • Je een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) hebt van 20 cm of groter.
 • Je eerder een melanoom of een andere vorm van huidkanker hebt gehad.

Voor informatie over moedervlekken zie de folder ‘Moedervlekken’.

Welke klachten geeft een melanoom en hoe ziet een melanoom eruit

Je kunt dit zien of opmerken als:

 • Er opeens een nieuwe, opvallende donkerbruine tot zwarte  moedervlek is.
 • Een nieuwe of een al langer aanwezige moedervlek verandert (groeit, verschillende kleuren krijgt, erg donker wordt, dikker wordt of van vorm verandert).
 • Een moedervlek jeukt, pijn doet, bloedt of open gaat.

Hoe weet jouw arts of je een melanoom hebt

De dermatoloog kan aan de moedervlek vaak zien of het een melanoom is. Om dit goed te kunnen zien gebruikt de dermatoloog een ‘dermatoscoop’. Dit is een kleine hand-microscoop.

Als de arts denkt dat je een melanoom hebt, dan moet de moedervlek door een operatie worden verwijderd. De moedervlek wordt opgestuurd en met een microscoop onderzocht. Door dit onderzoek kan met grote zekerheid worden gezegd of je een melanoom hebt. Verder wordt onder de microscoop gekeken naar de dikte van een melanoom (Breslow-dikte).

Uitzaaiingen

Als de kankercellen in andere delen van het lichaam terechtkomen, noemt men dit een uitzaaiing. Een uitzaaiing van een melanoom gaat meestal door de lymfebanen in de huid. De lymfebanen komen uit in de lymfeklieren. Wanneer in een lymfeklier een uitzaaiing zit, is deze meestal te voelen als een stevig bolletje onder de huid dat ongeveer 2 tot 3 centimeter groot is.

Als jij of jouw arts een verdikte lymfeklier voelt, dan moet onderzocht worden of er sprake is van een uitzaaiing. Dit kan worden vastgesteld via een onderzoek (echo) en eventueel prikken (punctie) in de lymfeklier.

Uitzaaiingen kunnen ook via de bloedbaan gaan. Ze kunnen dan in allerlei organen komen, zoals lever, botten en hersenen.

Hoe dunner het melanoom, des te kleiner de kans op uitzaaiingen is.
Je hebt meer kans op uitzaaiingen naar andere organen als je een dik melanoom hebt gehad of als er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn.

Welke behandelingen van een melanoom zijn er?

Operatie
Een dermatoloog of chirurg verwijdert het melanoom door een operatie. Je krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving. Als het melanoom met de microscoop is onderzocht en de dikte van het melanoom bekend is, krijg je een tweede operatie. Rondom het litteken waar het melanoom bij de eerste operatie is verwijderd, wordt voor de zekerheid opnieuw een stukje huid van ongeveer 5 millimeter, 1 of 2 centimeter weggehaald. Hoe groot het weg te halen stukje huid is, is afhankelijk van de vastgestelde dikte (Breslow-dikte) van het melanoom.

Bij deze tweede operatie kan een vrij grote wond ontstaan, die niet altijd direct kan worden dicht gemaakt. In dat geval wordt met je besproken hoe de huid moet worden gesloten. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om ergens anders op het lichaam een stukje huid weg te halen en hiermee de operatiewond te sluiten (huidtransplantatie).

Onderzoek en het verwijderen van de lymfeklieren
Bij melanomen die dunner zijn dan 0,8 millimeter en geen ulceratie laten zien onder de microscoop, wordt na de eerste en tweede operatie geen verder onderzoek gedaan. De kans op uitzaaiingen is erg klein.

Bij een melanoom dikker dan 0,8 millimeter, dan kun je kiezen voor verder onderzoek naar mogelijke uitzaaiingen naar de dichtstbijzijnde lymfeklier (schildwachtklier, dit wordt ook wel de ‘sentinel node’ genoemd).

