Vettabel voedingsmiddelen behorende bij folder DIE016

Diëtetiek

Download / print

Onderstaande tabel is een overzicht van voedingsmiddelen die vet bevatten. Hiermee kun je berekenen hoeveel vet er in jouw maaltijd of tussenmaaltijd zit. Zo kun je zelf bepalen hoeveel pancreas-enzympreparaten je per (tussen)maaltijd nodig hebt. Het advies is om per 1 gram vet 1000-2000 eenheden lipase te gebruiken. Per persoon kan dit afwijken.

Voor soorten enzympreparaten: zie de folder Het gebruik van pancreasenzymen. Onderaan deze Vettabel leggen we je uit hoe je de hoeveelheid vet kunt berekenen.

Bij welke voedingsmiddelen heb je geen enzymen nodig?
Bij voedingsmiddelen die geen vet (en/of eiwit) bevatten, is het niet nodig enzymen in te nemen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Fruit en vruchtensap
  • Frisdrank, (vruchten-)limonades
  • Thee, koffie zonder melk
  • Bouillon
  • Harde snoepsoorten, zoals lolly’s, pepermunt, zuurtjes
  • Kauwgom, winegums, drop
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Brood, volkoren, bruin of wit 1 snee, 35 g 1
Broodje, wit, tarwe 1 stuks, 50 g 2
Ontbijtkoek 1 plak, 25 g 0
Knäckebröd / volkorenbeschuit 1 stuks, 10 g 1
Beschuit 1 stuks, 10 g 0
Croissant 1 stuks, 40 g 8
Muesli 1 eetlepel, 10 g 1,5
Besmeerd met:    
Halvarine 5 g 2
Halvarine, dik 10 g 4
Margarine 5 g 4
Margarine, roomboter, dik 10 g 8
Roomboter 5 g 4
Roomboter, dik 10 g 8
Soorten beleg:    
Kaas, volvet, 48+ voor 1 snee, 20 g 6
Kaas, 30+ voor 1 snee, 20 g 4
Smeerkaas, volvet, 40+ voor 1 snee, 15 g 3
Smeerkaas, mager, 20+ voor 1 snee, 15 g 1
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Vleeswaren, vet (worstsoorten) voor 1 snee, 15 g 4
Vleeswaren, mager* voor
* ham, rollade, kipfilet, rookvlees, fricandeau, rosbief
1 snee, 15 g 1
Pindakaas voor 1 snee, 15 g 9
Pindakaas, light voor 1 snee, 15 g 6
Hazelnootpasta voor 1 snee, 15 g 5
Chocoladehagelslag, puur, melk, wit voor 1 snee, 15 g 2
Chocopasta, puur, melk, wit voor 1 snee, 15 g 6
Kokosbrood voor 1 snee, 15 g 4
Jam ,vruchtenhagel, stroop, honing 1 snee, 15 g 0
Ei, gekookt 1 stuks 4
Ei, gebakken 1 stuks 9
Fruit, gemiddeld 1 portie 0
Fruit, gemiddeld 1 portie 0
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Melk, vol 1 mok, 250 ml 9
Melk, halfvol 1 mok, 250 ml 4
Karnemelk 1 mok, 250 ml 1
Chocolademelk, vol 1 mok, 250 ml 8
Chocolademelk, mager 1 mok, 250 ml 1
Drinkyoghurt 1 mok, 250 ml 2
Drinkyoghurt 0% 1 mok, 250 ml 0
Yoghurt, vol 1 schaaltje, 150 ml 4
Yoghurt, mager 1 schaaltje, 150 ml 0
Vla, vol 1 schaaltje, 150 ml 4
Roomijs 2 bolletjes, 100 g 14
Yoghurtijs 2 bolletjes, 100 g 2
Chocolademousse 1 bakje, 60 g 4
Tiramisú 1 portie, 115 g 12
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Vlees, bereid    
Biefstuk, runderlap 1 portie, 100 g 3
Kipfilet 1 portie, 100 g 4
Kippendijfilet 1 portie, 100 g  11
Hamlap 1 portie, 100 g 5
Blinde vink, ribkarbonade, sukadelap 1 portie, 75 g 5
Entrecote 1 portie, 100 g 8
Hamburger 1 stuks, 70 g 13
Slavink 1 stuks, 80 g 15
Gehaktbal 1 stuks, 80 g 18
spek, mager 1 portie, 100 g 26
spek, vet 1 portie, 100 g 34
rookworst 1 stuks, 100 g 30
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Witte vis, mager, gestoofd 1 portie, 100 g 1
Tilapia, gestoofd 1 portie, 100 g 3
Schol, kabeljauw, tilapia, gebakken 1 portie, 100 g 11
Kibbeling 1 portie, 145 g 18
Makreel, gerookt/gestoomd voor 1 snee, 40 g 11
Paling, gerookt op 1 toastje, 10 g 2
Paling, gestoofd 1 portie, 120 g 15
Vissticks 4 stuks, 100 g 13
Zalm, gegrild 1 portie, 100 g 14
Jus, mager 1 sauslepel, 25 g 6
Jus, gemiddeld vet 1 sauslepel, 25 g 12
Jus, vet 1 sauslepel, 25 g 18
Currysaus 1 sauslepel, 25 g 0
Fritessaus 1 sauslepel, 25 g 9
Mayonaise 1 eetlepel, 25 g 19
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Aardappelen, gekookt 1 opscheplepel, 50 g 0
Aardappelen, gebakken 1 opscheplepel, 50 g 2
Frites 1 zakje/bakje, 150 g 22
Rijst 1 opscheplepel, 50 g 0
Pasta 1 opscheplepel, 50 g 0
Nasi, bami 1 opscheplepel, 50 g 2
Lasagne (met vlees en saus) 200 g 15
Pizza gemiddeld 350 g 40
     
