Hypoglykemiepreventietraining HypoBewust

St. Anna Logo

Wanneer u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, is uw bloedsuikerspiegel verstoord. U heeft een teveel aan glucose (suiker) in uw bloed, doordat uw lichaam te weinig of helemaal niets van het hormoon insuline aanmaakt. Met medicijnen en een gezonde leefstijl kan het bloedglucosegehalte weer een normale waarde krijgen. Toch kunnen er momenten zijn waarop u of te veel suiker in uw bloed heeft (hyperglykemie) of juist te weinig (hypoglykemie of hypo). Alle organen van het lichaam hebben suiker nodig en voor de hersenen is constante toevoer van suiker van levensbelang. Daarom is het belangrijk dat u bij uzelf de verschijnselen van een hypo herkent, zodat u op tijd kunt ingrijpen en zo een tekort aan bloedglucose voorkomt. Deze kennis en vaardigheden kunt u leren tijdens de cursus HypoBewust. Dit is een hypoglykemiepreventietraining.

 

Hoe werkt de cursus HypoBewust?

Tijdens de cursus HypoBewust leert u luisteren naar de signalen van uw lichaam. U leert de verschijnselen van een lage bloedglucosewaarde herkennen en corrigeren, maar vooral ook voorspellen en voorkomen. Ook leert u omgaan met (het risico op) hypo's. Het trainingsprogramma is uitgesmeerd over 6 weken. In die periode volgt u 3 groepsbijeenkomsten in het Anna Ziekenhuis, onder leiding van 2 diabetesverpleegkundigen en een klinisch psycholoog. Bij de bijeenkomsten besteden we aandacht aan uw verhaal en uw ervaringen met hypo’s. In de periodes tussen de groepsbijeenkomsten doorloopt u (thuis) 2 interactieve internetmodules. U krijgt daarin uitleg over de factoren die de bloedglucose beïnvloeden, zoals voeding, beweging, insuline, ziekte en stress. U doet kennis op waarmee u de bloedglucosewaarden in uw dagelijks leven beter kunt voorspellen en hypo’s kunt voorkomen. In de cursus komt ook aan bod hoe de mensen in uw directe omgeving uw hypo en de gevolgen daarvan ervaren.

 

De hypoglykemiepreventietraining HypoBewust in het Anna Ziekenhuis

U kunt de cursus HypoBewust in het Anna Ziekenhuis volgen. Deze training is ontwikkeld in het VUmc in Amsterdam. De cursus is vooral bedoeld voor mensen met diabetes type 1 of 2 (op insuline) die veel last hebben van hypo’s of een hypo niet goed meer voelen aankomen. Of zich zorgen maken over hypo’s en de diabetesinstelling bewust te hoog houden uit angst voor een hypo. Aanmelding voor deelname aan de hypoglykemiepreventietraining HypoBewust gebeurt in overleg met uw behandelend arts of de diabetesverpleegkundige.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.