Galblaas verwijderen

9893.jpg

Waarom kiezen voor Galblaas verwijderen?

  • Snel aan de beurt door korte wachttijd
  • Sneltraject mogelijk: behandeling in 1 week
  • Stap voor stap informatie via onze app
St. Anna Logo

U heeft last van een galstenen. Dan kunt u bij het Anna Ziekenhuis kiezen voor een snelle behandeling van uw klachten. Vaak is het verwijderen van de galblaas de enige oplossing. Dan bent u helemaal van uw klachten af. Bij het Anna Ziekenhuis staat een deskundig team voor u klaar. Meestal kunnen we uw galblaas verwijderen met een kijkoperatie. 

Kiezen voor de beste galblaasbehandeling 

De chirurg of MDL-arts bespreekt met u wat uw galblaasklachten zijn. Op onze polikliniek krijgt u een aantal onderzoeken. Samen met de chirurg bespreekt u daarna de beste behandeling voor uw situatie. Vaak is dat een operatie waarbij de chirurg uw galblaas zal verwijderen. Dat noemen we ook wel een cholecystectomie.
Meestal doet de chirurg dat met een kijkoperatie, maar soms is een open operatie nodig. Bijvoorbeeld omdat u littekens heeft van een eerdere buikoperatie.

Samen beslissen

U beslist samen met uw specialist over uw behandeling. Om u hierbij te helpen zijn er keuzehulpen. Via een website krijgt u inzicht in uw diagnose plus de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen. U kunt vooraf al uw voorkeur voor een behandeling bepalen en deze tijdens uw afspraak met uw specialist bespreken. Samen maakt u de definitieve keuze. Vraag uw specialist om meer informatie en een inlogcode.

Met een kijkoperatie (laparoscopie) uw galblaas verwijderen

Een kijkoperatie is minder zwaar voor u dan een traditionele, open buikoperatie. De chirurg maakt alleen 3 kleine sneetjes in uw buik, waarvan 1 in de navel. Dat helpt u bij het herstel na de galblaasoperatie. Bij 9 van de 10 patiënten is een kijkoperatie mogelijk.

galblaas kijkoperatie.png

Via de sneetjes vullen we uw buik met wat gas. Zo heeft de chirurg meer ruimte om alles goed te zien. Dit gas kan geen kwaad. Daarna bekijkt de chirurg met een camera waar uw galblaas precies zit. Met een speciaal instrument haalt de chirurg daarna de galblaas los. Vaak mag u dezelfde dag alweer naar huis.

Met een open operatie uw galblaas verwijderen

Als een kijkoperatie niet mogelijk is, doen we een traditionele, open operatie. Bijvoorbeeld als u vaker buikoperaties heeft gehad. De chirurg zou bij een kijkoperatie minder kunnen zien door de oudere littekens. Bij een open operatie maken we een grotere snee aan de rechterkant van uw buik, langs uw ribben.

Het herstel van een open operatie gaat vaak wat langzamer, omdat de wond groter is. Vaak blijft u daarom wat langer in het ziekenhuis.

Snel van uw galblaasklachten af

U kunt vaak snel bij ons terecht voor een galblaasoperatie. Zeker als u veel pijn heeft, proberen we u binnen 2 weken te opereren. Bij ons wachttijdenoverzicht vindt u altijd de laatste informatie hierover.

In de handige app van het Anna Ziekenhuis vindt u alle informatie over de galblaasbehandeling in ons ziekenhuis.

Goed voorbereid voor uw operatie

Het is vaak prettig om te weten wat u kunt verwachten. Maar ook om te weten wat u thuis al kunt doen voor de operatie. Lees meer hierover op onze pagina Voorbereiden op uw opname en operatie.

Uw ervaring helpt onze zorg verbeteren 

In het Anna Ziekenhuis blijven we graag leren. Ook van u als patiënt. Uw mening en ervaring als patiënt zijn daarom belangrijk. De galblaasbehandeling valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat u tijdens uw behandeltraject een aantal vragenlijsten ontvangt om uw mening te geven over de behandeling. Zo blijven we met uw hulp onze zorg verbeteren.

