Heupprothese (nieuwe heup)

chevron_left Orthopedie
9371.jpg

Waarom kiezen voor Heupprothese (nieuwe heup)?

  • Ervaren orthopedisch chirurgen
  • Goede begeleiding bij revalidatie
  • Fysiotherapeut aan het bed
St. Anna Logo

Bij een versleten heup (heupartrose) kijken we altijd eerst wat we kunnen doen met een behandeling zonder operatie. Een heupprothese proberen we hiermee zo lang mogelijk voor u uit te stellen. Samen kijken we wanneer het voor u niet meer gaat. Dat is voor iedereen anders. Een heupprothese (nieuwe heup, of kunstheup) kan dan een oplossing zijn. De pijn is vaak meteen na de operatie al minder. Met een kunstheup kunt u weer beter bewegen. En daar start u direct na de operatie al mee. 

Meestal blijft u 1 nacht slapen na een heupoperatie. Het Anna ziekenhuis biedt ook de mogelijkheid om een heupprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen.  U wordt in dat geval in de ochtend opgenomen en na goed verloop kunt u einde dag weer naar huis. U komt hiervoor in aanmerking als dit medisch verantwoord is voor uw situatie. U herstelt in uw thuisomgeving en uw specialist houdt contact met u via beeldbellen. Het is belangrijk dat er in uw thuisomgeving een mantelzorger voor u is. De mogelijkheid en de voorwaarden van de dagbehandeling kunt u met uw specialist bespreken.

Kiest u niet voor de dagbehandeling dan kunt u meestal na 1 nacht al naar huis. Wel loopt u een aantal weken met krukken. Vaak zijn dit 4-6 weken. Bij de revalidatie na de heupoperatie wordt u eventueel begeleid door een fysiotherapeut.

Wanneer voor een heupprothese kiezen?

Of het tijd is voor een nieuwe heup bekijkt de orthopeed samen met u. Een prothese gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Om de prothese daarna weer te vervangen is een revisie-operatie nodig. Daarom stellen we het bij jonge mensen het liefst zo lang mogelijk uit. Maar kunt u door de pijn slecht lopen? Dan kan het verstandig zijn niet te lang te wachten. Hoe fitter u bent, hoe sneller u herstelt.

Een heupprothese in het Anna Ziekenhuis 

Een heupprothese bij artrose is eigenlijk altijd een volledige prothese. Daarom wordt dit ook wel een nieuwe heup genoemd. De prothese bestaat uit 3 delen: een ronde kop die op een steel in het bovenbeen wordt gezet en een kommetje dat in het bekken komt. De kop en kom passen precies in elkaar. Hierdoor kunt u eigenlijk direct na de operatie op uw been leunen.

Beide heupen gelijktijdig

Als u aan beide heupen veel pijn heeft dan is het in sommige gevallen mogelijk om aan beide kanten gelijktijdig een heupprothese te plaatsen. Deze operatie is intensiever en ook het herstel is, met name de eerste 3 weken, wat zwaarder. Het is daarom belangrijk dat uw algehele conditie goed is. Het voordeel van het gelijktijdig plaatsen van beide heupprotheses is dat het totale herstel veel korter duurt en u dus sneller weer klachtenvrij bent.

De heupoperatie

Er zijn verschillende manieren om de heupprothese te plaatsen.

De orthopedisch chirurg voert de operatie uit. Dat gaat via een snee in de zijkant van uw bovenbeen en bil. Of via de voorkant van uw heup, in de lies. Zo kan de chirurg bij het heupgewricht. De chirurg maakt de kom van uw heup goed schoon en maakt ruimte voor de kunstkom. In uw bovenbeen vervangen we de kop van uw heup door een kunstkop. Deze komt met een pin in uw bovenbeen. De hechtingen onder uw huid in uw been lossen vanzelf op. De wond wordt gedicht met huidlijm en beschermd met folie.

Na de operatie begint u eigenlijk direct met revalideren door te bewegen. Ook als u weer thuis bent blijft u zoveel mogelijk oefenen. Dit helpt om uw spieren sterker te maken.

Risico’s bij een heupoperatie

Iedere operatie brengt risico’s met zich mee. Zoals een nabloeding, een infectie van de wond of trombose (een bloedstolsel). Bij een heupoperatie komt het soms voor dat uw ene been wat langer dan het andere wordt. Of dat de heup na de operatie uit de kom schiet. Deze risico’s kunt u met uw arts bespreken voor de operatie. 

Patient Journey app

Uitgebreide informatie over een heupprothese vindt u in onze Patient Journey app. Veel korte video’s geven een goed idee van wat u van de operatie kunt verwachten. Bijvoorbeeld door het filmpje met de oefeningen.

Emmy 2

“De avond na de ingreep sliep ik lekker in mijn eigen bed”

“Het voordeel van een heupprothese krijgen in dagbehandeling is dat je in principe dezelfde dag nog naar huis mag”

Lees verder
Frans van Zeeland_web.jpg

Frans over zijn nieuwe heup

“In het begin zag ik ertegenop. Maar na een maand kon ik mijn werk alweer doen.”

Lees verder

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een heupoperatie?

De operatie bij een nieuwe heup duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat u naar de Recovery om wakker te worden uit de narcose. Of om te wachten tot de ruggenprik is uitgewerkt. Als u zich weer goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling.

