Propolis allergie

Dermatologie

Download / print

Je bent allergisch voor propolis. Wat nu?

Jouw arts heeft gezegd dat je allergisch bent voor propolis. Als jouw huid in contact komt met propolis, kun je eczeem op jouw huid krijgen. Als je al eczeem hebt, kan dit eczeem erger worden. Je moet dus ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk met propolis in contact komt.

Wat is propolis

Propolis is een geel-bruin gekleurde kleverige stof met de geur van kaneel. Het komt voor op de knoppen, bladeren en bast van bomen (onder andere populier, wilg, kastanje, den, spar, els, berk, fruitbomen). De kleur van propolis verschilt per bron, maar donkerbruin komt het meest voor.
Honingbijen verzamelen propolis, mengen het met was en gebruiken het daarna als een soort lijm, onder andere voor het dicht maken van kieren in bijenkorven en het herstellen van honingraten. Al sinds heel lang wordt gedacht dat het een ontstekingsremmende en genezende kracht heeft, maar dit is nooit bewezen.

Hoe kom je in contact met propolis?

Als je voor jouw beroep of als hobby bezig bent met het houden van bijen of op een andere manier in contact komt met bijenkorven en/of honingraten, dan bestaat er een kans dat jouw huid in contact komt met propolis. Meestal krijg je dan eczeem op jouw handen en onderarmen (daar waar je propolis hebt aangeraakt). Raak je daarna bijvoorbeeld jouw gezicht aan of verdampt er wat propolis door het warme weer, dan kun je het ook in jouw gezicht krijgen.

Tegenwoordig zijn er in de cosmetische industrie veel producten waar bijenwas (cera-alba en cera-flava) in zit. In deze producten kunnen sporen van propolis zitten en kun je dan ook het beste niet gebruiken. Verder zijn er allergische reacties bekend bij personen die in de bouw met hout werken (populieren) en bijvioolbouwers. Soms zit er propolis in vernis dat bij het maken van sommige violen wordt gebruikt.

Vanwege de mogelijke antibacteriële werking wordt propolis wel eens als een herstellende zalf of crème gebruikt, of gewoon als een schoonheidscrème, zonder dat hier een recept voor nodig is. Deze middelen kun je uiteraard ook beter niet gebruiken. Ongeveer de helft van de patiënten met een allergie voor propolis reageert ook positief (allergisch) op perubalsem. In beide producten kunnen dezelfde stoffen zitten.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je vragen over propolis allergie, neem dan contact op met de
Polikliniek dermatologie, telefoon: 040 - 286 48 62.