Galblaasbehandeling-in-1-week

9398.jpg
St. Anna Logo
Let op: vanwege de inhaalzorg door het coronavirus is een behandeltraject in 1 week bij galblaasklachten op dit moment helaas niet mogelijk.


Heeft u klachten aan uw galblaas? Bij het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u terecht voor een snelle en deskundige behandeling van uw klachten. U kunt in ons ziekenhuis kiezen voor een sneltraject waarin u bij de eerste afspraak het onderzoek en de diagnose krijgt. Bij de tweede afspraak vinden opname en operatie plaats.
Met een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts maakt u op onze polikliniek een afspraak voor de behandeling in 1 week. Op de eerste dag van uw afspraak krijgt u een aantal onderzoeken en de tweede dag de operatie.  U kunt meestal op de dag van operatie weer naar huis. Meer informatie over uw opname bij een chirurgische ingreep vindt u op de pagina ‘voorbereiden op een opname bij een chirurgische ingreep’.

Behandeltraject in 1 week bij galblaasklachten

Ons behandeltraject voor galblaas in 1 week is geschikt voor gezonde mensen ouder dan 18 jaar, die geen medicijnen gebruiken en de afgelopen twee maanden niet in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Voor deze behandeling heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts of bedrijfsarts in verband met de vergoeding van de zorgkosten door uw zorgverzekeraar.

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een behandeltraject bij klachten aan de galblaas?

Bij onze afdeling chirurgie kunt u snelle, kwalitatief hoogwaardige zorg verwachten die bovendien ingericht is op uw gemak. U heeft in 1 week twee afspraken in plaats van verschillende ‘losse’ deelafspraken op meerdere dagen. Dit scheelt u veel tijd, ‘geregel’ of onzekerheid. Na de eerste afspraak streven we ernaar u binnen 7 dagen te opereren. U bent onder behandeling van deskundige en ervaren chirurgen. Uw zorg en begeleiding op de behandeldag en bij de nazorg zijn goed georganiseerd. De galblaasbehandeling valt onder het Waardegedreven Zorg Programma van het Anna Ziekenhuis. Dit betekent dat wij af en toe aan u vragen om uw mening te geven over de behandeling. Zo houden wij uw gezondheid in de gaten én kunnen wij onze zorg verbeteren.

Samen beslissen

U beslist samen met uw specialist over uw behandeling. Om u hierbij te helpen zijn er keuzehulpen. Via een website krijgt u inzicht in uw diagnose plus de voor- en nadelen van mogelijke behandelingen. U kunt vooraf al uw voorkeur voor een behandeling bepalen en deze tijdens uw afspraak met uw specialist bespreken. Samen maakt u de definitieve keuze. Vraag uw specialist om meer informatie en een inlogcode.

 

Het proces

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts kunt u bij interesse via de klantenservice kijken of u in aanmerking komt voor de galblaasbehandeling-in-1-week. Hiervoor belt u naar 040 – 286 4872. Vervolgens vult u het intakeformulier in. U krijgt binnen 3 werkdagen reactie waaruit blijkt of u geschikt bent voor de behandeling in 1 week.

  Niet vergeten

 • Verwijzing huisarts/bedrijfsarts

Consult

Dag 1 wordt u verwacht bij de chirurg. Deze bespreekt met u uw symptomen. Als er galblaas lijden wordt geconstateerd (galstenen of een ontstoken galblaas), is het vaak nodig dat wij uw galblaas verwijderen.

Voorbereiden operatie

Op dag 1 neemt een anesthesiemedewerker in een gesprek uw medicijngebruik met u door. Ook wordt u hier gescreend voor de operatie.

  Andere services

Melden bij dagbehandeling

Dag 2 meldt u zich bij de receptie van de afdeling dagbehandeling. Hier bereiden wij u voor op de operatie.

  Niet vergeten

 • Het kan zijn dat u op de dagbehandeling even moet wachten. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen om deze periode te overbruggen, zoals een boek of een tablet.

Operatie

Er zijn twee methoden om de galblaas te verwijderen: een kijkoperatie (laparoscopische cholecystectomie) en een open operatie (conventionele cholecystectomie). Meestal verwijderen wij de galblaas via een kijkoperatie. Maar soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u eerder buikoperaties heeft gehad.

  Andere services

Na de operatie

De operatie en de narcose kunnen als gevolg hebben dat u misselijk en dorstig bent. Tegen de misselijkheid kunt u medicijnen krijgen. Ook krijgt u een infuus om ervoor te zorgen dat u genoeg vocht binnenkrijgt. Als u weer voldoende kunt drinken, verwijderen wij het infuus.

Ontslag en thuis

Als u voldoende hersteld bent van de operatie, kunt u nog dezelfde dag naar huis. 

  Niet vergeten

 • Vaak onderschatten mensen hoe moe zij zijn na de operatie. Kijk daarom om u heen of er mensen zijn die u kunnen helpen als u weer thuis bent.
 • U hoeft geen vetarm dieet te volgen. Maar kijkt u wel uit als u grote hoeveelheden vet tegelijkertijd eet.
 • De eerste weken na de operatie moet u voorzichtig zijn met beweging en activiteiten die u doet. Als de wond genezen is, mag u alle activiteiten weer doen.
 • U hoeft de wond niet speciaal te verzorgen. U kunt gewoon douchen of in bad gaan.

Controleafspraak

Twee weken na de operatie heeft u een controleafspraak met uw chirurg. Wij vragen dan hoe het met u gaat.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.