Bij dit onderzoek gebruikt men een kleurstof. Deze kleurstof wordt in de huid gespoten op de plek van het litteken van het weggehaalde melanoom. De kleurstof gaat naar de dichtstbijzijnde lymfeklier, en zo vindt men dus de schildwachtklier. Vervolgens wordt deze klier verwijderd en onderzocht op uitzaaiingen. Zijn er in deze klier geen uitzaaiingen, dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren zeer klein. Als er wel uitzaaiingen worden gevonden, dan kan gekozen worden meerdere lymfklieren te verwijderen (lymfklierdissectie).

Dit onderzoek geeft jou betere informatie over jouw kansen op uitzaaiing en eventuele mogelijkheid voor een aanvullende behandeling met medicijnen.

Verdere behandeling
Als er geen uitzaaiingen zijn, dan zullen er na de operaties geen andere behandelingen gegeven worden. Als er uitzaaiingen zijn in andere plaatsen van het lichaam, kan worden gekozen voor operatie, radiotherapie, bepaalde medicijnen (bijv. immunotherapie), chemotherapie of een combinatie van verschillende behandelingen. Jouw arts zal dit dan met jou bespreken.

Wanneer terug voor controle bij jouw arts

Maak bij klachten altijd op korte termijn een afspraak voor controle.

 • Als je een dun melanoom hebt gehad (Breslow-dikte dunner dan 0,8 millimeter) dan moet je meestal 1 keer voor controle bij jouw arts terugkomen, 1 tot 3 maanden ná de behandeling. Je krijgt van de dermatoloog uitleg over hoe je jouw huid en jouw lymfeklieren zelf kunt onderzoeken.
 • Hoe vaak en hoe lang je voor controle moet komen, hangt van de dikte van het melanoom af.
 • Bij de controles is het niet nodig dat er röntgenfoto’s, echo’s of scans worden gemaakt. Dit is alleen nodig als er een speciale reden voor is.

Is een melanoom te genezen

Dunne melanomen zijn goed te genezen. Hoe dunner het melanoom, des te groter de kans op volledige genezing is. Indien de Breslow-dikte dunner is dan 1 millimeter, dan is de kans op uitzaaiingen kleiner dan 10%.

Bij dikkere melanomen is de kans op uitzaaiingen groter. Als er alleen uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren dan is genezing nog mogelijk. Bij een uitzaaiing in andere organen is de kans op genezing heel klein. Patiënten overlijden uiteindelijk aan de gevolgen van de uitzaaiingen. Bij mensen met een melanoom kunnen er meteen al uitzaaiingen zijn, maar vaker komen de uitzaaiingen later.

Wat kun je zelf nog doen

 • Voorkom dat je verbrandt door de zon.
 • Ga niet onder de zonnebank.
 • Ken jouw eigen huid. Controleer jouw moedervlekken, eventueel met behulp van foto’s of iemand anders die meekijkt. Hoe vaak je dit moet doen verschilt per persoon. Vraag aan jouw dermatoloog hoe vaak je moet controleren.

Ga naar de huisarts of dermatoloog als:

 • Een nieuwe moedervlek ontstaat, bestaande moedervlekken veranderen of klachten geven.
 • Huidveranderingen optreden in de omgeving van het operatielitteken.
 • Lymfeklieren eventueel groter worden. Veel patiënten hebben na een behandeling van kanker klachten.

Soms zijn er veel klachten, soms weinig. De klachten kunnen lichamelijk maar ook psychisch zijn. Soms krijgt men snel klachten, maar deze kan men ook later krijgen. De lichamelijke klachten ontstaan door het melanoom of de behandeling van het melanoom. De psychische klachten bestaan vooral uit vermoeidheid, concentratie problemen, angst, depressie, woede en verdriet.

Andere problemen kunnen zijn op het gebied van relaties met partner en gezin, sociale contacten, problemen op het werk of financiële problemen. Enige tijd na de behandeling van het melanoom zal in veel gevallen een vragenlijst (de lastmeter) met je worden ingevuld om te kijken of en welke klachten er zijn. Eventueel kun je worden doorverwezen voor extra hulp door deskundigen.