Hartkatheterisatie (CAG)

0250.jpg
St. Anna Logo

Met een hartkatheterisatie kan uw cardioloog uw kransslagaders onderzoeken. Hiervoor brengen we via uw lies, pols, of bovenarm een dun, buigzaam slangetje (katheter) in uw lichaam en schuiven dit door naar uw hart. Om te onderzoeken of en waar uw kransslagaders vernauwd of verstopt zijn, spuiten we via dit slangetje contrastvloeistof in. Hierdoor kunnen we gedurende korte tijd de inhoud van uw kransslagaders filmen. Om een beeld te krijgen van de werking van uw hartkleppen en hartspier, kunnen we via de katheter ook de bloeddruk in uw hart meten. Er zijn verschillende redenen om een hartkatheterisatie te doen, bijvoorbeeld als u pijn op de borst (angina pectoris) heeft, een hartinfarct heeft gehad, hartritmestoornissen of hartfalen heeft.

Het proces

De dag van uw hartkatheterisatie

U mag gewoon eten en drinken. Gebruikt u medicijnen? Kijk dan welke medicijnen u wel en niet mag innemen voor het onderzoek.

  Niet vergeten

 • Neem uw medicijnen mee
 • Regel vervoer naar huis
 • Neem iets te lezen mee

Op de afdeling

Op de verpleegafdeling noteren we eerst uw gegevens, zoals bloeddruk, pols en temperatuur. Daarna scheert een verpleegkundige uw liezen of polsen en brengt een infuus in uw hand of arm in. Ongeveer een half uur voor het onderzoek krijgt u een rustgevend tabletje.

  Niet vergeten

 • Draag geen sieraden
 • Uw bril mag op blijven
 • Ga nog even naar de wc

Op weg naar uw hartkatheterisatie

Een vrijwilliger brengt u in uw bed naar de afdeling radiologie. Daar vindt het onderzoek in een katheterisatiekamer plaats. We streven ernaar u op de afgesproken tijd te onderzoeken. Dat lukt niet altijd. Het kan zijn dat we u eerder of later helpen.

In de hartkatheterisatiekamer

U schuift van het bed op de onderzoekstafel. Daarna sluiten we u aan op een ECG-monitor, zodat we uw hartritme en bloeddruk in de gaten kunnen houden. We desinfecteren uw liezen of polsen en u krijgt een steriel laken over u heen.

De hartkatheterisatie

Na een verdoving brengt uw cardioloog een buisje in. Hierdoor schuiven we de katheter naar uw hart. Hier voelt u niets van. Daarna vindt het onderzoek plaats. Na afloop halen we het buisje weg en drukken de wond dicht.

De uitslag

U krijgt de uitslag direct na het onderzoek op de onderzoekskamer. U bent hier dan ook 30 minuten. Een vrijwilliger brengt u in uw bed weer terug naar de afdeling. Daar houdt u 4 uur bedrust (liezen), of krijgt u een mitella (pols).

Weer thuis

Wij raden u aan om de eerste 48 uur na het onderzoek rustig aan te doen. U mag dan ook niet autorijden of fietsen. De pleister op uw wond mag u zelf weghalen of vervangen. U mag de eerste week alleen kort douchen.

  Niet vergeten

 • Ga niet in bad of zwemmen
 • Na 7 dagen mag u sporten
 • Werken in overleg met arts
Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen