Vetbeperkt dieet, MCT-verrijkt dieet

Diëtetiek

Download / print

MCT is de afkorting van het Engelse Medium Chain Triglycerides. In het Nederlands middellange ketenvetzuren genoemd. Het lichaam vervoert MCT anders dan andere vetten uit de voeding.

Waarom een MCT dieet

Een MCT dieet bestaat uit het beperken van de zogenaamde LCT vetten en het toevoegen van MCT vetten aan jouw voeding. MCT is de afkorting van Medium-Chain-Triglyceriden, ook wel middel-keten-vetten genoemd. Naast MCT vetten bevat onze voeding ook LCT vetten. LCT staat voor Long-Chain-Triglyceriden, ook wel lange-keten-vetten genoemd. De meeste vetten in onze voeding zijn LCT vetten. Het verschil tussen beide vetsoorten zit vooral in de manier waarop de vetten in het lichaam worden vervoerd. MCT vetten worden via het bloed vervoerd, LCT vetten via het lymfevaatstelsel.

Als je door lekkage van een lymfevat veel lymfe verliest, verlies je ook vetten, eiwitten, vocht en zouten. De hoeveelheid lymfe die het lichaam maakt, is afhankelijk van de hoeveelheid LCT’s die je gebruikt. Om de hoeveelheid lymfe te verminderen is het dus nodig om de hoeveelheid LCT’s in de voeding te verlagen. Door een vet-beperkte voeding te gebruiken beperk je de toestroom van lymfe. Het lichaam heeft echter ook vetten nodig. Vetten leveren energie en bevatten bepaalde vitamines en mineralen. Om te voorkomen dat je te weinig vetten binnenkrijgt, wordt bij dit dieet de voeding aangevuld met MCT margarine en MCT olie. Deze producten zijn te koop bij speciale leveranciers.

Algemene richtlijnen
Verlaag het totale vetgehalte van jouw voeding:

  • Gebruik geen producten die veel vet bevatten. Denk daarbij ook aan gepaneerde gerechten en kant-en-klare gerechten.
  • Gebruik geen gewone halvarine, margarine, olie of bak-en-braadvet.
  • Wees matig met het gebruik van de toegestane vetarme snacks.
  • Extra energie (kcal) gebruik je in de vorm van middellange-keten-vetten
  • (MCT) Om de darmen aan de vetten te laten wennen en om diarree te voorkomen start je met maximaal 25 gram MCT per dag. Je kunt de hoeveelheid langzaam opvoeren tot maximaal 35-40 gram per dag.
  • MCT-dieetmargarine (kuip à 250 gram) en MCT-olie van Ceres zijn te bestellen bij een facilitair bedrijf, bijvoorbeeld bij:
    - Tefa: www.tefa.nl                                                                    
    - Kopra-Trading: www.kopratrading.com 
    Postbus 5055, 5800 GB Venray, telefoon 0478 - 531311
    Kopra trading heeft ook MCT-chocospread, cakejes met MCT- margarine en stroopwafels met MCT-margarine in het assortiment.
  • Alleen de MCT-olie wordt vergoed door de zorgverzekeraar, de andere producten niet.
  • MCT-dieetmargarine en MCT-olie kunnen gebruikt worden zoals gewone margarine en olie. Echter: MCT-vet rookt eerder en bij bakken slaat dan ook gemakkelijk de vlam in de pan. Bewaar de producten koel en vooral droog om bederf tegen te gaan. (4 maanden houdbaar) Bij bederf wordt de smaak bitter en onaangenaam.
  • Recepten kun je vinden in het MCT-kookboek, te downloaden via www.nutriciamedischevoeding.nl. Vervolgens klik je op “naar de site van patiënten en verzorgers”. Bij zoekterm vul je in MCT-olie module. Je klikt dit product aan en vindt dan onderaan de pagina een oranje button met MCT kookboek (een pdf-bestand).

Vragen
Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer 040 - 286 40 50.
Je kunt ons iedere werkdag bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 8.30 uur tot 9.00 uur en van 13.30-14.00.uur

