Hormonale therapie

Download / print

Als je kanker hebt, krijg je meestal een combinatie van behandelingen. Een van de behandelmogelijkheden is hormonale therapie, ook wel hormoontherapie genoemd. Voor deze behandelvorm met medicijnen kom je in het Anna Ziekenhuis onder behandeling bij de internist-oncologen. Hormonale therapie is vaak aanvullend op andere behandelingen bij kanker. De therapie kan gericht zijn op genezen. Als genezing niet (meer) mogelijk is, heeft de behandeling als doel je ziekte te remmen, uitzaaiingen terug te dringen en je klachten zoals pijn, te verminderen of voorkomen.

Wat is hormoontherapie?

Hormoontherapie is niet voor iedereen zinvol. Wel als bij jou sprake is van hormoongevoelige tumoren. Een tumor is hormoongevoelig als de kankercellen zich vermenigvuldigen onder invloed van hormonen. Hormonen zijn stofjes in ons lichaam die ervoor zorgen dat sommige organen of weefsels (zoals borsten, prostaat, schildklier en baarmoeder) beter groeien of functioneren. Als in die organen kanker ontstaat, gaan de kankercellen onder invloed van de hormonen ook groeien en zich delen. Bij hormoontherapie krijg je medicatie die de aanmaak van je hormonen beperkt of de invloed ervan vermindert. Zonder je lichaamseigen hormonen overleven de kankercellen minder goed. In het gunstigste geval verdwijnen alle kankercellen. Dankzij dit principe kan hormonale therapie een gunstige uitwerking hebben bij de bestrijding van borstkanker, prostaatkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en NET (neuro-endocriene tumoren).

Net als elk ander medicijn kunnen de middelen van hormonale therapie bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Bijvoorbeeld bij vrouwen eventueel een vervroegde overgang en opvliegers. Zowel bij mannen als vrouwen kunnen stemmingswisselingen, hoofdpijn, bot- en gewrichtsklachten, botontkalking, gewichtstoename, misselijkheid, verminderde zin in seks en vermoeidheid optreden.

Hoe werkt hormonale therapie?

Als je in aanmerking komt voor hormonale therapie krijg je een afspraak bij de internist-oncoloog op de polikliniek oncologie in Geldrop. Onze arts bespreekt je situatie met jou. Samen met jou bekijkt je oncoloog welke hormoontherapie voor jou zinvol is, wat het inhoudt en welke bijwerkingen eventueel voorkomen. Je arts vertelt je ook gedurende welke periode je de medicatie gaat gebruiken. Dat kan afhankelijk van het doel van je behandeling een aantal maanden zijn (bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie of bestraling) tot meerdere jaren. Daarnaast spreek je af welke toedieningsvorm voor je geschikt is: inname van de middelen als tablet, via een onderhuidse injectie of via een injectie in de spier.

Als je tabletten krijgt voorgeschreven, neem je die thuis in volgens voorschrift. Voor de injecties kom je volgens een afgesproken schema naar onze polikliniek oncologie. Daarnaast heb je meerdere keren een controleafspraak bij je internist-oncoloog en/of bij de oncologieverpleegkundige. Soms blijkt tijdens je traject dat je andere medicijnen of meerdere soorten nodig heeft. Bijvoorbeeld als de kankercellen niet meer reageren op een bepaald middel. In dat geval zal je arts de medicatie aanpassen.

Hormonale therapie in het Anna Ziekenhuis

Je kunt bij ons rekenen op deskundige zorg en optimale begeleiding door professionele behandelaars. Je bent steeds bij dezelfde oncoloog en oncologieverpleegkundige onder behandeling, zodat persoonlijke aandacht en het opbouwen van een vertrouwensrelatie mogelijk is.