Vliegen met gips

Je hebt gips om jouw arm of been gekregen en je bent van plan om een vliegreis te gaan maken.

Mag je met het gips vliegen?

Ja, je mag vliegen met gips, maar hiervoor gelden wel strenge regels.

Als je gaat vliegen met gips is het noodzakelijk dat je dit meldt aan de gipsverbandmeester of verpleegkundige die het verband bij jou aanlegt. Zij kunnen hier rekening mee houden door, indien dit mogelijk is geen circulair gips aan te leggen. In plaats hiervan wordt er dan een spalk, brace of afneembaar gips aangelegd mits het letsel dat toelaat. Het kan ook voorkomen dat het gips in de lengterichting gespleten wordt om het in geval van zwelling makkelijker open te maken.

Richtlijnen luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen passen de internationale regel op verschillende manieren toe, waardoor de richtlijnen per luchtvaartmaatschappij variëren.  Als je wilt vliegen met gips om jouw arm of been, neem dan altijd vooraf contact op met jouw luchtvaartmaatschappij om te informeren naar de geldende regels.

Vliegen met gipsverband

Vanwege de strenge richtlijnen worden patiënten door de luchtvaartmaatschappijen vaak naar het ziekenhuis verwezen om aanvullende informatie over het gipsverband op te vragen. Om dit te voorkomen en om een vervelende situatie voor jou als passagier te besparen, is het wenselijk dat je zelf specifieke informatie kunt overhandigen over het soort gips.

Let op: Dit formulier bevat geen “fit-to-fly” verklaring, maar geeft de feitelijke informatie weer, conform de richtlijnen van de KNMG.

Dit is voldoende voor de luchtvaartmaatschappij om jou wel of niet toe te laten op de vlucht volgens de richtlijnen voor gipsverbanden.

Met het ingevulde formulier ‘Vliegen met gipsverband’ beschik je zelf over alle relevante informatie over jouw gips, wat onduidelijkheden en vertragingen kan voorkomen.

Let op
Ondanks het formulier blijft het raadzaam om altijd informatie op te vragen bij jouw luchtvaartmaatschappij. Denk ook aan de terugvlucht, als je mogelijk met een andere luchtvaartmaatschappij terugvliegt.

Wij wensen jou een prettige vlucht.

Formulier 'Vliegen met gipsverband'

 

 

 

 

 

Het Anna Ziekenhuis verstrekt door middel van dit formulier de feitelijke informatie over het gipsverband betreffende bovengenoemde patiënt.

Medische diagnose: _________________________________

Datum letsel/OK: ___________________________________

Soort gips
O Spalk of afneembaar gips
O Circulair gips (gespleten)
O Circulair gips (rondom gesloten)
O Geheel/gedeeltelijk belastbaar
O Niet belastbaar

N.B. : De specialist in het ziekenhuis kan geen medische verklaring afleggen (‘fit-to-fly’ verklaring), omdat de verantwoordelijkheid voor de patiënt tijdens de vlucht dan bij de specialist ligt. De specialist is niet aanwezig tijdens de vlucht en kan deze verantwoordelijkheid dus niet nakomen.