Heupoperatie: hoelang blijf ik in het ziekenhuis?

Na een heupoperatie in het Anna Ziekenhuis blijft u meestal 1 nacht slapen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een heupprothese in een dagbehandelingstraject te laten plaatsen. U kunt dit met uw specialist bespreken. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te laten herstellen. Door jaren onderzoek hebben wij de operatie, narcose en alle zorg eromheen zoals het oefenprogramma, zo goed afgesteld, dat u zo fit mogelijk blijft.

Wat zijn de leefregels na een nieuwe heup? Zoals sporten?

Het is belangrijk om de oefeningen van de fysiotherapeut regelmatig te blijven doen. Zo wordt u steeds sterker. Neem echt de tijd voor de revalidatie. Het kan een aantal maanden tot een half jaar duren voordat u echt weer alles kunt.

Kan ik sporten met een nieuwe heup of heupprothese?

Ook na de revalidatie zijn er nog wat leefregels bij een nieuwe heup. Omdat ook een heupprothese slijt, is het verstandig om hier niet intensief mee te gaan sporten, zoals hardlopen. Of het risico te lopen dat u hard valt, zoals bij skiën. Ook sporten waarbij u springt of de heup zwaar belast zoals volleybal kunt u beter niet doen.

Het proces

Gesprek met orthopedieconsulente

Als de orthopeed dit nodig vindt, krijgt u eerst een gesprek met de orthopedieconsulente over de opname en nazorg. Bijvoorbeeld als u ouder dan 70 jaar bent.

    Niet vergeten

  • Vragenlijstje maken

Preoperatieve screening

Tijdens de Preoperatieve screening controleren we alles voor de operatie. Zo bespreekt u of u een volledige verdoving (narcose) wilt of een plaatselijke verdoving met een ruggenprik. Ook kijken we naar uw gezondheid, de vragenlijst die u heeft ingevuld en krijgt u een lichamelijk onderzoek. 

    Niet vergeten

  • Verdoving bespreken

Voorbereiden op het ziekenhuis

Het is verstandig als u nu vast iemand regelt die u thuis kan helpen na de operatie. Dat kan ook de thuiszorg zijn. Of u reserveert vast een plek in een zorghotel.

Er zijn verder een aantal dingen die u in het ziekenhuis nodig heeft:

  • toiletspullen, nachtkleding, ondergoed;
  • makkelijk zittende kleding voor na de operatie;
  • stevige schoenen voor na de operatie;
  • een lange schoenlepel;
  • een rollator of krukken (via de thuiszorgwinkel).

De dag van de opname

Op de afdeling orthopedie helpt een verpleegkundige u verder. U kunt vragen stellen en krijgt een operatiehemd aan. Daarna rijden we u met uw bed naar de operatieafdeling. U krijgt een infuus (een naald met een slangetje) in uw arm. Hierdoor kunnen we u vocht, medicijnen en de verdoving geven. Dan brengen we u naar de operatiekamer. In onze video over de voorbereiding ziet u hoe dit gaat.

De operatie: het plaatsen van de heupprothese

De orthopedisch chirurg voert de operatie uit. Dat gaat via een snee in de zijkant van uw bovenbeen en bil. Of via de voorzijde van de heup. Zo kan de chirurg bij het heupgewricht voor het plaatsen van een nieuwe heup.

Na de heupoperatie

Na de operatie gaat u naar de Recovery (uitslaapkamer). Hier houden we uw bloeddruk en ademhaling goed in de gaten. Als de verdoving helemaal is uitgewerkt of als u goed wakker bent na de narcose mag u terug naar de verpleegafdeling. U heeft nog wel het infuus.

Revalidatie na de heupoperatie in het ziekenhuis

Na de operatie komt de fysiotherapeut aan uw bed. U start meteen met oefenen. Bijvoorbeeld door met hulp te lopen. Hierbij krijgt u pijnstillers. U krijgt steeds meer oefeningen erbij. Ook krijgt u leefregels mee voor als u weer naar huis mag. Vaak is dat al na de eerste nacht.

Weer thuis na de heupoperatie

Deze leefregels zijn belangrijk voor uw herstel na de heupoperatie. Thuis gaat verder met het oefenprogramma. De folie op de wond mag u na 1 week zelf verwijderen. Deze revalidatie kunt u ook doen bij het St. Anna ziekenhuis of bij uw eigen fysiotherapeut. Bekijk ook onze video met heupoefeningen.

    Niet vergeten

  • Leefregels volgen

Revalidatie thuis en controleafspraak

U kunt een revalidatieprogramma volgen bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Woont u in de buurt van Geldrop? Dan kunt u hiervoor ook naar ons ziekenhuis komen. Met het oefenprogramma leert u weer goed te lopen en de krukken af te bouwen. Na 8 weken ziet u de orthopedisch chirurg weer op uw controleafspraak.

Tips van onze specialisten
_MG_8574-TS-Rob Bogie.png

Rob Bogie

orthopedisch chirurg

Anna Ziekenhuis app

In onze app Patient Journey is informatie over uw behandeling te vinden. Via de app krijgt u stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg. Download de app Patient Journey via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.

Rob BogieBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.