Hormonale therapie

9909.jpg
St. Anna Logo

Als u kanker heeft, krijgt u meestal een combinatie van behandelingen. Een van de behandelmogelijkheden is hormonale therapie, ook wel hormoontherapie genoemd. Voor deze behandelvorm met medicijnen komt u in het Anna Ziekenhuis onder behandeling bij de internist-oncologen. Hormonale therapie is vaak aanvullend op andere behandelingen bij kanker. De therapie kan gericht zijn op genezen. Als genezing niet (meer) mogelijk is, heeft de behandeling als doel uw ziekte te remmen, uitzaaiingen terug te dringen en uw klachten zoals pijn, te verminderen of voorkomen.

 

Wat is hormoontherapie?

Hormoontherapie is niet voor iedereen zinvol. Wel als bij u sprake is van hormoongevoelige tumoren. Een tumor is hormoongevoelig als de kankercellen zich vermenigvuldigen onder invloed van hormonen. Hormonen zijn stofjes in ons lichaam die ervoor zorgen dat sommige organen of weefsels (zoals borsten, prostaat, schildklier en baarmoeder) beter groeien of functioneren. Als in die organen kanker ontstaat, gaan de kankercellen onder invloed van de hormonen ook groeien en zich delen. Bij hormoontherapie krijgt u medicatie die de aanmaak van uw hormonen beperkt of de invloed ervan vermindert. Zonder uw lichaamseigen hormonen overleven de kankercellen minder goed. In het gunstigste geval verdwijnen alle kankercellen. Dankzij dit principe kan hormonale therapie een gunstige uitwerking hebben bij de bestrijding van borstkanker, prostaatkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en NET (neuro-endocriene tumoren).

 

Net als elk ander medicijn kunnen de middelen van hormonale therapie bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Bijvoorbeeld bij vrouwen eventueel een vervroegde overgang en opvliegers. Zowel bij mannen als vrouwen kunnen stemmingswisselingen, hoofdpijn, bot- en gewrichtsklachten, botontkalking, gewichtstoename, misselijkheid, verminderde zin in seks en vermoeidheid optreden.

 

Hoe werkt hormonale therapie?

Als u in aanmerking komt voor hormonale therapie krijgt u een afspraak bij de internist-oncoloog op de polikliniek oncologie in Geldrop. Onze arts bespreekt uw situatie met u. Samen met u bekijkt uw oncoloog welke hormoontherapie voor u zinvol is, wat het inhoudt en welke bijwerkingen eventueel voorkomen. Uw arts vertelt u ook gedurende welke periode u de medicatie gaat gebruiken. Dat kan afhankelijk van het doel van uw behandeling een aantal maanden zijn (bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie of bestraling) tot meerdere jaren. Daarnaast spreekt u af welke toedieningsvorm voor u geschikt is: inname van de middelen als tablet, via een onderhuidse injectie of via een injectie in de spier.

Als u tabletten krijgt voorgeschreven, neemt u die thuis in volgens voorschrift. Voor de injecties komt u volgens een afgesproken schema naar onze polikliniek oncologie. Daarnaast heeft u meerdere keren een controleafspraak bij uw internist-oncoloog en/of bij de oncologieverpleegkundige. Soms blijkt tijdens uw traject dat u andere medicijnen of meerdere soorten nodig heeft. Bijvoorbeeld als de kankercellen niet meer reageren op een bepaald middel. In dat geval zal uw arts de medicatie aanpassen.

 

Hormonale therapie in het Anna Ziekenhuis

U kunt bij ons rekenen op deskundige zorg en optimale begeleiding door professionele behandelaars. U bent steeds bij dezelfde oncoloog en oncologieverpleegkundige onder behandeling, zodat persoonlijke aandacht en het opbouwen van een vertrouwensrelatie mogelijk is.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.