Desensibilisatie door de longarts

Desensibilisatie betekent letterlijk ’ongevoelig maken voor bepaalde stoffen’. Dit is een effectieve behandeling voor bepaalde allergieën (huisstofmijt,  boom- en graspollen, insectensteek en soms kat en hond).

Het is een behandeling waarbij u een concentraat, met hierin de stof waar u allergisch voor bent krijgt toegediend, met als doel de ernst en de duur van de allergische klachten te verminderen. Desensibilisatie is de enige behandeling waarmee de natuurlijke ontwikkeling van de ziekte kan worden gewijzigd door het immuunsysteem opnieuw in evenwicht te brengen.

Behandeling

De injectietherapie wordt gestart als u weinig klachten heeft. De kuur tegen boom- en graspollen start eind september. De andere kuren kunnen op ieder moment worden gestart.

De injectiekuur bestaat uit 2 fasen: de instelfase en de onderhoudsfase.

Instelfase
De instelfase duurt 15 weken. Elke week komt u voor een injectie in de bovenarm waarbij langzaam de dosering van de allergeenoplossing wordt opgebouwd.

De hoeveelheid en de concentratie van de allergeenoplossing worden telkens iets verhoogd  totdat de maximale dosis is bereikt.

Na elke injectie moet u 30 minuten wachten, omdat een algemene allergische reactie (die zeer zelden voorkomt) bijna altijd in het eerste half uur na de injectie ontstaat.

Onderhoudsfase
Gedurende 3 tot 5 jaar krijgt u maandelijks een injectie.

Belangrijk

  • Injecties kunnen alleen gegeven worden als u in goede lichamelijke conditie bent, dus bij ziekte de afspraak annuleren (functie-afdeling, telefoon     040 - 286 4833). Bij flinke verkoudheid, koorts en/of vaccinaties (bijvoorbeeld tegen de griep) moet de injectie minstens een week uitgesteld worden.
  • Voor elke volgende injectie moet u aangeven hoe het na de vorige injectie is verlopen. Vaak ontstaat op de plek van de injectie een zwelling met jeuk, die in de loop van enkele dagen weer verdwijnt. Meestal is dit alleen hinderlijk maar niet ernstig. U dient de grootte van de zwelling op te meten en bij de eerstvolgende afspraak voor injectie door te geven aan de verpleegkundige.
  • Een algemene allergische reactie met overal jeuk, jeukende ogen, niezen, kortademigheid en (uiterst zeldzaam) bloeddrukdaling komt zelden voor. Zodra u merkt dat u klachten van huid, neus, ogen of longen krijgt of als u zich niet lekker voelt, moet u dit meteen melden bij de functieassistente of, als u niet meer in het ziekenhuis bent, bij de behandelend arts.
  • Het is niet verstandig om met de injectiekuur te starten als u tijdens de instelfase een vakantie heeft geboekt. U kunt dan beter daarna starten met de behandeling.
  • Als u zwanger bent moet u dit aan de arts doorgeven. De injecties in de onderhoudsfase kunnen gewoon doorgaan. Als u nog in de instelfase bent, dan moet de kuur gestaakt worden.
  • In de eerste uren na de injectie mag u geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Ook mag u niet in de sauna of onder de zonnebank.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de functie-afdeling, telefoon 040 - 286 4833.

Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend specialist.