Azathioprine bij dermatologische aandoeningen

Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend dermatoloog terecht.

Hoe werkt azathioprine

Azathioprine behoort tot de groep geneesmiddelen, die als doel hebben het ontstekingsproces te onderdrukken. Azathioprine wordt niet alleen voorgeschreven voor huidaandoeningen zoals eczeem, maar ook voor (andere) auto-immuun ziekten zoals bijvoorbeeld: reumatoïde artritis, lupus erythematodes (SLE), systemische sclerose (sclerodermie),

de ziekte van Sjögren, (dermato)-myositis en verschillende vormen van vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand). Ook wordt azathioprine al vele jaren veelvuldig voorgeschreven ter voorkoming van transplantaat afstoting, na bijvoorbeeld een niertransplantatie.

Hoe wordt azathioprine gebruikt

Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 mg en 50 mg. Het wordt in één of meerdere doseringen per dag ingenomen. De voorgeschreven hoeveelheid wordt gebaseerd op uw lichaamsgewicht. De tabletten kunnen tijdens of tussen de maaltijden door worden ingenomen, bij voorkeur met water; slik de tabletten in hun geheel door.

Welke bijwerkingen kunnen optreden

Meest voorkomend (meer dan 10%)

 • Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg. Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.

Minder vaak voorkomend (1 tot 10%)

 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust en diarree.
 • Milde infecties zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties.
 • Als u klachten hiervan heeft, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.

Zelden voorkomend (minder dan 1%)

 • Ontsteking van de alvleesklier.
 • Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u zelf meestal niets van. De arts zal u daarom vragen uw bloed regelmatig te laten controleren.
 • Tijdens de behandeling komen zelden ernstige infecties voor. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw behandelend arts.
 • Het ontwikkelen van huidkanker. Het langdurige gebruik van azathioprine geeft een kleine toename van het risico op huidkanker met name in combinatie met zonlicht. Beperk daarom de blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk door het dragen van beschermende kleding of gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank. Kijk zelf jaarlijks uw huid na. Indien u een afwijking aan de huid bemerkt is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.
 • Allergische reactie (overgevoeligheidsreactie). Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van de huid. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan kortademigheid, zwelling van de lippen of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

Wat u verder nog moet weten

 • Bloedcontrole: uw arts zal u vragen om regelmatig uw bloed te laten controleren om vroegtijdige tekenen van nier-, lever- of beenmergbeschadiging op te sporen.
 • Zo nodig wordt de dosis azathioprine aangepast. Indien er stoornissen in het bloed optreden, dan zijn die in het algemeen van voorbijgaande aard.
 • Wees zuinig met alcohol. In combinatie met azathioprine wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd.
 • Gebruik bij voorkeur niet meer dan één alcoholconsumptie per dag.

Andere geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van azathioprine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden.

Ook kan azathioprine de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Zo mag azathioprine niet gecombineerd worden met het gebruik van allopurinol (een middel tegen jicht).

Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met azathioprine behandeld wordt. Overleg bij twijfel met uw arts.

Zwangerschap en borstvoeding

 • Het is erg belangrijk om uw arts te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent.
 • Azathioprine kan namelijk in een enkel geval afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Uw behandelend arts zal met u bespreken of het in uw individuele geval verstandig is de azathioprine te stoppen of juist door te gebruiken.
 • Indien besloten wordt de medicijnen te staken, dient azathioprine drie maanden vóór een eventuele zwangerschap gestopt te worden.
 • Aan mannen met een kinderwens wordt geadviseerd drie maanden voor de bevruchting te stoppen en gedurende 3 maanden na de bevruchting aanvullende maatregelen te nemen.
 • Tijdens de behandeling met azathioprine mag géén borstvoeding worden gegeven.

Vaccinaties

Wij raden het gebruik van een verzwakt levend vaccin af, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar een aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens na te lezen.

Wanneer u nog vragen hebt na het lezen van deze informatie, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie, telefoon: 040 - 286 4862.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.