Behandeling van een mallet finger

In deze folder geven wij u algemene informatie over de behandeling van een mallet finger. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien nodig zal uw behandelend arts aanvullingen en/of wijzigingen geven op deze algemene informatie.

Wat is een mallet finger

Een mallet finger is een afscheuring van de strekpees van het laatste vingerkootje waardoor u dit kootje niet meer zelf kunt strekken. In Nederland komt deze vorm van handletsel jaarlijks zo’n 70.000 keer voor.
Er zijn verschillende soorten mallet finger:

  • mallet finger door peesletsel (tendinogene mallet)
  • mallet finger door botletsel (ossale mallet)

Behandeling

In principe kan deze aandoening goed worden behandeld met een spalkje (mallet spalk). Daarbij wordt uw vingertop gespalkt, terwijl u het middelste gewricht van de vinger nog kan buigen en strekken. De spalk zorgt dat de vingertop in een strekstand staat, zodat het letsel kan genezen. De spalk moet gedurende 6 weken blijven zitten zonder dat het topje ook maar één keer buigt.

Duur behandeling
De behandeling duurt minimaal zes weken, afhankelijk van de diagnose. Zo nodig kan deze behandeling verlengd worden met eventueel nog eens zes weken.

Leefregels

Essentieel is dat u de mallet spalk 24 uur per dag draagt en alleen af doet als de vingers wordt verzorgd. Alleen dan worden goede resultaten bereikt. De gipsverbandmeester vertelt u wanneer u de spalk vaker mag afdoen.

Schoonmaken vinger
Maak dagelijks uw vinger schoon.

Wanneer u de spalk afdoet tijdens het schoonmaken of na het douchen om te drogen, dan is het van belang uw vinger niet te buigen. Wanneer u uw vinger buigt, dan gaat het zojuist herstelde gedeelte van de pees weer kapot.

Wanneer u de spalk afdoet, dan legt u de vinger plat op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld een tafel. Met de top van de vinger drukt u op de tafel, zodat deze recht blijft. De verpleegkundige of gipsverbandmeester legt uit hoe dit op een veilige manier kan. 

Zodra uw vinger schoon en droog is, doet u de spalk weer om en bevestigt u deze met tape.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de spalk en/of behandeling van de mallet finger?
Bel dan met de gipskamer tijdens het telefonisch spreekuur op maandag  t/m vrijdag vanaf 8.30 tot 10:00 uur en vanaf 13.30 tot 14.30 uur, telefoon: 040 - 286 48 14.

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u voor dringende zaken contact opnemen met de spoedeisende hulp op tel. 040 - 286 48 34.