Gipsbehandeling

0990.jpg (1)
St. Anna Logo

Als u een botbreuk heeft, is een gipsbehandeling een mogelijke behandeling. Een botbreuk kan een scheurtje in het bot zijn tot een verbrijzeling van het bot. Gips zorgt ervoor dat gebroken, verplaatste of vergroeide botten zo goed mogelijk op hun plaats worden gehouden en kunnen genezen.

 

Hoe gaat een gipsbehandeling in zijn werk?

Als u op de gipskamer komt voor een gipsbehandeling, krijgt u een spalk of circulair gips. Een spalk wordt meestal gemaakt van kalkgips. U krijgt een spalk als er veel zwelling is, of als we verwachten dat er nog een zwelling ontstaat. Het lichaamsdeel waar de breuk zit, is dan gedeeltelijk omsloten met gips. Hierdoor krijgt een zwelling de ruimte en wordt de bloedsomloop in uw arm of been niet belemmerd. Als de zwelling is afgenomen kan het kalkgips vervangen worden door circulair gips (kunststofgips). Dit gips is minder zwaar, wordt sneller hard en omsluit het deel waar de breuk zit helemaal. Later kan het gips nogmaals worden aangepast, bijvoorbeeld als u een loopgips krijgt. Loopgips is pas na twee dagen volledig hard. Dat betekent dat u de eerste twee dagen nog niet mag lopen. Vaak wordt bij het vervangen van het gips ook een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de botstukken op hun plaats zijn gebleven en/of netjes aan elkaar groeien. De gipsverbandmeester die het gips bij u aanbrengt, legt u uit hoe u het beste met het gips om kunt gaan. Zowel het kalkgips als het kunststofgips mag niet nat worden. Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen voor het douchen. Uw gipsverbandmeester zal u hierover informeren. Zwemgips is een kunststofgips dat nat mag worden, waardoor u gewoon kunt douchen, badderen of zwemmen. Zwemgips kan niet altijd worden toegepast. Uw gipsverbandmeester zal dit met u bespreken.

 

Gipsbehandeling bij het Anna Ziekenhuis

Onze gipsverbandmeesters zijn betrokken en houden uw herstel nauwlettend in de gaten. Samen met u en uw behandelend specialist bekijken zij welke gipsbehandeling voor u het beste resultaat oplevert. Zij geven u daarnaast tips en advies om de gipsbehandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.