Groenten zonder saus 1 opscheplepel, 50 g 0
Groenten, á la crème 1 opscheplepel, 50 g 2
Avocado halve, 90 g 18
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Tussendoor, hartig    
Borrelnootjes 1 handje, 25 g 8
Pinda's 1 eetlepel, 20 g 10
Studentenhaver 1 eetlepel, 20 g 7
Chips 1 handje, 10 g 3
Chips, light 1 handje, 10 g 2
Japanse mix 1 handje, 10 g 1
Popcorn 1 bakje, 50 g 2
Kaas 48+ 1 blokje, 20 g 6
Brie of kruidenkaas op 1 toastje, 10 g 3
Filet américain op 1 toastje, 10 g 2
Worst 1 plakje, 15 g 4
Mini-pizza 100 g 10
Saucijzenbroodje 1 stuks, 70 g 17
Worstenbroodje 1 stuks, 75 g 16
Frikandel 1 stuks, 75 g 15
Kroket 1 stuks, 65 g 9
Bitterbal 1 stuks, 15 g 3
Loempia 1 stuks, 150 g 12
Hartige taart van bladerdeeg 1 punt, 175 g 31
Voedingsmiddel Eenheid/gewicht Vet (gram)
Tussendoor, zoet    
Koekje; speculaas, krakeling, biscuit 1 stuks, 10 g 2
Chocoladebiscuitje 1 stuks, 15 g 3
Kokosmakroon 1 stuks, 50 g 11
Eierkoek 1 stuks, 30 g 1
Stroopwafel 1 stuks, 40 g 8
Cake 1 plak, 30 g 7
Boterkoek 1 blokje, 20 g 4
Gevulde koek 1 stuks, 60 g 9
Koffiebroodje 1 stuks, 75 g 7
Banketstaaf 1 stukje, 25 g 6
Appelbol, appelcarré 1 stuks, 170 g 32
Appelflap 1 stuks, 100 g 22
Appeltaart 1 punt, 100 g 11
Kruimelvlaai 1 punt, 110 g 8
Kwarktaart 1 punt 115 g 13
Mokkataart 1 punt, 100 g 25
Moorkop 1 stuks, 65 g 16
Tompouce 1 stuks, 100 g 14
slagroomtaart 1 punt, 100 g 18
     
Chocolade, melk, puur 1 stuks, 50 g 16
Candybar, gemiddeld (klein) 1 stuks, 15-20 g 3
Candybar, gemiddeld (groot) 1 stuks, 55-60 g 14
Oliebol 1 stuks, 65 g 4
Drop, alle soorten   0

Drinkvoeding

Er zijn diverse merken, soorten en inhoudsmaten verkrijgbaar. Raadpleeg voor de hoeveelheid vet de verpakking van het product of raadpleeg jouw diëtist.

Energierijke eiwitrijke drinkvoeding op melkbasis 1 flesje, 125-220 ml 11
Energierijke drinkvoeding op sapbasis 1 flesje, 200 ml 0

Sondevoeding

Sondevoeding, melkbasis 1000 ml 39
Sondevoeding, melkbasis met vezels 1000 ml 39
Sondevoeding, melkbasis, eiwitverrijkt 1000 ml 49
Sondevoeding, melkbasis, energieverrijkt 1000 ml 58
Sondevoeding, sojabasis 1000 ml 39
Sondevoeding, melkbasis, geconcentreerd 500 ml 50

Voorbeelden van het berekenen

Voorbeelden van het berekenen van de hoeveelheid vet in maaltijden en de hoeveelheid enzymsuppletie.

Ontbijt Gram vet
2 sneetjes brood 2
besmeerd met margarine 8
belegd met 1x kaas, 48+ 6
belegd met 1x jam of stroop 0
1 kleine beker volle melk (200 ml) 7
Totaal: 23
Benodigde enzymen 2-5 LD capsules of
  1-2 HD capsules

 

Tussendoor Gram vet
1 flesje energierijke drinkvoeding (melkbasis) 12
1 stroopwafel (40 g) 8
Totaal: 20
Benodigde enyzmen 2-4 LD capsules of
  1-2 HD capsules

 

Warme maaltijd Gram vet
1 schouderkarbonade (85 g) 15
1 lepel jus, gemiddeld vet (25 g) 12
4 opscheplepels groente (200 g) 0
4 opscheplepels gebakken aardappelen (200 g) 10
1 eetlepel mayonaise (20 g) 15
1 schaaltje vanillevla (150 ml) 4
Totaal: 56
Benodigde enyzmen 6-11 LD capsules of
  3-5 HD capsules

LD: laag gedoseerd preparaat (10.000 EH lipase)
HD: hoog gedoseerd preparaat (25.000 EH lipase)

Bronvermelding:
CHIODAZ, oktober 2013
Bron: Nevo-online 2011/3.0  (RIVM), Eettabel 2011 (Voedingscentrum).