Dysport behandeling van okselzweten

Behandeling van okselzweten met botuline toxine (Dysport®)

U gaat binnenkort behandeld worden met botuline toxine injecties voor de behandeling van okselzweten of u denkt hierover na. In deze folder zal worden uitgelegd wat botuline toxine precies doet en hoe de behandeling praktisch in zijn werk gaat.

Hoe werkt botuline toxine precies

Botuline toxine is een stof (een natuurlijk eiwit) die geproduceerd wordt door een bepaalde bacterie (Clostridium botulinum). Als een kleine hoeveelheid hiervan in de huid gespoten wordt, blokkeert dit de werking van de zenuwen die de zweetklier prikkelen. Hierdoor vermindert de zweetproductie. Na 3 tot 6 maanden herstelt de functie van de zenuw, omdat er nieuwe takjes uitgroeien. De behandeling met botuline toxine is dus niet definitief. Gemiddeld houdt het effect 3-6 maanden aan. Botuline toxine wordt ook elders in de geneeskunde gebruikt, o.a. bij de behandeling van ernstige spierspasmen en voor de behandeling van rimpels (Botox®).

Wanneer mag u niet met botuline toxine worden behandeld

 • Als u in het verleden al problemen heeft gehad met botox.
 • Als u allergisch bent voor botuline toxine of een van de producten in de bereiding.
 • Als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden of borstvoeding geeft.
 • Als u een bepaalde spierziekte heeft, zoals myasthenia gravis.
 • Als u bepaalde geneesmiddelen gebruikt die de werking van botuline toxine versterken (zoals bepaalde antibiotica, benzodiazepines, lithiumzouten, prednison of spierverslappers).
 • Als u recent aan de oksels geopereerd bent.

Hoe ziet de behandeling er praktisch uit

 • U wordt verzocht één dag voor de behandeling de okselharen af te scheren.
 • Tenminste één uur voor de behandeling mag er een dikke laag Emla crème onder Tegaderm folie op de oksels aangebracht worden, waardoor de injecties minder pijnlijk zullen zijn. Indien gewenst krijgt u hiervoor een recept mee tijdens uw eerste polibezoek als de Dysport wordt gepland.
 • U kunt het beste een oud T-shirt aantrekken als u naar het ziekenhuis komt, omdat er vlekken kunnen ontstaan door de jodiumzetmeeltest (zie verder) en de injecties.

De behandeling vindt plaats op het dermatologisch dagcentrum van ons ziekenhuis. Deze bevindt zich naast de polikliniek dermatologie (route 36). Wij vragen u zich op het opgegeven tijdstip rechtstreeks op het Dermatologisch Dagcentrum te melden.

De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer waar de Tegaderm wordt verwijderd. Nadien wordt de jodiumzetmeeltest verricht; na het ontsmetten van de oksels wordt jodium op de oksels aangebracht. Hier over heen wordt zetmeel gestrooid. De combinatie van jodium, zetmeel en zweet geeft een zwarte verkleuring, waardoor de dermatoloog precies weet waar de meeste zweetproductie zich bevindt.

Na de jodiumzetmeeltest worden er 10-20 injecties per oksel gezet met een uiterst dunne naald. Deze behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Nadien wordt er nog gecontroleerd op eventueel zeldzame bijwerkingen en dan mag u het dermatologisch dagcentrum verlaten.

Nazorg thuis

 • De eerste vier uur na de behandeling mag u niet douchen.
 • Er wordt ook geadviseerd om de eerste 1 à 2 dagen na de behandeling geen deodorant te gebruiken.
 • Botuline toxine begint te werken na 2 à 3 dagen en bereikt het maximale effect na ruim een week.

Wat zijn eventuele bijwerkingen van deze behandeling

De bijwerkingen van deze behandeling zijn zeldzaam en altijd tijdelijk van aard:

 • Mogelijk toegenomen zweetproductie elders op het lichaam.
 • Plaatselijke huidverschijnselen ter hoogte van de injectieplaatsen (kleine bloeduitstortingen).
 • Zeldzaam kunnen er ook wat griepachtige symptomen zoals vermoeidheid, lichte koorts en spierpijn ontstaan, alsook wat licht krachtverlies in de armen. Deze verschijnselen verdwijnen na enkele dagen.

Kan een behandeling met botuline toxine herhaald worden

De behandeling met botuline toxine heeft een tijdelijk effect. Het maximale effect wordt bereikt na ongeveer een week en dit houdt vaak enkele maanden aan. Gemiddeld is het product helemaal uitgewerkt na zes maanden. Als u dit wenst dan kan de behandeling worden herhaald.
U kunt dan opnieuw contact opnemen met het dermatologisch dagcentrum tel. 040 - 286 4184.

Er wordt dan een afspraak gemaakt op het dermatologische dagcentrum, waar een nieuwe behandeling kan worden uitgevoerd. U hoeft dus nu niet meer eerst naar de polikliniek te komen om de dermatoloog te zien. U krijgt de recepten voor de emla crème en de tegaderm folie thuis gestuurd.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u nog vragen over de behandeling, neem dan contact op met
het dermatologisch dagcentrum, telefoonnummer 040 - 286 4184.

Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.