Diabetes Dienst Geldrop

Het belang van een optimale behandeling

Je bent bij jouw huisarts onder behandeling voor diabetes (suikerziekte). Zoals je weet, draagt regelmatige controle bij tot een goede behandeling. Jouw huisarts heeft daarom aangemeld bij de Diabetes Dienst Geldrop (DDG), het diagnostisch centrum van het Anna Ziekenhuis. Dit houdt in dat je, namens de huisarts, oproepen ontvangt voor jaarlijks en/of driemaandelijks bloedonderzoek en voor het maken van oogfoto’s.

Fundusonderzoek

Bij diabetes kunnen na enige jaren afwijkingen optreden aan het netvlies. Deze afwijkingen hoeven niet direct klachten te geven, maar het is belangrijk dat ze tijdig ontdekt en behandeld worden. Zo kan blijvende schade aan het netvlies worden voorkomen. Op verzoek van jouw huisarts worden tijdens de jaarcontrole fundusfoto’s van jouw ogen gemaakt. Dit zijn kleurenfoto’s van het netvlies. Voor dit onderzoek:

  • dien je jouw lenzen uit te doen. Neem hiervoor de benodigdheden mee.
  • worden jouw ogen één keer gedruppeld om de pupillen wijder te maken.

Duur van het onderzoek
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

  • Door de oogdruppels kun wazig gaan zien, dit kan enkele uren aanhouden. Daarom adviseren wij je onder begeleiding te komen.
  • Bij zonnig weer is het verstandig een zonnebril mee te nemen ter bescherming van jouw ogen na het onderzoek.
  • Als je 2 dagen na het onderzoek nog klachten hebt, kun je contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoon 040 - 286 48 25.

Uitslag van de onderzoeken

Jouw huisarts ontvangt binnen 2 weken de onderzoeksresultaten. Maak je een afspraak met de huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner om deze resultaten te bespreken.