Behandeling van wratten met bleomycine

Omdat u last heeft van hardnekkige wratten heeft u samen met uw dermatoloog besloten om uw wratten te laten behandelen met bleomycine.
In deze folder leggen we u uit wat die behandeling inhoudt en wat bleomycine is.

Wat is bleomycine?

Bleomycine is een middel dat de celgroei afremt, in medische termen hoort bleomycine thuis in de groep cytostatica. Bleomycine remt de groei van de afwijkende, met wrattenvirus besmette, cellen in de opperhuid waarin de wrat zich heeft ontwikkeld. Bij het behandelen van uw wrat(ten) wordt het middel in een hele kleine hoeveelheid ingespoten op de plek waar de wrat zich bevindt.

Voor wie is behandeling met bleomycine bedoeld?

Patiënten met wratten op de voetzolen, bij wie eerdere behandeling met stikstof of een wrattentinctuur niet heeft geholpen, komen in aanmerking voor behandeling met bleomycine. Bleomycine wordt niet toegepast bij kinderen jonger dan 12 jaar. Ook wratten op de tenen, vingers of elders op het lichaam zijn niet geschikt voor behandeling met bleomycine. Het gaat dus uitsluitend om wratten op de voetzolen.

Wanneer mag u niet met bleomycine worden behandeld?

  • Als u overgevoelig bent voor bleomycine.
  • Als u zwanger bent of als u denkt zwanger te zijn.
  • Als u borstvoeding geeft.
  • Wratten op tenen (en vingers) en elders op het lichaam dan de voeten, zijn niet geschikt voor behandeling met bleomycine.

Belangrijk

De hoeveelheid bleomycine waarmee u wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen uit voorzorg om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.

De behandeling

Hoe bereidt u zich voor?
Twee dagen voor dat u wordt behandeld, moet u eventueel eelt van uw wrat weghalen. Dat kunt u doen met een eeltschaaf of eeltrasp. Dit kan indien nodig ook voorafgaand aan de behandeling met bleomycine injecties door de assistente op de polikliniek worden gedaan. Door thuis te verweken met behulp van salicylzuurpleisters, is de wrat gemakkelijker weg te schaven.

Hoe verloopt de behandeling?
U wordt behandeld op de poli dermatologie, route 34. De assistente zal zo veel mogelijk eelt verwijderen. Daarna zullen de injecties met bleomycine worden gezet, door middel van een soort hogedrukspuitje (Dermojet). De bleomycinevloeistof wordt dan met hoge druk in de wrat geperst. Er wordt dus niet met een naald gespoten. Deze injectie kan even pijnlijk zijn.
De behandelingen zullen een aantal malen herhaald moeten worden, iedere  7-8 weken.

Wat gebeurt er na de behandeling?
Als de bleomycine is ingespoten, krijgt u een pleister op de wrat. U kunt na de behandeling een tot twee weken last hebben van een brandend en kloppend gevoel. In uitzonderlijke gevallen kan dit langer duren.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u paracetamol innemen. Laat de behandelde wrat met rust! Wrijf of krab niet over de pijnlijke plek.
De behandelde wrat zal eerst rood worden en opzwellen. Soms ontstaat een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft af. Dit kan een paar weken duren. U houdt aan de behandeling meestal geen littekens over. Heeft u heftige pijn, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. Doe dat ook als u ongerust bent of ergens over twijfelt.

Zijn er bijwerkingen?

Er bestaat een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken, dat merkt u omdat de plek rond de wrat rood wordt en warm aanvoelt. In dat geval neemt u contact op met de polikliniek dermatologie: 040 - 286 4862.

Mogelijke andere bijwerkingen:

  • Pijn;
  • Zwelling;
  • Gevoelloosheid;
  • Littekens;
  • Toegenomen pigmentatie.

Heeft de behandeling effect?

Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten blijven na één tot drie behandelingen weg. Soms zijn 4-6 behandelingen nodig. Soms komt een wrat toch terug. In dat geval neemt u contact met ons op om te overleggen wat we kunnen doen.

Controle

U krijgt direct na de behandeling een afspraak mee voor vervolgbehandeling en/of controle.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet en stel ze aan uw behandelend dermatoloog of verpleegkundige.

U kunt contact opnemen met de polikliniek dermatologie, telefoonnummer 040 - 286 4862.