Bryant-tractie behandeling (bij dijbeenbreuk bij kinderen)

Inleiding

Uw kind is opgenomen met een breuk in het dijbeen. In overleg met de behandelend specialist is gekozen voor een behandeling met tractie. Bij deze behandeling wordt de botbreuk met behulp van gewicht op zijn plaats gebracht en gehouden zodat de botbreuk kan vastgroeien.
In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling.

Bryant-tractie

Bij een Bryant-tractie worden de benen van uw kind met gewichten verticaal omhoog getrokken. De benen van uw kind worden gezwachteld met verband. Aan dit verband zit een touw  waaraan een gewicht hangt van 500 gram tot 4 kilo, afhankelijk van het lichaamsgewicht van uw kind. Op deze manier wordt licht aan de benen getrokken zodat de botbreuk in een goede stand kan vastgroeien.

De behandeling in het ziekenhuis

Pijnbehandeling
De eerste dagen dat uw kind in tractie ligt, kan hij/zij last hebben van pijn en spierkrampen. De spierkrampen zijn een reactie van het lichaam op de botbreuk en de behandeling middels tractie. Uw kind krijgt natuurlijk pijnstillers om de pijn te verminderen en spierverslappers om de spierkrampen te beperken.

Controles
De verpleegkundige controleert uw kind regelmatig. Zij controleert de doorbloeding van de benen en voeten en kijkt of uw kind geen drukplekken krijgt. De gipsverbandmeester komt iedere dag langs om de tractie te controleren en, zo nodig het gewicht aan te passen of het verband te vervangen. De medisch specialist komt iedere dag langs om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.

Tijdens de behandeling worden röntgenfoto’s gemaakt om de voortgang te volgen.

Waarborgen van veiligheid

Om het gevoel van veiligheid van uw kind zo veel mogelijk te waarborgen, kunt u als ouder bij uw kind slapen. Er wordt een bed voor u naast het bed van uw kindje gezet. U mag natuurlijk de gehele dag bij uw kind blijven.

Dagindeling

Spelen gaat nu moeilijker en uw kind zal zijn energie moeilijker kwijt kunnen. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om met uw kind bezig te zijn. De verpleegkundigen en pedagogisch medewerker  zullen de mogelijkheden met u bespreken.

Verzorging van uw kind

Wassen en baden
Tijdens de tractiebehandeling kan uw kind niet in bad. Hij wordt daarom op bed gewassen en verzorgd. U kunt met de verpleegkundige bespreken welke zorg u zelf aan uw kind kunt en wilt geven.

Kleding
Rompertjes en truitjes zonder knoopjes op de rug zijn het gemakkelijkst. Uw kind kan geen broekje aan, maar hij mag natuurlijk wel sokjes aan om koude voeten te voorkomen.

Voeding bij jonge kinderen
Als u uw kind borstvoeding geeft, kunt u hier tijdens de behandeling mee doorgaan. Het zal uw kind ook een gevoel van troost en geborgenheid geven. U kunt op het bed van uw kind gaan liggen zodat hij/zij zich naar u toedraait en kan drinken.

Voeding bij oudere kinderen
Omdat uw kind de hele dag op bed ligt zal de stoelgang soms minder verlopen. Voldoende vocht en vezelrijke voeding is dan van belang. De verpleegkundige zal u hierover adviseren.

Controle

Om te controleren of de breuk geneest worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt. Als de breuk is vastgegroeid wordt de tractie verwijderd. Soms wordt er nog een gips aangelegd, afhankelijk van de mate van botgenezing.

Verdere controle zal poliklinisch plaats vinden.

Tot slot

Het kan nog enige tijd duren voordat uw kind weer gewend is aan de normale positie van de benen. Uw kind kan het been nu ook gaan belasten. Uw kind geeft vanzelf aan wanneer hij dit kan. Motiveren mag, maar dwing uw kind niet en forceer het belasten niet.

Heeft u nog vragen?

Als u vragen hebt over de tractie of de behandeling, bel dan met de gipskamer tijdens het telefonisch spreekuur op maandag t/m vrijdag vanaf 8.30 tot 10.00 en van 13.30 tot 14.30 uur. Buiten deze tijdens kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

Gipskamer: 040 - 286 4814
Spoedeisende hulp: 040 - 286 4834