Isotretioïne

Wat is isotretinoïne

Isotretinoïne wordt voorgeschreven aan mensen met (matig) ernstige acne of bij terugkerende acne. Ook bij andere aandoeningen, waarbij talgklieren een belangrijke rol spelen (zoals ernstige rosacea), kan isotretinoïne worden voorgeschreven. De duur van de behandeling is gemiddeld negen maanden. Dit is afhankelijk van de ernst van de acne en de hoogte van de dosering. Het is een effectief geneesmiddel maar kan alleen worden gebruikt wanneer bepaalde voorzorgen worden genomen.

De structuur van isotretinoïne lijkt op vitamine A. Isotretinoïne zorgt voor een vermindering van de talgproductie in de talgklieren. Een toename van de hoeveelheid talg (en verandering van de samenstelling van de talg) is de belangrijkste oorzaak van acne. Vermindering van onder andere de talgproductie leidt daarom tot een vermindering van de acne. Bij de meeste mensen blijft de acne ook na het stoppen van de kuur met isotretinoïne weg.

Wanneer mag je het middel niet gebruiken

Isotretinoïne mag niet gebruikt worden wanneer je:

  • Zwanger bent of borstvoeding geeft of binnenkort zwanger wilt worden;
  • Niet aan de vereiste poliklinische- of bloedcontroles kunt voldoen;
  • Ernstige leverproblemen hebt;
  • Een ernstige depressie hebt.

Wat zijn de bijwerkingen

Een bijwerking die bijna iedereen heeft die isotretinoïne gebruikt zijn droge slijmvliezen (ogen mond, neus vagina) en huid (met name lippen). Door het regelmatig smeren van vaseline of lippenbalsem zijn deze klachten meestal te verminderen. Droge neus kan soms bloedneuzen veroorzaken. In de eerste 1 tot 2 maanden vande behandeling kan soms een verergering van de acne optreden. Wanneer er een zeer sterke verergering optreedt moet je contact opnemen met jouw behandelend dermatoloog.

Tijdens het gebruik is de huid gevoeliger voor zonlicht. Daarom is het belangrijk je te beschermen tegen de zon door middel van zonnebrandcrème met tenminste factor 30.

Ook depressiviteit kan in zeldzame gevallen ontstaan.
Het is belangrijk om het te melden als je een depressie in het verleden hebt gehad of tijdens de behandeling depressieve klachten hebt.

Isotretinoïne wordt door de lever afgebroken. In zeldzame gevallen kunnen de leverfuncties verstoord raken, daarom worden deze gecontroleerd. Ook het vetgehalte in het bloed kan in zeldzame gevallen verhoogd raken. Dit wordt in het bloed ook gecontroleerd. Tijdens het gebruik van isotretinoine zal je dus een aantal keren bloed moeten laten prikken.

Andere bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn en darmklachten zijn beschreven, maar komen slechts zelden voor.

Isotretinoïne bij vrouwen

Wanneer je zwanger wordt tijdens de behandeling met isotretinoine of vlak daarna, kan het ongeboren kind ernstige afwijkingen krijgen. Isotretinoïne mag daarom nooit tijdens de zwangerschap gebruikt worden en vrouwen mogen ook absoluut niet zwanger worden tijdens het gebruik van isotretinoine. Tot 1 maand ná het stoppen van de behandeling mogen vrouwen ook niet zwanger worden.

Wanneer je een vrouw bent in de vruchtbare leeftijd mag je isotretinoïne alléén gebruiken als je minimaal één en bij voorkeur twee anticonceptiemethoden gebruikt (tenminste de pil en bij voorkeur ook een condoom).

Belangrijk

  • Het is belangrijk dat jij je houdt aan de controleafspraken met jouw dermatoloog. Er wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan om zo snel mogelijk eventuele bijwerkingen op te sporen. 
  • De dosis isotretinoïne die jouw arts heeft voorgeschreven (het aantal capsules dat je inneemt) is speciaal op jou afgestemd en kan tijdens de behandeling worden veranderd. Verander de dosis niet zelf zonder eerst met jouw dermatoloog te overleggen.
  • Isotretinoïne wordt gewoonlijk in één of twee keer per dag ingenomen. Dit kan het beste tijdens een maaltijd gebeuren. Het is mogelijk dat jouw dermatoloog je een ander advies geeft.
  • Als je een dosis bent vergeten neem deze dan zo mogelijk alsnog in op dezelfde dag. Als het weer bijna tijd is voor jouw volgende dosis, sla dan de vergeten dosis over en ga verder met jouw normale schema. Neem nooit een dubbele dosis van isotretinoïne om zo de vergeten dosis in te halen.
  • Mensen die ooit een depressie hebben gehad moeten hierop alert zijn en bij signalen die hier op kunnen wijzen, dit melden aan de behandelend dermatoloog.