Een badbevalling in het Anna Ziekenhuis

Inleiding

Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje.

 

Een badbevalling in het ziekenhuis, hoe werkt het?

Tijdens de bevalling kan in het Anna ziekenhuis een opblaasbaar bevalbad in de kraamsuite opgezet worden. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne. Binnen een uur is het bad dan helemaal gevuld. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van het bevalbad. Het bevalbad wordt opgezet vanaf het moment dat u in het ziekenhuis aanwezig bent en indien er geen contra-indicaties zijn. Het water wordt op een constante temperatuur gehouden (37- 37.5 graden Celsius). U kunt zelf aangeven hoe lang u in bad wilt blijven, mits alles veilig is.

Voordelen van een badbevalling

Warm water werkt ontspannend, hierdoor maakt u meer endorfines aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller, waardoor de weeën minder heftig voelen. Door de ontspanning ervaren sommige vrouwen minder angst, spanning en pijn. Hierdoor kan de behoefte  aan pijnstilling verminderen. De ontsluiting kan mogelijk sneller gaan door een hogere productie van het hormoon oxytocine.
In het water kan u gemakkelijker bewegen. Zo kunt u makkelijk verschillende houdingen aannemen waarin u het beste weeën op kan vangen. Het is altijd goed om regelmatig van houding te wisselen in bad, maar ook door er af en toe even uit te gaan. U kunt dan ook meteen even naar het toilet zodat uw blaas leeg blijft, dit werkt bevorderlijk voor de ontsluiting. Inwendig onderzoek en het breken van de vliezen is eventueel mogelijk in bad, maar er kan ook gevraagd worden om eventueel uit bad te komen. Bij een badbevalling maakt de baby een rustige overgang van de situatie binnen in de buik (in vruchtwater) naar buiten de buik. Hierna legt de verloskundige de baby bij u op de borst, direct na de bevalling is huid-op-huid contact mogelijk met uw kind.

Nadelen van een badbevalling

In principe is in bad bevallen veilig. Er kan echter tijdens uw bevalling twijfel komen over de conditie van de baby. Dan kan het nodig zijn dat u en uw ongeboren baby buiten het bad verder gecontroleerd moeten worden. Juist als u zich hebt ingesteld op een badbevalling kan dit een teleurstelling zijn. Ook kunnen er tijdens een bevalling onverwachte situaties optreden. Er moet dan direct gehandeld worden. Dit is niet altijd mogelijk in het bad. De verloskundige of gynaecoloog kan dan beslissen dat u moet overstappen naar het verlosbed. Verder kan soms bij de geboorte van uw kind onbedoeld een beetje water in de longen van de baby komen waardoor er mogelijk een infectie kan optreden.

Rol van uw partner

Uw partner kan niet bij u in bad. Wij stellen het op prijs als uw partner of diegene die aanwezig is bij de bevalling helpt om het bevalbad op te zetten, het water op temperatuur houdt en het bad helpt opruimen na de bevalling.

U kunt hier samen meer uitleg over vinden op de site www.bevallingsbaden.nl 
Wanneer u in bad zit mag u niet alleen zijn. Er moet altijd iemand op de verloskamer aanwezig zijn.

Bevallen in bad

Vrijwel iedereen kan in bad bevallen maar soms zijn er redenen waarom u niet in bad kunt bevallen, deze worden hieronder genoemd. Het is niet altijd mogelijk om daadwerkelijk uw kind in bad geboren te laten worden. Het is vaak wel mogelijk om dan tijdens de ontsluiting in bad de weeën op te vangen.
Met behulp van een zeef wordt het water zo helder mogelijk gehouden, zodat we goed zicht houden. Ontlasting en bloedstolsols moeten daarom ook zo snel mogelijk verwijderd worden. De geboorte van de moederkoek zal nadat de navelstreng is uitgeklopt in principe op bed plaatsvinden. Hierdoor kunnen we het bloedverlies na de bevalling beter in de gaten houden Als u graag in bad zou willen bevallen dan kunt u dit op het spreekuur bij de verloskundige of gynaecoloog aangeven. Samen gaan we dan bekijken of het in uw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen.
De verloskundige die de bevalling begeleidt kan besluiten dat op sommige momenten het veiliger is voor de gezondheid van uzelf en/of uw kind om op het verlosbed te bevallen.
De veiligheid van u en uw kind heeft altijd de eerste prioriteit!

