Klinische voorbereiding coloscopie

Je wordt opgenomen in het Anna ziekenhuis om voorbereid te worden voor een coloscopie, een kijkonderzoek van de dikke darm. Het is belangrijk voor de MDL-arts of endoscopist die het onderzoek uitvoert, dat jouw darm goed gereinigd is.

Het is belangrijk dat de darm goed schoon is zodat het slijmvlies grondig kan worden onderzocht en zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel worden gezien. Wanneer de dikke darm van binnen nog vies is, is het zicht  in de darm slecht en dit bemoeilijkt het onderzoek. Daarbij kunnen afwijkingen in de darm gemist worden. De arts kan dan beslissen om het hele onderzoek, na betere darmreiniging, opnieuw te doen.

Voedingsadvies

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet jouw dikke darm helemaal leeg zijn. Het is belangrijk dat je drie dagen voor het onderzoek geen grof volkorenbrood en fruit met pitjes gegeten hebt. Pitjes kunnen in jouw darm achterblijven en verstoppen de coloscoop.

Tijdens de voorbereiding met Moviprep is het alleen toegestaan om heldere dranken te drinken. Dit zijn dranken waar je door heen kunt kijken zoals: water, thee, heldere vruchtensap en bouillon.

In de folder coloscopie met Moviprep voorbereiding vind je het volledige voedingsadvies.

Bisacodyl

Uit onderzoek blijkt dat de darmen van patiënten die klinisch worden voorbereid voor een coloscopie, vaak minder goed schoon zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw darmen voldoende gereinigd zijn voor het onderzoek, krijg je vooraf aan het drinken van de voorbereiding twee tabletjes Bisacodyl toegediend. Bisacodyl is een laxeermiddel, dat de darmwerking extra stimuleert.

Bewegen

Naast het voedingsadvies en het drinken van het laxeermiddel is het belangrijk om, indien mogelijk, zoveel mogelijk in beweging te blijven. Bewegen zorgt er namelijk voor dat jouw darmen ook gaan bewegen en hierdoor zal de ontlasting sneller en makkelijker op gang komen.

Zorg er voor dat je voor jouw opname in het ziekenhuis makkelijke kleding, schoenen en evtentueel een hulpmiddel om te lopen mee neemt.

Je krijgt bij opname op de verpleegafdeling alvast een bed toegewezen. Dit bed is bedoelt omdat je een nachtje in het ziekenhuis moet verblijven. Probeer, indien mogelijk, tijdens jouw opname in het ziekenhuis zoveel mogelijk in beweging te blijven en het bed alleen te gebruiken om te rusten en te slapen.

Er zijn in het ziekenhuis verschillende mogelijkheden om te bewegen. Zo is er op de afdeling een looproute gemaakt met daarbij tips om te bewegen. Wanneer wandelen voor jou geen optie is, kun je hulp vragen aan de verpleging en fysiotherapeut. Zij kunnen jou helpen bij het vinden van een passende oefening.

Voorbereiding geslaagd?

De darmvoorbereiding is succesvol wanneer na het drinken van beide liters Moviprep de ontlasting zo helder is als urine, zonder veel vaste deeltjes. Stop dan ook pas met drinken van helder vloeistoffen wanneer dit het geval is. De verpleegkundige zal dit, samen met jou, controleren.

Wanneer je merkt dat de ontlasting na het drinken van de voorbereiding nog donker en/of troebel is, geef dit dan aan bij de verpleegkundigen.