St. Anna Logo

Als er bij u tanden of kiezen zijn afgebroken of als u tanden of kiezen moet missen, zijn implantaten een ideale oplossing. U kunt hiervoor terecht bij het specialisme kaakchirurgie in het Anna Ziekenhuis. Uw tandarts kan u hiervoor doorverwijzen, maar u kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken bij de kaakchirurg. U heeft geen verwijsbrief nodig.

 

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van titanium die in uw kaakbot wordt geschroefd. Het implantaat groeit in twee tot drie maanden vast in uw kaakbot en neemt de functie van een natuurlijke wortel over. Op het implantaat wordt een kunsttand zoals een kroon of brugconstructie of een vastklikkende prothese geplaatst die aanvoelt als uw eigen gebit. Voor het slagen van de behandeling is het heel belangrijk dat u gemotiveerd bent. Het implantaat moet goed worden onderhouden en goede mondhygiëne is daarom onmisbaar. Als u rookt, raden wij u aan hiermee te stoppen. Roken kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees en verlies van het implantaat.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor het plaatsen van een implantaat?

Onze kaakchirurgen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten. Patiënten vanuit de hele regio en zelfs daarbuiten, worden door tandartsen naar het Anna Ziekenhuis doorverwezen voor het plaatsen van een implantaat. Onze mond-, kaak- en aangezichtschirurgen bieden een betrouwbare, kwalitatief goede en persoonlijke behandeling tegen een zeer scherpe prijs.

Het proces

Het intakegesprek

De eerste keer dat u onze polikliniek bezoekt maken we röntgenfoto’s. We bespreken uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en bekijken uw gebit en kaak. Daarna bespreken we uw problemen, wensen en mogelijkheden, stellen een behandelplan op en plannen de ingreep.

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de implantaatbehandeling krijgt u van ons een recept voor pijnstillers en een antibacterieel mondspoelmiddel. Een uur voor de behandeling moet u starten met deze medicijnen.

  Niet vergeten

 • Spoel uw mond volgens gebruiksaanwijzing
 • Neem de pijnstillers een uur voor de behandeling

Tijdens de ingreep

U wordt voor deze ingreep plaatselijk verdoofd. Tijdens de behandeling wordt uw gezicht afgedekt met steriele doeken, maar uw neus en mond blijven vrij. Als de verdoving is ingewerkt, maakt de kaakchirurg uw tandvlees los en schuift dit iets aan de kant. Vervolgens boort de kaakchirurg gaatjes in het bot. Het implantaat wordt in het bot geschroefd en het tandvlees wordt met hechtingen gesloten. Uw kaakchirurg plaatst een één-fase of twee-fase implantaat en legt uit wat dit voor u betekent.

Na de behandeling

In de eerste uren na de behandeling ontstaat een zwelling bij de wond. Deze kunt u gedeeltelijk tegengaan door direct na de ingreep het huidgebied rond de wond goed te koelen. Tegen de pijn kunt u de voorgeschreven pijnstillers innemen. De komende 6 tot 12 weken groeit het implantaat stevig in uw bot. U krijgt een tijdelijke voorziening zodat u wel kunt kauwen en uw gebit er netjes uitziet.

  Niet vergeten

 • Start met pijnstillers na de behandeling

Nazorg

Plak en tandsteen op de implantaten (en later op de kroon, brug en prothese) kunnen ontstekingen veroorzaken. Onze mondhygiëniste en preventie-assistenten leggen uit hoe u dit voorkomt. De eerste dag na de ingreep moet u beginnen met spoelen volgens de gebruiksaanwijzing. U moet dan ook voorzichtig beginnen met een zachte tandenborstel het implantaat te poetsen. De eerste twee weken mag u de implantaat niet belasten. Wij raden daarom aan om de eerste twee weken alleen vloeibaar of zacht voedsel te eten. 

  Niet vergeten

 • U moet het implantaat goed schoonhouden
 • Eet de eerste 2 weken vloeibare of zachte voeding

Nacontrole

Na 8 weken gaat u voor controle naar de mondhygiëniste of preventie-assistente. Hij of zij beoordeelt of het implantaat goed is vastgegroeid. Als er geen problemen zijn, kan uw tandarts starten met het maken van de kroon, brug of prothese.

Jaarlijkse controle van de implantaten

U komt één keer per jaar terug voor controle en onderzoek van de geplaatste implantaten. We maken dan röntgenfoto’s om de ingroei van het bot te beoordelen. Deze controles zijn belangrijk zodat bij ongewenste ontwikkelingen tijdig kan worden ingegrepen.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.