Redenen om niet in bad te kunnen bevallen

Tijdens de ontsluiting:

 • De harttonen van uw kind zijn niet goed te registreren.
 • Als u koorts heeft hoger dan 38 graden Celsius, of als er andere tekenen zijn van infectie.
 • U heeft pijnstilling door middel van epiduraal, pethidine of remifentanyl.
 • CTG waarvoor actie vereist is (bloedonderzoek, een kunstverlossing).
 • Als uw hartslag geregistreerd moet worden (hartpatiënten).
 • HELLP of ernstige pre-eclampsie (in ieder geval als u hiervoor medicatie krijgt via het infuus).
 • Bij bloedoverdraagbare aandoeningen zoals HIV, hepatitis, etc.
 • Condylomen (genitale wratten).
 • Gebroken vliezen en nog geen goede weeën.
 • Diarree.

Tijdens de uitdrijving:

 • Stuitligging.
 • Meerlingen.
 • Indicatie kunstverlossing (niet vorderen/ foetale nood).
 • Schouderdystocie in de anamnese.
 • BMI boven 35 en/of gewicht boven 125 kg.
 • Vroeggeboorte, voor 36 weken.
 • Diabetes mellitus met insuline.
 • Diabetes gravidarum met daarbij verdenking op een groot kind.
 • Indien het geschatte gewicht van uw kind boven 4500 gram ligt.
 • Indien uw kind een contra indicatie heeft voor een watergeboorte (bijvoorbeeld gastroschisis).
 • Indien u in de anamnese bij een vorige bevalling veel bloed heeft verloren, afhankelijk van hoeveelheid en oorzaak (ter overleg tussen zorgverlener en zwangere).
 • Niet mobiel genoeg om zelfstandig uit het bad te komen.

Veel gestelde vragen

Mag ik badschuim of oliën gebruiken in bad?
Nee, het gebruik van oliën of schuim is niet toegestaan in het bad.

Koelt het water niet teveel af tijdens het gebruik?
Het bad isoleert goed omdat er lucht in de wand zit. Daarnaast koelt het water maar heel langzaam af door de hoeveelheid. De ideale watertemperatuur is rond de 37 graden, wat je eigen lichaamstemperatuur is. Dit is voor de baby ook de temperatuur die het al zo lang gewend is.

Is het gebruik van het bad wel hygiënisch?
Ja. Er wordt een speciale hoes in het bad geplaatst, bij iedere bevalling een nieuwe hoes, en het bad wordt na de bevalling grondig en volgens strenge hygiëne voorschriften gereinigd.

Kan ik na de bevalling op deze kamer blijven?
Als je binnen een paar uur na de bevalling weer naar huis mag gaat u vanaf deze kamer. Als het nodig is wat langer in het ziekenhuis te verblijven dan zal het mogelijk zijn om naar een andere suite te verhuizen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen gebruik maken van deze kamer en het bad.

Kan ik het bad reserveren?
Er kunnen geen toezeggingen gedaan worden. Wel zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u wel gebruik van het bad kan maken.

Wat moet ik meenemen?
Neem slippers en een badjas mee (niet noodzakelijk, wel handig)

Tot slot

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen dan kunt u hiervoor terecht bij de eigen verloskundige of wanneer u onder controle bent bij de gynaecoloog op de polikliniek. Polikliniek gynaecologie, telefoonnummer 040 - 286 48 20