Is uw heup door gewrichtsslijtage (artrose) beschadigd of versleten, waardoor het lopen steeds slechter gaat, de pijn toeneemt en uw heup steeds stijver wordt? Dan kan een heupprothese een oplossing voor uw probleem zijn. Met een kunstgewricht (een nieuwe heup) kan de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verbeteren. De prothese herstelt de functie van uw heup waardoor u weer beter kunt lopen en allerlei (dagelijkse) activiteiten kunt oppakken. Een totale heupprothese is een kunstgewricht dat uw eigen heupgewricht helemaal vervangt. De prothese bestaat uit een heupkom en een heupkop. Het plaatsen van de kunstheup is meestal binnen een uur klaar. Op de dag van de operatie start u na de ingreep al voorzichtig met bewegen en uit bed komen. U mag direct het volle gewicht op het been zetten, maar u loopt wel enkele weken met krukken. Bij het opnieuw leren lopen krijgt u ondersteuning van een fysiotherapeut. Na ongeveer 6 maanden bent u volledig genezen. In de regel voelt u uw heup dan niet meer.
Een heupprothese (een nieuwe heup) in het St. Anna Ziekenhuis
In het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop gebruiken de orthopeden (orthopedisch chirurgen) alleen prothesen waarvan bewezen is dat de langetermijnresultaten prima zijn. Gemiddeld blijft de heupprothese tussen de 10 en 15 jaar goed functioneren. De prothese wordt in uw eigen bot geklemd of bevestigd met botcement. Uw orthopedisch chirurg overlegt met u welke methode voor u de beste is. In ons ziekenhuis is het gebruikelijk dat de orthopeed met wie u op de polikliniek heeft kennisgemaakt u ook opereert en de nazorg doet. Tijdens uw zorgtraject blijft u dus bij dezelfde orthopedisch chirurg onder behandeling en controle.
Er zijn twee verschillende manieren om een heupprothese te plaatsen: via de voorste benadering (direct anterieure benadering) en de achterste benadering. Bij de voorste benadering maakt de arts een opening aan de voorzijde van de heup en maakt een opening door de spieren aan de kant te plaatsen. Door de opening wordt de prothese geplaatst. Bij de achterste benadering maakt de arts schuin aan de achterzijde een opening door de spieren heen en plaatst door deze opening de prothese. Omdat wij al jarenlang goede ervaringen hebben met de achterste benadering, voeren wij deze altijd uit. Deze benadering is net zo veilig en effectief als de voorste benadering. Hoewel patiënten vroeger veel meer leefregels kreeg na een operatie met een achterste benadering, is dat tegenwoordig niet meer het geval.
St. Anna Ziekenhuis app
De St. Anna Ziekenhuis app bevat informatie en korte video's over 5 orthopedische operaties: een nieuwe heup, een nieuwe knie, een kijkoperatie van de knie, een voorste kruisbandoperatie en een schouderoperatie (schouderdecompressie). U kunt de app gratis downloaden via de App Store (voor I-phone of I-pad) of via Google Play (Android smarthpones en tablets).