Product Aan te raden: Af te raden:
Brood Bruin brood, volkoren-, rogge– en witbrood, beschuit, knäckebröd, matzes, stokbrood, toost, ontbijtkoek Luxe broodsoorten zoals croissants, creamcrackers, puddingbroodjes
Boter Dun smeren met MCTmargarine (Ceres) Halvarine, margarine, dieetmargarine, roomboter
Beleg 20+ kaas of smeerkaas, 20+ komijnekaas, 20+ smeltkaas, Zwitserse strooikaas, hüttenkäse (=cottage cheese) 30+ kaas, 40+ kaas, 48+ (= volvette) kaas, roomkaas, buitenlandse kaas (tenzij 20+)
  Magere vleeswaren: tong, gekookte of rauwe achterham zonder vetrand, casselerib, magere fricandeau, kalkoen-, kip-, runder- of kalfsrollade, ongelardeerde lever, mager pekelvlees, rookvlees, rosbief Vette vleeswaren: bacon, balkenbrij, bloedwordt, berliner, leverkaas, paté, schouderham, spek, vleessalades, alle soorten wordt, zult
  Zoet beleg, uitgezonderd de hiernaast benoemde producten. MCT-basis-plus chocoladepasta Alle andere soorten beleg, chocoladebeleg, kokosbrood, notenpasta, pindakaas
  Ei: alleen het wit van het ei  Ei: eidooier
Drank Thee, koffie (zwart of met magere of halfvolle melk), magere melk, karnemelk, magere yoghurt, magere chocolademelk, frisdranken, mineraalwater, vruchtendrank, vruchtensap, groentesap, tomatensap. Alcoholische drank met mate (tenzij verboden!) Halfvolle en volle koffiemelk, koffieroom, slagroom, koffiecreamers (poeder ter vervanging van koffiemelk), halvolle melk, volle melk, volle yoghurt, volle Bulgaarse yoghurt, volle chocolademelk, sojadrank Advocaat, likeur met room
Voorgerecht Soep van ontvette bouillon (d.w.z. bouillon koud laten worden en het vet eraf scheppen), of bouillon trekken van mager vlees. soep van bouillontabletten of aromablokjes. Eventueel met bindmiddel, groenten en kruiden. Soep uit pakjes Vette soep, soep uit glas, blik of diepvries, tenzij ontvet.
Vlees Magere vleessoorten bereiden in MCT-dieetmargarine of MCT-olie (Ceres). Magere vleessoorten zijn:
• Mager rundvlees zoals tong, biefstuk, biefstuk tartaar, ossenhaas, magere rollade, rosbief, mager runderstoofvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, mager runderpoulet
• Mager varkensvlees zoals fricandeau, haaskarbonade, hamlapje zonder vetrand, ribkarbonade zonder vetrand, schnitzel, varkenshaas, mager varkenslapje
• Mager kalfsgehakt, mager kalfsvlees, mager lamslvlees, paardenvlees
• Mager wild en gevogelte zonder vel, zoals haas, kalkoen, kip en konijn.
• Orgaanvlees zoals lever en nier
Vet vlees, zoals gemengd gehakt, slavink, (magere) speklap, schapenvlees, vlees in blik, worstsoorten, Gans, tamme eend
Vis • Magere vissoorten zoals baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, poon, rog, schar, schelvis, schol, snoek(baars), spiering, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeelt, mosselen, garnalen, krab, kreeft en oesters Af te raden Vis
• Magere vissoorten zoals baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, poon, rog, schar, schelvis, schol, snoek(baars), spiering, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeelt, mosselen, garnalen, krab, kreeft en oesters
• Vette vissoorten, zoals haring, makreel, sprot, zalm, sardines
• Kant-en-klaar gebakken vis, hom, kuit, kaviaar, schelvislever
Saus • Jus van MCT-margarine of MCT-olie, ontvette jus (na afkoelen de vetlaag eraf scheppen)
• Juskorrels, juspoeder, justabletten
• Tomatenketchup
Jus van gewone margarine of bak en braadvet (zoals Croma), jus van roomboter, smeltjus
Groente Alle soorten verse of diepvriesgroente of groente uit blik of glas. Eventueel met MCT-margarine en/of sausje van magere melk. Groente in het zuur Diepvriesgroente à la crème
Aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten Aardappelen gekookt of gebakken in MCT-margarine of MCT-olie, aardappelpuree met magere melk. Macaroni, spaghetti, rijst e.d. zelf bereid met toegestane ingrediënten. Peulvruchten zoals gedroogde erwten, witte/bruinen bonen, kikkererwten, kapucijners, linzen en peulvruchten in blik, glas of zak Gebakken aardappel, frites e.d. gebakken in niet toegestane of onbekende vetten (bijvoorbeeld van de snackbar), kant-en-klaar maaltijden Sojabonen
Nagerecht/fruit Magere kwark, magere yoghurt, magere vla, pap en pudding van magere melk
• Alle soorten fruit, compôte, appelmoes en andere vruchtenmoes
• Roomkwark, volle en Bulgaarse yoghurt, volle vla, pap en pudding van volle melk, slagroom, zure room, imitatieslagroom zoals KlopKlop.
• Avocado
Diversen • Bindmiddelen: Alle soorten tarwezemelen
• Kruiden smaakstoffen: Aroma (Maggi), aromablokjes, azijn,bouillonkorrels, alle verse en gedroogde kruiden en specerijen, mosterd, sambal, tomatenpuree, uitjes en augurken, zoetstof
Kokos
Versnaperingen • eierkoeken, kaneelbeschuitjes, kruidkoek, lange vingers, café noir, biscuit, taai, vruchtenvlai van brooddeeg (gistdeeg)
• drop, kauwgom, pepermunt, schuimpjes, vruchtenschijfjes, waterborstplaat, zuurtjes, waterijs
• Zoute stokjes, Japanse rijstcrackers (geen pindabollen),, kastanjes
• Koekjes en gebak bereid met room, roomboter, gewone margarine, amandelspijs en/of kokos, gevulde koeken, speculaas, sprits e.d., kant-enklaar deegmengsels zoals cakemix, diepvries bladerdeeg
• Boterballetjes, chocolade, roomborstplaat, consumptie– en roomijs
• Frikadellen, kroketten, saucijzenbroodjes
• chips, kroepoek en andere zoutjes
• Alle soorten noten, pinda’s 
• Olijven
     

Heb je vragen?

Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer 040 - 286 40 50.
Je kunt ons iedere werkdag bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 8.30 uur tot 9.00 uur en van 13.30-14.00.uur .