Diabetes Dienst Geldrop

Het belang van een optimale behandeling

U bent bij uw huisarts onder behandeling voor diabetes (suikerziekte). Zoals u weet, draagt regelmatige controle bij tot een goede behandeling. Uw huisarts heeft daarom aangemeld bij de Diabetes Dienst Geldrop (DDG),  het diagnostisch centrum van het Anna Ziekenhuis. Dit houdt in dat u, namens de huisarts, oproepen ontvangt voor jaarlijks en/of driemaandelijks bloedonderzoek en voor het maken van oogfoto’s.

Fundusonderzoek

Bij diabetes kunnen na enige jaren afwijkingen optreden aan het netvlies. Deze afwijkingen hoeven niet direct klachten te geven, maar het is belangrijk dat ze tijdig ontdekt en behandeld worden. Zo kan blijvende schade aan het netvlies worden voorkomen. Op verzoek van uw huisarts worden tijdens de jaarcontrole fundusfoto’s van uw ogen gemaakt. Dit zijn kleurenfoto’s van het netvlies. Voor dit onderzoek:

  • dient u uw lenzen uit te doen. Neemt u hiervoor de benodigdheden mee.
  • worden uw ogen één keer gedruppeld om de pupillen wijder te maken.

Duur van het onderzoek
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

  • Door de oogdruppels kunt u wazig gaan zien, dit kan enkele uren aanhouden. Daarom adviseren wij u onder begeleiding te komen.
  • Bij zonnig weer is het verstandig een zonnebril mee te nemen ter bescherming van uw ogen na het onderzoek.
  • Als u 2 dagen na het onderzoek nog klachten heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoon 040 - 286 48 25.

Uitslag van de onderzoeken

Uw huisarts ontvangt binnen 2 weken de onderzoeksresultaten. Maakt u een afspraak met de huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner om deze resultaten te bespreken.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. U kunt hierdoor alles nog eens rustig nalezen.

Heeft u nog vragen neem dan contact op met de Diabetes Dienst Geldrop, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.
T: 040 - 286 44 99
E: ddg@st-anna.nl