Ditranolbehandeling

Dermatologie

Download / print

Ditranol zalf wordt bij de behandeling van psoriasis gebruikt.
Het is een zeer effectieve behandeling. Ditranol dringt de huid binnen en beinvloedt de gestoorde celdeling bij psoriasis, waardoor de celdeling weer normaal wordt. Hierdoor krijgt de huid weer een normaal aspect.

De behandeling met ditranol zalf is tijdsintensief en is in de thuissituatie niet altijd eenvoudig. Niet alleen kost het veel tijd, maar de ditranol zalf veroorzaakt snel vlekken in onder andere kleding, handdoeken en op meubilair. Daarom wordt deze behandeling meestal in combinatie met andere therapieën op het Dermatologisch dagcentrum toegepast.
Wanneer een behandeling op het Dermatologisch dagcentrum niet mogelijk is, of wanneer na een dergelijke behandeling de psoriasis snel terugkomt, wordt soms gekozen voor een behandeling met ditranol zalf in de thuissituatie.

Behandeling met ditranol op het Dermatologisch Dagcentrum

De ditranol zalf wordt 2 of 3 maal per week op de psoriasis plekken aangebracht. De zalf wordt na 30 of 60 minuten verwijderd. Dit moet gedaan worden met veel water en zeep/shampoo. Wordt dit niet gedaan, dan zal de zalf onvoldoende oplossen en blijft deze op de huid achter.

De concentratie ditranol in de zalf wordt langzaam opgebouwd gedurende de behandeling. Je krijgt dus steeds sterkere zalf gedurende de behandeling.

Bijwerkingen

Verbranding van de huid
Bij een behandeling van ditranol zalf kan, zeker wanneer de concentratie van de ditranol te snel wordt opgehoogd, roodheid, pijn en zwelling van de ingesmeerde huid ontstaan. De huid kan branderig aanvoelen, soms ook jeuken.

Irritatie van gezonde huid
Wanneer de ditranol zalf uitloopt over aangrenzende huiddelen of bij het afwassen op andere plaatsen op de huid terecht komt, kan daar huidirritatie of een verbranding ontstaan.
Het is dan ook noodzakelijk om bij het afwassen de ditranol zalf nauwkeurig en goed te verwijderen. Er mogen geen zalfresten achter-blijven. Deze kunnen in de gezonde huid trekken en irritatie veroorzaken.

Irritatie van de ogen
Als je merkt dat er ditranol in jouw oog zit, probeer dan direct het oog uit te spoelen met de oogdouche. Deze bevindt zich in de PUVA ruimte van het dermatologisch dagcentrum. Meldt dit ook altijd aan het personeel van het dermatologisch dagcentrum.

Wanneer bij het afwassen ditranol zalf in de ogen terecht komt, ontstaan niet direct klachten. Alleen soms kortdurend wat wazig zien door de vettigheid. Pas na uren, vaak pas na vierentwintig uur, wordt het oog pijnlijk en krijg je het gevoel  alsof er zand inzit. Kijken naar het licht veroorzaakt dan hinder. Soms kan helemaal geen licht verdragen worden. Het oog wordt rood en kan zelfs zwellen. Probeer in dat geval het oog dicht te houden en gebruik een zonnebril. Je moet contact opnemen met het Dermatologisch dagcentrum. Wanneer daar niemand aanwezig is, neem je contact op met de afdeling spoedeisende hulp. Je moet hierbij vermelden dat je mogelijk ditranol zalf in het oog hebt gekregen.

Verkleuring door ditranol

Ditranol zalf veroorzaakt in combinatie met water en zeep een verkleuring in diverse materialen. De huid verkleurt soms ook na langdurige behandelingen. Zo ook haar en nagels. Stoffen zoals verbandmaterialen, kleding en dergelijke verkleuren onherstelbaar. Ook meubilair, tegels en sanitair verkleuren.

Ook wanneer de ditranol zalf goed van de huid afgewassen wordt, kan het zijn dat korte tijd na het afwassen de ditranol in de huid nog verkleuring van kleding en meubilair kan veroorzaken. Pas hiervoor op!

 

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen over de behandeling, neem dan contact op met de medewerkers van het dermatologisch dagcentrum, telefoon: 040 - 286 41 84

Met algemene vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.