 

Ilse Kloosterman galstenen

Ilse Kloosterman werd geholpen aan galstenen

“Nog dezelfde middag werd ik gebeld, en de dag erna kon ik al terecht voor een afspraak. Dat was een opluchting.”

Lees verder

Veelgestelde vragen

Kan ik leven zonder galblaas?

Ja, dat kan zeker. De gal die de lever aanmaakt wordt dan niet meer opgeslagen in de galblaas, maar gaat direct naar de darm. U kunt prima zonder galblaas leven. Vandaar dat de galblaas bij galstenen meestal weggehaald wordt.

Heeft een galblaas verwijderen gevolgen?

Doordat de gal na de operatie direct naar uw darmen gaat, kunt u in het begin andere ontlasting hebben. Zo kunt u last van diarree krijgen. Heeft u last na het eten van sommige voedingsmiddelen? Laat deze dan een tijdje weg en probeer het later nog eens. Meestal past uw lichaam zich vanzelf aan de nieuwe situatie aan. Deze klachten verdwijnen dan. Na de operatie kunt u nog een tijdje moe zijn. Als u het rustig aan doet, zult u merken dat u steeds meer kunt.

Moet ik op een speciaal dieet na het verwijderen van mijn galblaas?

Na uw operatie kunt u gewoon weer eten en drinken wat u gewend bent. Wel moet uw lever harder werken dan voor uw operatie. Als u veel vetten eet, kunt u sneller buikpijn krijgen. Dus het is belangrijk dat u dat langzaam opbouwt. Het belangrijkste is en blijft een gezond eetpatroon. Een speciaal dieet is niet nodig, maar een diëtist kan u wel helpen om uw eetpatroon te verbeteren.

Zal ik van mijn galblaas verwijderen afvallen?

Een galblaasverwijdering heeft niet direct effect op uw gewicht. Door de klachten van de galstenen heeft u misschien minder gegeten dan normaal. Ook na de operatie kunt u minder trek hebben. Bij klachten als diarree kunt u daarbij extra vocht verliezen. Dit kan er tijdelijk voor zorgen dat u minder weegt. Bent u te zwaar? Uw eetgewoonten aanpassen na het verwijderen van uw galblaas kan dan wel voor een gezonder gewicht zorgen.

Meer informatie over galblaasoperatie

Meer weten over een galblaasbehandeling in ons ziekenhuis? Bekijk de folder 'Galblaas verwijderen' of download onze handige Patient Journey app.

Het proces

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts kunt u via de klantenservice een afspraak inplannen bij de chirurg.

    Niet vergeten

  • Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

De voorbereiding op uw galblaasoperatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u eerst een aantal afspraken in ons ziekenhuis. U spreekt als eerste de chirurg. Deze doet een aantal onderzoeken bij u. Samen beslist u welke behandeling u nodig heeft. Daarna krijgt u ook een telefonische afspraak met de geneesmiddelenpoli en een gesprek met een anesthesiemedewerker. Zo gaan we goed voorbereid met u de operatie in.

De opnamedag voor de galblaasoperatie

Op de dag van uw opname komt u nuchter naar ons ziekenhuis. Dat betekent dat u tot 6 uur voor uw opnametijd alles nog mag eten en drinken. Tot 2 uur voor de opnametijd mag u alleen nog water drinken.

 

Neem voor uw opname in het ziekenhuis uw medicijnen, zorgverzekeringspas, makkelijk zittende kleding en iets te lezen of bijvoorbeeld een tablet mee.

Naar de dagbehandeling bij een kijkoperatie

Krijgt u een kijkoperatie? Dan meldt u zich op de opnamedag bij de receptie op de afdeling Dagbehandeling (route 90). Zorg dat u er op de afgesproken tijd bent. Zo kunnen we u goed voorbereiden op uw operatie.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.